Keltainen kahvipannu

" tervetuloa aikamatkalle menneisyyteen "

Räsymatto portaikossa!

rappusiin kauniit liukuesteet

rappuset turvallisemmaksi

Meillä on kodissamme yksi näkymä, joka saa aina hymyn huulilleni. Näen sen heti kotiin tullessamme ja myös kun aamuisin nousen sängystä ylös. Ensin käyn pukeutumassa, laitan villasukat jalkaan ja lähden tepastelemaan tätä näkymää pitkin. Kyseessä on meidän räsymatolla väritetyt rappuset. Pitkä räsymatto onkin minun yksi kaikkien aikojen parhaimmista kirppislöydöistä, en koskaan voinut edes kuvitella, että löytäisin portaikkoon tarpeeksi pitkän maton. 

Matolla nimittäin piti olla mittaa hurjat kymmenen metriä, olin ajatellut että minun pitää teettää portaikkoon sopiva matto, eihän niin pitkää vaan voisi mistään valmiina löytyä. Mutta niin vain kerran rompetorilla oli onni matkassa, löysimme valtavan pitkän ja upean värisen räsymaton, matolla oli mittaa kaiken kaikkiaan 14,5 metriä eli jouduimme mattoa jopa lyhentämään. Matto maksoi 40 euroa eli se oli käytännössä ilmainen, siitä ei paljoa metrihintaa matolle jää. Ystäväni sai tästä matosta keittiöönsä vielä 4,5 metriä pitkän maton eli tästä löydöstä oli kaksinkertainen ilo. 

miten liukkaus pois rappusista

Matto portaikossa herättää myös paljon kyselyitä ja ihmetystä. Eikö se ole liukas? Miten se oikein pysyy paikoillaan? Taitaa olla aika vaarallinen viritys? Tämän tyyppisiin kyselyihin saan vastata jatkuvasti. Kaikkiin kysymyksiin voin vastata, että matto on erittäin tiukasti kiinni ja siinä on turvallinen ja hyvä astella. 

Ilman mattoa maalatut rappuset olivat todella liukkaat ja vaaralliset,  me tulimme nimittäin molemmat rappusista pari kertaa vauhdilla alas ennen kuin matto rappusiin asennettiin. Nyt tässä portaikossa on ilo astella, sillä matto on erittäin tukevasti kiinni jokaisessa rappusessa pyöröruuveilla ja metallisella kierretangolla.  Tällä virityksellä matto todellakin pysyy paikoillaan eikä ole vaaraa siitä, että matto liukuu pois jalkojen alta. Tarpeita löytyy rautakaupoista. 

räsymatto rappusiin

miten laittaa matto kiinni portaikkoon

miten matto kiinni rappusiin

Minun kuvausassistenttini ja rakas perheenjäsenemme Kaapo rakastaa istuskella tässä pehmeän maton päällä, tästä on ilmeisesti hyvä näkyvyys joka suuntaan. Täältä(klik!) näette postauksen, kun olin maton juuri hankkinut. Tämä löytö olkoon myös esimerkki siitä, että ei kannata luovuttaa jos etsimäänsä ei löydä heti. Viisi vuotta tätä etsin ja se ehkä on pitkä aika, mutta näin hyvää todellakin kannatti jaksaa odottaa. 

Tässä matossa on niin ihanan raikkaat ja iloiset värit, ei voi olla pahalla tuulella, kun näitä rappusia pitkin astelee. Räsymatot tekevät aina niin kodikkaan tunnelman ja ovathan nämä vanhat räsymatot myös todella ekologinen valinta, matot on lähes aina tehty vanhoista tekstiileistä. Räsymatot on myös minusta todella kestäviä, helppohoitoisia ja aina ilo silmälle. 

Lempeää viikonloppua <3 

<3 Pauliina

Kommentit

  1. Tuo mattosi on kertakaikkisen ihana ja iloisen värinen. Ainoa asia joka minua mietityttää on sen peseminen. Aika painavaksi tulee noin pitkä matto kastuessaan. Sopii kyllä paikalleen tosi hienosti. Tuollaiset metalliset pidikkeet olivat ainakin entisaikaan yleisiä portaissa jotta matto pysyi paikoillaan ja ihan välttämättömätkin turvallisuuden vuoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä on kyllä niin kaunis väritys. Olemme pesettäneet maton pesulassa ja myös lumipesu on oikein kätevä tapa pestä mattoja.

      Poista
  2. Hyvä löytö! Ihanan kodikasta :)

    Mummolan kylmän eteisen portailla oli myös räsymatto ja se oli kiinnitetty portaisiin samalla tavalla. Ilmeisen toimiva systeemi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on tosiaan vanha ja hyvä keino maton kiinnittämiseen. Yllättävän monelle vaan on uusi tapa.

      Poista
  3. Ihana koti ja upea mattolöytö<3

    VastaaPoista
  4. Onpa hieno mattoportaikko! Ja kätevä & huomaamaton kiinnitys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tämä on kyllä todella hyvä tapa saada matto pysymään paikoillaan <3

      Poista
  5. Kotoisan ja lämpöisen näköinen matto ja vieläpä käytännöllinen tässä! Tuo vanhan ajan keino saada matot pysymään portaissa on tosiaankin vertaansa vailla. :) Tosi hyvä löytö!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja tämä todellakin on erittäin käytännöllinen ja kauniskin vielä <3 Tämä kiinnitystapa on todellakin ihan ykkönen, en parempaa keksisi.

      Poista
  6. Todella kaunis ja hyvää mieltä tuottava kokonaisuus! Kuvat kruunaa tietysti myös Kaapo <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ihana kuulla ja Kaapo nyt aina on kermavaahtona kakun päällä <3

      Poista
  7. kaunis matto.meilläkin oli 60-90 luvulla samanlailla kylmässä ulkoeteisesä kiinni kuparitangolla ja silmukkaruuveilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on vanha ja mainio tapa saada matto pysymään paikoillaan <3

      Poista
  8. Tätä räsymattoasi olen katsellut ja ihaillut ennekin. Uskomatonta, miten pitkä se on ja on ollut! Jku on jaksanut kutoa niin pitkän maton. Se on kierrätystä parhaimmillaan, että käytetyt vaatteet saavat vielä uuden elämän mattona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joku on todellakin jaksanut kutoa uskomattoman pitkän maton, on tainnut kulua monenmoista tuntia aikaa. Räsymatot on kyllä niin ekologisia, koska ne tosiaan antavat vanhoille vaatteille uuden elämän.

      Poista
  9. Hei,olen virittelemässä itse samanlaista,laitetaakko se ruuvi kiinni askelman päälle vai pystyosaan?

    VastaaPoista
  10. On siinä ollut matonkutojalla tekemistä. Kaunis portaikko, lämpöisen ja kodikkaan näköinen! Omaan portaikkoon olisi vaikea toteuttaa ne kun kääntyvät puolesta välistä. Tuo olisi muutoin ihana toteuttaa itsekin, toisi turvaa, kodikkuutta ja sitä lämpöä. Meilläkin on tultu portaita muutamat kerrat pyllymäkeä alas ja kipeää teki.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

back to top