Keltainen kahvipannu

" tervetuloa aikamatkalle menneisyyteen "

Kasvihuone vanhoista ikkunoista!

kasvihuone vanhoista ikkunoista

Lupasin hieman kertoa teille miten me rakensimme kasvihuoneen vanhoista ikkunoista. Tapoja rakentamiseen on tietenkin ihan yhtä monta kuin on tekijääkin ja yksikään tapa ei varmasti ole sen oikeampi kuin toinenkaan. Kaiken perusta on kuitenkin aina hyvät pohjatyöt, hyvän ja tukevan pohjan päällä kasvihuone pysyy ryhdikkäänä ja paikoillaan. Meillä itsellä on aika kiitollinen maapohja, koska talomme sijaitsee hiekkamaalla. Maa ei siis juurikaan roudi, joten meidän ei tarvinnut tehdä kovinkaan massiivisia perustuksia, jos asuisimme savimaalla niin tilanne olisi aivan toinen. 

Aloitimme pohjatyöt kaivamalla maata pois n. 30 sentin syvyydeltä. Kuoppaan laitettiin ensin suodatinkangas ja sen päälle levitettiin kivituhkan ja soran sekoitusta, joka oli kooltaan 0-16mm. Tämän jälkeen maa tasoitettiin ja päälle aseteltiin 50mm paksut styroksilevyt. 
Styroksilevyjen päälle laitettiin lisää kivihtuhkamursketta ja ennen laattojen asennusta murskeen päälle levitettiin asennushiekkaa. 

kasvihuoneen rakentaminen

kasvihuoneen rakentaminen

Soran päälle ennen rungon kasaamista laitettiin lekaharkot, joiden päälle tuli bitumikaistale ja sen päälle kestopuu ja niiden päälle sitten kasasimme rungon. 
Kasvihuoneen koko määräytyi pitkälti ikkunoiden koosta. Runko rakennettiin kakkosnelosesta.
Kattotuoleihin käytettiin 32x100mm lautaa. 

kasvihuoneen rakentaminen

kasvihuoneen rakentaminen

kasvihuoneen rakentaminen

kasvihuone vanhoista ikkunoista

kasvihuoneen sisustus

Kasvihuoneen lattia on koottu naapurilta saaduista ja omalta tontilta löytyneistä sekalaisista laatoista. Tykkään siitä että lattia ei näytä liian uuden karhealta, koska käytimme vanhoja jo valmiiksi sopivasti kuluneita laattoja. Olisin halunnut tehdä lattian vanhoista tiilistä, mutta emme löytäneet sellaisia nyt tähän hätään ja ihan hyvältähän se noinkin näyttää. 

kasvihuone vanhoista ikkunoista

Kasvarin katto on kirkasta valokatetta ja harjalle teetettiin harjapelti. Katon molempiin päihin on tarkoitus vielä näperrellä päätykoristeet. Ulkopuolelle ikkunoiden alle ja päätyihin laitoimme pontattua ulkoverhouslautaa.

kasvihuone vanhoista ikkunoista

Meidän kasvihuone on ulkomitoiltaan n. 320x295cm. Se on minusta oikein passelin kokoinen, sinne mahtuu juuri sopivasti pieni pöytä ja pari tuolia. Syksyllä, kun kasvien on aika lähteä pois, ajattelimme nikkaroida kasvilaatikoihin kannet, jolloin niitä voi käyttää penkkinä. Silloin tänne mahtuu myös isompi pöytä ja sen ympärille on ihana kokoontua viettämään syysiltoja. 
Aiomme hankkia kasvihuoneeseen vielä infrapunalämmittimen, jolloin täällä tarkenisi istuskella syksyllä pidempään. 

kasvihuone vanhoista ikkunoista

kasvihuone vanhoista ikkunoista

Kasvihuone näyttää pihassamme minusta ihan mielettömän suloiselta. Olen sen moneen kertaan jo todennut, mutta totean taas. Tästä paikasta on tullut minulle ihan todella tärkeä, rakastan istuskella täällä ja vaan katsella ympärilleni. Täällä oleskellessa tulee ihanan onnellinen olo <3

Jos teille jäi jotain kysyttävää tästä projektista niin kysykää rohkeasti. Minulla jäi taas kerran ottamatta monia välivaihe kuvia, mutta toivottavasti ymmärsitte sepustukseni ilman kuviakin. 

Ihanaa uutta viikkoa <3 

-Pauliina

Kommentit

 1. Ihana on kasvihuone ja ihanat on tuo kirkas pallovaloketju, liekö se mistä..?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Ne löytyi K-raudasta, se on Airamin valmistama.

   Poista
 2. Ihanan söpö. Meidän kierrätysmateriaaleista rakennettu kasvihuone on kestänyt varmaan jo viis vuotta. Ainoastaan katto alkaa näyttää kulumisen merkkejä (se olikin ainoa asia joka ostettiin uutena). Terkuin Helinä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Mä toivon tälle ihanalle rakennukselle pitkää ikää ja hyvää satoa <3

   Poista
 3. Moikka ja aivan ihana kasvihuone <3 Vaatiiko rakennusluvan ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Se on aika kuntakohtaista minkäkokoisen saa rakentaa ilman lupaa ja mihin taas lupa tarvitaa, kannattaa tiedustella asiaa oman kunnan rakennusvalvojalta.

   Poista
 4. Ihana kasvihuone ja aivan ihana blogi muutenkin!<3

  VastaaPoista
 5. Tuli upea kasvihuone, hieno on sisältäkin myös. Melkein vois sanoa huvimajaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kyllä tämä tosiaan taitaa olla sellainen huvimaja myös <3

   Poista
 6. Kiitos vinkeistä ja rakennusohjeet! Ihana tulos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti ja toivottavasti vinkeitä oli hyötyä <3

   Poista
 7. Hei!
  Kasvihuone näyttää täydelliseltä! Varsinkin kasvatuslaatikot vaikuttavat hyvältä idealta, kun muuntautuvat syksyllä istuimiksi. 🥰 Olisiko niistä tarkempaa rakennusohjetta saatavilla? Olisin ikuisesti kiitollinen.

  VastaaPoista
 8. Hei! Saanko kysyä miten kauan projektiin kului aikaa ja noin budjettia? Meillä myös suunnitteilla ja vanhoja ikkunoita jo kerääntynyt.

  VastaaPoista
 9. Miten ikkunat on laitettu kiinni runkoon? Tää on kyllä niin niin ihana!

  VastaaPoista
 10. Mahtava idea ja kauniisti toteutettu kasvihuone. Olen itsekin miettinyt kasvihuoneen rakentamista ja tästä sain taas uutta inspiraatiota, eli seinät ikkunoista ja katto vain valokatteesta. Pidän myös ideasta, että lattian laittaisi vanhoista tiilistä, vaikka hyvältä se näyttää noinkin!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

back to top