Keltainen kahvipannu

" tervetuloa aikamatkalle menneisyyteen "

Vastuullinen joulu?

Minulla on nyt jotenkin joulufiilis aivan hukassa, en tiedä minne pöytälaatikkoon olen sen oikein jemmannut. Onneksi tässä on vielä hetki aikaa löytää se. Ehkä tuo ulkona oleva synkkyys ja sade vaikuttaa suuresti tähän kadonneeseen joulumieleen. Kokeilin ensi avuksi, josko vanhojen joulukuvien katselu auttaisi pääsemään tunnelmaan ja kyllähän se vähän auttoi. 
Aloin myös miettimään yhä enemmän sitä, että voisiko joulutunnelman saada aikaan vähemmällä shoppailemisella ja kuluttamisella. Miten voisin viettää mahdollisimman vastuullisen joulun?


Huomasin vanhoja kuvia katsellessani, että meillä on lähes samat koristeet vuodesta toiseen, mitä nyt joka vuosi olen innostunut askartelemaan joitain uusia koristeita. Jotenkin minusta tuntuu, että joulusta on tullut liian kaupallinen ja kaupat suorastaan pursuilevat kaikkea turhaa krääsää. Itselle tulee tästä ihan vastareaktio ei tee mieli ostaa yhtään mitään tai jos ostaa jotain, on ihana suosia pieniä suomalaisia käsityöläisiä. 

Minusta on ihana jouluna muistaa läheisiäni, mutta sekin olisi ihana tehdä ilman, että pitää hankkia heille turhuuksia. Kaikilla alkaa olla jo niin paljon kaikkea, että en halua osaltani lisätä kenenkään turhien tavaroiden takkaa. Niinpä ajattelin lahjaksi antaa tänä(kin) vuonna lähinnä aineettomia lahjoja tai kierrätyslahjoja tai jos innostun leipomaan niin, mikä olisikaan ihanampaa kuin antaa jokin oma leipomus lahjaksi. 

piparien koristelu

jouluinen kattaus

Vietämme joulua meillä perheen kesken ja olemme jo monena jouluna tehneet ruuat yhdessä, niin että jokainen tuo jonkin ruokalajin mukanaan. Tämä on ollut minusta aivan mahtava tapa. Koska näin syntyy paljon vähemmän ruokahävikkiä, eikä kenenkään tarvitse tehdä montaa ruokalajia. 
Lisäksi on helpompi ja rennompi mennä nauttimaan jouluateriasta, kun ei tarvitse mennä kylään tyhjin käsin. 

joulukuusi


jouluinen kattaus

Huomenna haemme meille joulukuusen paikalliselta torilta, toivon että kuusi tuo mukanaan sen ihanan lapsuusajan fiiliksen. Rakastan niin kuusen tuoksua ja sen tuomaa tunnelmaa, siksi haluan tuoda kuusen nyt jo sisälle. Jospa sitten pääsisin joulutunnelmaan, kun pääsen koristelemaan kuusta. 

Kuusi on yksi sellainen asia, jota olen paljon pohtinut. En osaa kuvitella joulua ilman kuusta, mutta sen ekologisuus mietityttää. Olisko aidon sijaan kuitenkin ekologisempaa ostaa vuosia tai jopa vuosikymmeniä kestävä tekokuusi. Tämä joulu mennään ainakin vielä aidolla kuusella, mutta tämä on asia jonka haluan selvittää perin juurin. 

joulukuusi koristeetjoulukattaus

joulukoti

lumihiutaleet hamahelmistä

Jos siellä ruudun toisella puolelta löytyy muitakin kenellä on joulufiilis hukassa niin toivottavasti nämä kuvat auttoivat edes vähän pääsemään tunnelmaan. 

Kuulisin mielelläni myös mielipiteitä teiltä siihen, miten joulua voisi viettää mahdollisimman vastuullisesti?

Ihanaa ja rentoa viikonloppua teille jokaiselle <3 

<3 Pauliina

Kommentit

 1. Aivan ihania joulukuvia💖
  Kiitos böogeistasi, niitä on ilo lukea.
  Oikein hyvää joulua teille kaikille🎅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja ihana kuulla, että viihdyt blogini parissa.
   Ihanaa joulua myös sinulle <3

   Poista
 2. On kadoksissa, koska vettä sataa jatkuvalla syötöllä ja töitä on niin paljon(mikä on hyvä) ettei ehdi omaa joulua miettimään. Onneksi apuna on anoppi, kuka hoitaa kaiken. Itse kun olen perheestäkin erossa, mutta tätä tää yrittäjän elämä tällä hetkellä on. mä kyllä mieluusti viettäisin jouluni shortsit jalassa kaukana hössötyksestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan ihanaa, että sinulla on tuollaiset ihanat apukädet <3

   Poista
 3. Jos ostat Suomalaisen kuusen niin silloin se on varmasti sen sata kertaa vastuullisempi valinta kuin muovikuusi-oli se se kuinka vaikka esim kierrätysmuovistakin tehty! Oikea kuusi tuottaa kasvaessaan ilmaan hiilidioksidia jne ja maatuu. Pelkästään jos lähdetään tarkastelemaan muovikuusen + ja - listaa niin kapsahtaa jo katajan latvaan varmasti tuotannossa muovikuusi. Puhumattakaan-oli se sitten vaikka kymmenen vuoden päästä-siihen on moni elävä puu kerennyt tuottaa ilmakehään ja maahan hyvää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän tulokseen olen tullut nyt itsekin. Olemme aina hankkineet suomalaisen lähellä tuotetun luonnonkuusen ja näin tulemme varmasti tekemään myös jatkossa <3

   Poista
 4. Täälläkin joulufiilis vielä hakusessa ja lahjat myös. Mutta juuri tein päivityksen aineettomista lahjoista, joten niillä paljolti mennään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se sieltä varmasti vielä tulee, mulle tuli niiin ihana fiilis, kun toimme kuusen sisään <3

   Poista
 5. Meillä on tänä vuonna tullut kuin itsestään teemaksi, hyväntekeväisyys, kierrätys, aineettomat/itsetehdyt lahjat. Jouluinen tunnelma vielä kadoksissa, mutta eiköhän sekin löydy. Rauhallista joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania teemoja teille ja niillä mennään meilläkin, se on sitä kaikista tärkeintä <3
   Rauhaisaa joulunodotusta sinulle myös <3

   Poista
 6. Mä tykkään joulunajasta, säästä riippuen. Ihania kuvia oot laittanut, mahtava toi kuusi.
  Meillä ei ole ollut moneen vuoteen kuusta. Ei yksinkertaista ole sille tilaa, noh tuolla yläkerrassa olis, mutta kun ei siellä olla. Jouluisia asetelmia ja kynttilöitä on paljon, siitä syntyy mun joulunaika.
  Mulla on meidän eka joulun kaksi palloa jemmassa, yli lähes 45 v. vanhoja, hyvin säilyneet.
  Teidän kissat ovat suloisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta palautteesta ja oikein mukavaa joulunodotusta sinulle <3

   Poista
 7. Itse en kuusta hanki, taidan sen sijaan käydä kuusia metsässä ihailemassa, mutta ymmärrän hyvin ihmisten halun hankkia joulukuusi, onhan ne ihania. :) Ja jos hankkisin, olisin kotimaisen, mahd läheltä hankitun puun kannalla. Toki kun se nuorena kaadetaan, niin eihän se kovin kauan hiilinieluna ja -varastona toimi, vaan hiili palautuu ilmakehään jo nopeasti joulun jälkeen. Mietin, voisitko tarjota kuusta joulun jälkeen vaikkapa hevosille ruoaksi, jos lähistöltä löytyy talleja? Hiili kyllä vapautuu mutta eläimet saisivat mielekästä puuhasteltavaa ulkotarhaan. :) Ja jos haluat kompensoida (vaikka kuusen päästöt pienet ovatkin), ehkä voisit lahjoittaa muutaman euron Luonnonperintösäätiölle jonkin lähiseudun metsän konkreettiseen suojeluun? <3 Se on helppo ja konkreettinen tapa auttaa luonnon monimuotoisuuden suojelussa.

  Itse yritän muistaa että joulussa tärkeintä on läheiset ja rauhoittuminen. Joulumieltä minun on ollut vaikea löytää moneen vuoteen, mutta auttaa kunhan välttää kauppoja joulun alla (välttyy näkemästä sitä stressin ja kulutuksen määrää) ja ottaa aikaa levolle ja hiljaisuudelle. :) Aineettomat ja second hand lahjat tai toivotut ja tarpeelliset lahjat ovat minusta hyviä, jos lahjoja haluaa antaa, ja omaan joulupöytääni kuuluu kasvisruokia, joista pidän ja joista tulee hyvä mieli. :)

  Ihanaa joulun aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me hankitaan kuusi aina torilta ja ne on lähistöllä kasvaneita kuusia <3 Olen lahjoittanut aikaisemminkin luonnonperintäsäätiölle ja taidan tehdä sen myös tänä vuonna.

   Joulussa todella tärkeintä on rauhoittuminen ja vaan oleminen <3 Ihana joulunodotusta myös sinulle <3

   Poista
 8. Aineettomista lahjoista puhutaan nyt paljon. Mutta ainakin lahjakortit tuottavat kamalaa ahdistusta joillekin, kun pitäisi mennä johonkin joogaan, teatteriin, jalkahoitoon tai ravintolaan, johon ei yhtään halua mennä. Meidän perheessä ovat monet lahjakortit jääneet kokonaan käyttämättä ja sitten on kiemurreltu jotain muminaa, kun antajat kysyvät, millaista oli. Samoin naapurin kärräämiä kakkuja on mennyt suoraan kompostiin. Aineettomissakin lahjoissa siis kannattaa ehdottomasti kysyä, haluaako lahjottava juuri sellaista muistamista. Se mikä sinusta olisi mukavaa, ei välttämättä kaveristasi ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, että siinäkin pitää tietenkin miettiä tarkkaan onko se lahjansaajalle sopiva. Hyvä pointti!

   Poista
 9. Joulusta saa nauttia. Lahjoja niille, jotka tarvitsevat joko tavaraa tai palveluita. Meillä perheessä kaikki (siis aikuiset lapset) haluavat kirjoja, jotka kiertävät kaikilla halukkailla lukijoilla. Ruoaksi herkkuja, joita toivotaan. Näin ei tule hävikkiä. Ei ole pakko tehdä eikä hankkia leivonnaisia, jos niitä ei kukaan syö. Kuusi tuo joulun meillekin enkä koe sen vuoksi ilmastoahdistusta. Tuen paikallista viljelijää hankkimalla sen häneltä. Minun joulukuuseni ei tuhoa eikä pelasta maailmaa, mieti vaikka Kiinan teollisuutta. Meillä on lupa relata ja nauttia elämästä keskellä pimeää talvea, kun töistä on tuokio vapaata. T. Eevis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai saa ja suorastaan pitää nauttia <3 Olen myös itä mieltä, että jos kuusi tuo iloa se kannattaa hankkia. Tämä pimeä ja synkkä vuodenaika kaipaa piristystä ja pitää tehdä sellaisia asioita, joista tulee onnnelliseksi <3

   Poista
 10. Netistä löytyy artikkeleja kuusien ekologisuudesta. Lähellä tuotettu luonnonkuusi on paras vaihtoehto. 10v käytetty muovikuusi ja viljelty kuusi ovat yhtä ekologisia. Muovikuusi on ekologisin oltuaan käytössä vähintään 20v. Näin yhden artikkelin mukaan, jos karkeasti tehty jaottelu riittää.����

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo luin näitä nyt paljon ja tulin siihen tulokseen, että miellä tullaan näkemään aito luonnonkuusi myös jatkossa <3

   Poista
 11. Ihania joulukuvia ja kattauksia. Mukava tapa tuo, että jokainen tekee jotain ja tuo ns tuliaisena.
  Mukavaa viikonloppua! <3

  VastaaPoista
 12. Oi miten jouluisia kuvia ja ihana tunnelma.

  VastaaPoista
 13. https://yle.fi/uutiset/3-11093640

  Tuossa osoitteessa joulukuusitietoutta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkistä, tässä tuli paljon hyvää tietoa <3

   Poista

Lähetä kommentti

back to top