Meillä on pienen sisustusbloggaaja joukon kesken tapana heittää toisillemme haasteita ja minä haastoin syyskusssa muut miettimään tapoja ekologisempaan sisustukseen.
Haaste kuului näin:
Tuleeko teille ostoskrapula uusia hankintoja tehdessä? Mietittekö, kuinka suuren hiilijalanjäljen jätätte ostoksia tehdessä? Mietittekö, missä tuote on valmistettu, mistä materiaalista ja millaisissa oloissa? Mitä vinkkejä teillä olisi ekologisempaan sisustamiseen?
Olikin aivan ihana lukea myös muiden bloggaajien ajatuksia tästä todella tärkeästä ja paljon puhuttavasta aiheesta. Oman juttuni ekologisesta sisustamisesta löydät täältä!
Kiitu-blogin Kiitu peräänkuuluuttaa kierrätyksen tärkeyttä ja se on minullekin ehdottomasti yksi tärkeimmistä tavoista sisustaa ekologisemmin. Kiitu pitää tärkeänä miettiä materiaaleja myös kierrätettyjä hankintoja tehdessä esim. muovi versus puu.
"Kuinka siis sisustaa ekologisemmin?
Lyhyesti. Suosi esim. kotimaisia ja ekologisesti tuotettuja sisustustuotteita, osta harvemmin – mieluiten kivijalkaliikkeistä ja panosta laatuun, pitkään käyttöikään sekä ajattomuuteen. Vältä massatuotantoa. Lisäksi nimenomaan sisustamisen näkökulmasta peräänkuulutan vahvasti kierrättämistä."
Miimiin-kodin Miia sisustaa kotiaan lähinnä kierrätyslöydöin ja kuvailee minusta ihanasti sitä tunnetta minkä koki, kun osti uuden sohvan. Tähän tunteeseen samaistun todella hyvin. Vaikka olen täysin samoilla linjoilla, sohvan löytäminen käytettynä on todella haastavaa.
"Myyjän naputellessa tietojani koneelle kävi oloni yhä tukalammaksi ja tukalammaksi ja kun kaikki oli selvää oli oloni jo aivan hirvittävä. Kävelin liikkeestä suoraa päätä bussiin ja ajelin sillä kotiin. Ostokrapulainen olo on siis näemmä samanlainen kuin seuraavana päivänä juhlien jälkeen - etovaa oloa piisasi niin henkisesti kuin fyysisestikkin. Onneksi teen näin suuria, kalliita ostoksia kaupoissa aniharvoin. Sellaiset ei selvästikkään sovi minulle."
Kannustankin jokaista ostamaan tavaroita niin pitkälle kuin mahdollista kierrätettyinä ja panostamaan aina sekä uusien, että käytettyjen tuotteiden hankinnassa laatuun ja tuotteen pitkäikäisyyteen.
Oli aika-blogin Titta on ihan loistavasti keksinyt uusia käyttötarkoituksia vanhoille tavaroille. Todella kekselikäitä ja hauskoja DIY-juttuja. Jos siis erilaiset DIY-projektit kiinnostavat niin suosittelen ehdottomasti tutustumaan Titan blogiin. Eikä varmasti ole mitään ekologisempaa kuin luoda vanhasta ylimääräisestä tavarasta uusia sistukseen sopivia katseenvangitsijoita.
"Koska rakastan tee se itse -prokkiksia voin tässäkin kohtaa helposti liputtaa sen puolesta. Kaikkea ei tarvitse ostaa uutena. Ekologisena sisustajana käyn aina läpi mahdollisuudet; myllään varastot, vanhat huonekalut, esineet ja osat, joista voi syntyä juuri se, mitä milloinkin kaivataan. Haluan testata, miten keksin uusia ideoita ja kädentaitoja on aina hyvä kehittää. Pienillä kikoilla, suunnittelulla ja onnistuneella toteutuksella voi syntyä todellisia sisustusaarteita."
Call it home-blogin Kati laittaa itselleen tarpeettomat tavarat heti kiertoon ja yrittää ostaa kaiken mahdollisen käytettynä. Pidän myös erittäin tärkeänä pointtina sitä, että suosii uuden tavaran ostamisessa paikallisuutta. Jos hankkii uutta tavaraa niin mikä onkaan tärkeämpää kuin työllistää samalla esim. pieniä paikallisia käsityöläisiä.
Massakuluttamisessa tänä päivä askarruttavat eettisesti kolmansien maiden massatuotanto luonnonvarojen kustannuksella, työolot, lapsityövoima ja naisten asema – kenen selkänahasta “edulliset” löydöt on revitty lopulta. Siksipä yhä enemmissä määrin olen alkanut suosimaan “lähisisustamista” siinä missä suosin lähiruokaa. Minulle lähisisustaminen on kierrätystä ystävien kesken (tuoleja ollaan vaihdeltu, kuten mattojakin), artesaanityöt (esim. keramiikka) ja aina niin mahtavat kirppikset – meillä lähes kaikki aterimet ovat eri paria ja astiat kirppislöytöjä myös. Suosin siis paljon paikallisia yrittäjiä ja kotimaista tuotantoa.
Visusillvan-blogin Suvi panostaa tuotteiden pitkäikäisyyteen ja miettii ostoksiaan tarkasti.
Se on täysin totta, että jos harkitset ja säästät johonkin arvokkaampaan hankintaan, siitä hankinnasta tulee varmasti pidettyä huolta. Lisäksi pidempi harkinta-aika takaa sen, että ei tee niin helposti "hutihankintoja".
"Olen siinä mielessä materialisti, että rakastan kaunista designia ja laadukkaita tavaroita. Olen valmis panostamaan rahallisesti aika paljon sisustustuotteisiin. Mutta sen myötä myös pidän niistä todella hyvää huolta! Huollan, pesen, korjaan ja korjautan. Tämä lisää tavaroiden käyttöikää. Suosin luonnonmateriaaleja, koska ne pysyvät pidempään hyvänä ja niitä on helpompi huoltaa. Ja kun luovun jostain, en todellakaan raaski heittää sitä noin vain sekajätteeseen, vaan kierrätän huolellisesti ja kaiken käyttökelpoisen myyn tai annan eteenpäin uuteen kotiin."
Sateenkaaria ja serpenttiniä-blogin Laura oli minun mielestäni tehnyt mahtavan listan, jossa on erittäin hyvin kiteytetty ekologisemman sisustamisen kulmakivet. Laadukkaat, ajattomat ja hyvin tehdyt huonekalut kestävät vuosikymmeniä ellei jopa vuosisatoja. Eli vaikka itse kyllästyisi niin esineestä on varmasti vielä iloa jollekin muulle.
- Käyttöikä. Osta ajattomia designhuonekaluja. Ikuisia. Jos ne eivät ole ikuisesti itsellä, niin palvelevat hyvin jollain muulla. Osta kotimaisia, vanhoja, umpipuisia ja sekä materiaalin, että designin kannalta kestäviä kalusteita.
- Suunnitelmallisuus. Yritä ennakoida. Esimerkiksi muutot ovat hyvä esimerkki kriisipisteestä. Jos joudut hätäisesti täyttämään aukkoja akuuteissa tarpeissa, niin tee se kierrätetyin tavaroin. Silloin et luo maailmaan lisää muoviroskaa ja pakkausmateriaaleja. Älä hädissäsi ryntää ostamaan huonekalukaupan hyllyltä halpaa kalustetta, jolla ei ole mitään arvoa myöhemmin.
- Maltti. Harjoittele sietämään keskeneräisyyttä. Osta vain akuuteimmat ja tarpeeseen. Älä hätiköi ja tee liikaa kompromisseja.
- Materiaalit. Vältä krääsää ja heikkolaatuisia tuotteita. Esim. kynttilänjalat, kulhot, ruukut jne ovat oivia esimerkkejä tuotteista, joita tulee hankittua kevyin perustein. Meillä ne on lähes kaikki käytettyjä tai kestävää laatua. Suosi luonnonmateriaaleja. Äläkä osta edes kirpputorilta halpaa ja huonolaatuista.
Pilviraitti-blogin Viivi miettii tarkkaan uusia hankintoja tehdessä "tarvitsenko tätä todella?"
Tämä olisi minulle itselleni se kysymys, jota pitäisi kysyä useammin, minulla on nimittäin vielä kirpputoreja kiertäessäni liian pieni kynnys hankkia jotain mitä en todellakaan tarvitse.
"Ekologiseen sisustamiseen pyrkiessä suosittelisin kuitenkin miettimään mm. tuleeko uusi tavara oikeasti tarpeeseen, kestääkö se käyttöä ja aikaa, onko se valmistettu Suomessa tai eettisesti muualla maailmassa. Tavaroita vaihtamalla perheenjäsenten tai ystävien kanssa saa myös uudistettua sisustusta ostamatta uutta. Maailmassa on jo nyt valmiiksi paljon tavaraa, joten uusien ostamisen sijaan käytettyjen tavaroiden hankkiminen on usein hyvä ja ainakin ekologisempi vaihtoehto."
Tässä linkit kaikkiin postauksiin, suosittelen ehdottomasti lukemaan ja miettimään voisiko omassa ostokäyttäytymisessä olla parantamisen varaa.
https://visusillvan.com/2018/09/28/kuinka-asua-ekologisemmin/
http://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2018/10/kun-kiva-esine-karsii-inflaation.html
https://pilviraitti.blogspot.com/2018/09/ekologisempaa-ja-eettisempaa.html
http://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2018/10/kun-kiva-esine-karsii-inflaation.html
https://pilviraitti.blogspot.com/2018/09/ekologisempaa-ja-eettisempaa.html
Kaikissa postauksissa oli minusta todella loistavia esimerkkejä ekologisempaan tapaan sisustaa, vaikka eihän sisustaminen varmasti koskaan voi täysin ekologista ollakaan.
Kiitos kaikille, jotka kirjoititte oman näkemyksenne tästä tärkeästä aiheesta.
Mitä ajatuksia teissä herättää ekologinen sisustaminen, onko se mielestäsi edes mahdollista?
Kuulisin mielelläni myös teidän lukijoiden ajatuksia tästä aiheesta ja mahdollisesti myös vinkkejä ekologisempaan tapaan sisustaa.
Mukavaa tiistaita ja muistakaahan huomenna kääntää kanava maikkarille klo 20.
Minua jännittää jo ihan älyttömästi, pitäkää peukkuja <3
<3 Pauliina
Sohva varattu klo 20 eteenpäin ja peukut pystyssä <3
VastaaPoistaJee <3
PoistaOnneksi kierrätys on sisustamisessakin tullut ns. muotiin. Meidän kotona se tosin on ollut opiskelijabudjetin pakkojuttu, lähes kaikki huonekalut on saatu. :D Vain sänky, pienempi kirjahylly ja pari jakkaraa plus miehen työtuoli on ostettu. Kokonaisuus ei ole välttämättä kovin sisustuksellinen, mutta kumminkin siisti ja kotoisa, se riittää just nyt. Hih. Katsoin muuten kyseisen jakson! Pidin kovasti peukkuja, tykkäsin teidän kodista eniten, mutta ei olleet nyt tuomarit samoilla linjoilla. Harmi, mutta siistiä kun osallistuitte! Oli kiva katsoa. <3
VastaaPoistaKierrätys on todellakin ihan paras muoti-ilmiö pitkään aikaa <3 Ihmiset ovat onneksi myös heränneet ajattelemaan omia kulutustottumuksiaan ja se on vain ainoastaan hyvä asia.
PoistaOli kiva olla mukana ohjelmassa ja olin tyytyväinen omaan osuutumme. Vaikkakin koin, että oltiin hieman hassussa kategoriassa, en pidä kotiamme kovinkaan boheemina. Olen myös oikeastaan aika tyytyväinen, että ei päästy jatkoon, onpahan tämä älytön jännitys vihdoin ohi :D
No siis isoimmat kokonaisuudet ovat asuminen (energian käyttö mm. Lämmitys), liikkuminen (hiilijalanjälki) ja ruoka. Ne on ne isot asiat joihin tulee panostaa. Itse näen vähän turhana isossa mittakaavassa "ostanko maljakon ikeasta vai kirppikseltä" jos asuu jättitalossa pienellä pirukalla, jossa ei ole ekologiset lämmitysmuodot ja ajelee omalla henkilöautolla ja syö lihaa joka päivä. Näin kärjistetysti ilmaistuna siis. Tottakai turha kulutus on turhaa, ja hyvä kun kaiken ekologiauudesta puhutaan, mutta isot linjat vaikuttaa eniten. Aika paljon saa oatella huonekaluja/tavaraa joka viikko jos pääsee samaan lukemiin liikkuniaen ja energian käytön kanssa (ei sillä, ehkö jostain näutäkinnihniaiä löytyy). Eli ennen ekologista sisustusta tulisi isompana kokonaisuutena ekologinen asuminen. Miten se on huomioiutu. Asumiaesta ei tee ekologista se vaikka koko isrtaimisto olisi kirpputorilta. Valitettavasti. Hyvä postaus silti ja herättelee monien ajatuksia, asiaa täytyisi vaan pohtia laajemmin! - Halina
VastaaPoistaTässä jutussa on kuitenkin kyse nimenomaan sisustamisesta ja hyvin tärkeitä valintoja nekin maljakon ostamiset on. Suurempi mittakaava syntyy yksittäisten ihmisten yksittäisistä valinnoista ja omassa työssä SPR Kontissa voin nähdä, miten paljon sitä jonninjoutavaa Ikea maljakkoa sitten päätyy kiertoon, kun ei ole harkiten ostettu ja kun halvalla sai.
PoistaTodellakin isommat kokonaisuudet vaikuttavat eniten, mutta tässä jutussa oli tosiaan tarkoitus käsitellä ekologisuutta juuri sisustuksen näkökulmasta. Turha kulutus on turhaa ihan jokaisella elämän osa-alueella. Esimerkiksi koen, että pystyin kaupungissa monessa suhteessa elämään ekologisemmin kuin täällä maalla. Täällä auto on välttämätön, koska julkista liikennettä ei ole. Lisäksi asumme liian isossa talossa, mutta toisaalta taas saamme ruokaa puutarhastamme eli todellista lähiruokaa, josta ei synny päästöjä ympäristölle. Elämä on täynnä valintoja ja minusta on tärkeää yrittää tehdä niitä hyviä valintoja ihan joka asiassa.
PoistaTämän postauksen tarkoitus oli nimittäin herättää ajattelemaan tätä asiaa myös sisustuksen näkökulmasta.