Keltainen kahvipannu

" tervetuloa aikamatkalle menneisyyteen "

Polku liuskekivistä!

Kaupallinen yhteistyö: Kivitori 

Liuskekivipolku
kaunis polku puutarhaan
Minulla on ollut puutarhamme suhteen monelaisia haaveita ja yksi niistä haaveista on ollut pihapolkujen tekeminen. Tässä kahdeksan vuoden aikana olemme hyvin huomanneet, että puutarhassa tulee kuljettua lähes aina niitä samoja reittejä pitkin. Tulee kuskattua tavaraa kesäkeittiölle ja taas kesäkeittiöltä  kuljetaan meidän piharakennukselle, tämän näki hyvin siitä kuinka piha oli painunut ja kulunut näistä kohdin. Oli siis todellakin selvää mihin kohdin polut tulisi puutarhassamme sijoittaa ja oli myös selvää, että halusin ehdottomasti käyttää polkuihin liuskekiveä. 

Liuskekivi on minusta ihan täydellinen valinta meidän vanhan talon puutarhaan ja onhan kivi myös erittäin ekologinen ja kulutusta kestävä vaihtoehto. Selailin monia erilaisia vaihtoehtoja ja ihastuin suuresti Liuskekivimestareiden valmistamaan, luonnollisen näköiseen ja niin kauniin väriseen Oriveden mustaan Sisu liuskekiveen. Otinkin yhteyttä heidän jälleenmyyjään Kivitori.fi:fhin ja keskustelin lisää erilaisista vaihtoehdoista ja ylipäätään kivien valmistamisesta. Keskustelun myötä tulin yhä vakuuttuneemmaksi siitä, että haluan pihaamme juurikin liuskekiveä ja myös mielikuvani kivistä osoittautuivat oikeaksi. Suomalainen liuskekivi ei tosiaan rasita juurikaan ympäristöä, koska se tuotetaan edelleen perinteisen menetelmin lähes kokonaan käsin, materiaalien kuljetusmatkat ovat lyhyitä ja kivi kestää käytössä isältä pojalle eikä sitä tarvitse juurikaan huoltaa. Lisäksi louhittu kivi saadaan hyödynnettyä kokonaan, siitä ei synny ollenkaan hukkamateriaalia. 

Päätöksen vahvistuttua, ryhdyimme todenteolla laskeskelemaan kuinka pitkät ja leveät polut rakennamme ja paljonko materiaaleja niihin tarvitsisimme. Pidempään polkuun meillä meni liuskekiveä 20 neliötä ja lyhyempään käytimme XL-kokoista kiveä ja sitä kului n.10 neliötä. 

kauneimmat polut
polku puutarhaan
Olemme itse onnekkaita, kun meillä on hiekkamaa ja pääsimme tai oikeammin olisimme päässeet polun esivalmisteluissa melko helpolla. Halusimme kuitenkin tehdä polulle kunnollisen pohjan, jotta siitä olisi iloa vuosiksi eteenpäin, eikä meidän tarvitsisi olla polkua jatkuvasti hoitamassa. Routivalla savimaalla pohjatöiden tekeminen on vieläkin tärkeämpää. 

Ensin suunnittelimme polun muodon ja leveyden, sen jälkeen kaivoimme alueelta maata pois n.10-15cm syvyydeltä. Polun pohjalle laitoimme katekankaan, joka estää maa-aineksien sekoittumisen keskenään ja kangas estää myös rikkakasvien kasvua polulle. Tämän jälkeen täytimme polun hienorakeisella kivituhkalla lähes reunoille asti. Alla näet kuvia eri työvaiheista. 

polku puutarhaan

pihapolun rakentaminen

polun rakentaminen

puutarha polun tekeminen

Kivituhkan levittämisen jälkeen asettelimme liuskekiviä pitkin polun reunaa, sieltä oli sitten helppo valita sopiva kivi tarpeeseen. Ennen kivien asettamista polulle kivituhka kasteltiin läpimäräksi, näin kivet oli helpompi saada asettumaan paikoilleen.

Liuskekivet eivät ole samnalaisia molemmilta puolilta, joten niitä kannattaa ehdottomasti käännellä ja katsella kumpi puoli näyttää kauniimmalta. Myös kiviä saumatessa kivituhka kannattaa kastella huolellisesti, kannattaa tehdä siitä sellaista kunnon velliä, silloin se on helppo laastikauhan avulla työntää saumoihin. Tässä vaiheessa polku ei ehkä ole edustavimmillaan, kun kivet ovat vielä likaisia ja rapaisia. Lopulliseen puhdistukseen riitti kuitenkin ihan tavallinen puutarhaletku, painepesurilla olisi varmasti lähtenyt kivituhka pois myös saumoista. 

polku puutarhaan

polku puutarhaan

polun rakentaminen

polku puutarhaan

Pesun jälkeen nämä kauniit kivet näyttivät lähes mustilta, kun taas kuivuessaan ne ovat kauniin tummanharmaat, juuri täydellisen sävyiset ja sopivan mattapintaiset. Tykkään näistä liuskemestareiden kivistä myös siksi, että nämä ovat pinnaltaan sen verran rosoisia, että kivien pinta ei ole märkänäkään liukas astella. Tähän pidempään polkumme käytimme Oriveden mustaa 3-5cm Sisu liuskekiveä ja saunalta kesäkeittiölle vievään polkuun käytimme suuria XL-kokoisia kiviä. 

Xl-kokoiset kivet upotimme nurmikkoon niin, että niiden väliin jäi nurmikko kaistale. Kivet toimivat tässä polussa enemmän askellaattoina, eikä lopputulos ole niinkään kiinteän polun näköinen. Myös näiden suurien kivien alle laitoimme kerroksen kivituhkaa, johon kivi oli sitten helppo asentaa. Yritimme asentaa kivet niin, että tästä on helppo ajaa ruohonleikkurilla yli.

polku liuskekivistä

polku liuskekivistä
edullinen liuskekivi
Aina, kun olen nähnyt jossain liuskekivistä tehtyjä alueita, minulle on tullut lämmin läikähdys sydämeen. Joku sellainen ihana muisto lapsuudesta ja mökin nuotiopaikasta, en oikeastaan ihan tarkkaan edes osaa sanoa mistä rakkauteni kiviin on syntynyt, joka tapauksessa nyt se sama onnellinen olo tulee täällä omalla kotipihalla. Näitä polkuja tepastellessa minua ihan hymyilyttää, onko tämä todella meidän piha, en olisi todellakaan voinut kauniimpaa ja parempaa materiaalia polkujen tekemiseen löytää. Ihanat polut vievät meidät meille rakkaiden asioiden äärelle. 

Kuten kuvista näette, meillä on myös kukkapenkit reunustettu kivillä ja kivituhkalla. Vuosien saatossa meidän pihaan on roudattu aika monta tonnia kiveä, enkä usko että vieläkään ne riittää. Pala palalta puutarhastamme on tullut juuri sellainen unelmieni puutarha, josta kerrostalossa asuessani osasin vain haaveilla. Puutarhamme varmasti tulee muuttumaan ja kehittymään vielä jatkossakin, onhan se nyt niin ihanaa puuhailla omalla pihalla ja nähdä omien kättösten jälki.

Jos olette yhtä rakastuneita kiviin kuin minä niin kannattaa tsekata Kivitori.fi:n laaja valikoima. Erilaisia kivilaatuja ja muotoja yhdistelemällä saa luotua puutarhaan mielenkiintoa ja kivi todellakin kestää aikaa. Vaikka polkujen tekeminen vaatikin aika paljon hartiavoimia ja vaivaa, niin en voisi olla tyytyväisempi, että tähän puuhaan lähdettiin. 

Mitäs te tykkäätte meidän uusista pihapoluista?

Leppoisaa lauantaita <3 

<3 Pauliina


Kommentit

 1. On kyllä hieno piha. Nurmikolla ei näy voikukkia, ne on varmaan nypitty juurineen pois. Nurmi on varmaan myös kalkittu ja lannoitettu, näyttää niin hyvältä. Kympin piha!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä siellä rikkaruohoja on, mutta onneksi yleisilmeltään nurmikko on melko siistikuntoinen. Ihanaa loppukesää sinulle!

   Poista
 2. Ihan älyttömän kauniita nuo mutkittelvat polut ja koko piha myös.on kerrassaan upea. Tuolla kelpaa viettää aikaa vaikka tällaisena lämöimänä elokuun iltana tunnelmoiden :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on kyllä niin ihana nauttia tehdystä työstä. Polut minusta viimeistelivät meidän puutarhan, niitä pitkin on niin ihana tepastella <3

   Poista
 3. Teillä on siis niin todella kaunis ja hyvinhoidettu puutarha. Ja laattapolku on upea, kruunaa koko pihan! T. Anne Turusta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kaunis kiitos, on tässä kyllä viime aikoina tullut hommia paiskittua <3

   Poista
 4. Liuskekivi on suosikkini!
  Aurinkoisella säällä ihanan lämmin paljaan jalan alla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä niin täydellisen ihana, olen aivan totaalisen rakastunut näihin polkuihin <3

   Poista
 5. Ihana polku! Meillä päätalon terassi on alkanut painua sen verran, että ensi kesänä on oikaisu edessä. Samalla ajattelin hieman laittaa pihaa, sitä kun tullaan urakan aikana möyhimään kuitenkin. Tuo liuskekivi on kyllä yksi omistakin suosikeista, josta olen jo pidemmän aikaa haaveillut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä niin upea ja myös kestävä materiaali <3

   Poista
 6. Upea selostus upeista poluista. Kiitos hyvistä vinkeistä, taidan lähteä myös samalle polulle😊

  VastaaPoista
 7. Hei! Olen juuri tekemässä liuskekivipolkua saunalle ja kysyisin, kuinka leveä tuo hieno polkunne onkaan? Näyttää sopusuhtaiselta leveys/pituus/kivien koko.

  VastaaPoista
 8. Upeita polkuja! Meille tulee myös erilaisista kivistä polkuja, osa myös liuskekivistä. Polku saunalle, grillikodalle, kaivolle…

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

back to top