Keltainen kahvipannu

" tervetuloa aikamatkalle menneisyyteen "

Sisustusinto vs. ekologisuus - 10 vinkkiä ekologisempaan tapaan sisustaa!

Eräs lukijani esitti minulle loistavan kysymyksen, kysymys kuulu: Koenko syyllisyyttä sisustamisen takia eli tuleeko minulle ostoskrapula uusien hankintojen tekemisestä. Vastaus tähän on kyllä tulee, ainakin jos hankin jotakin uutena kaupasta. Ekologisuus on minulle todella tärkeä asia ja pyrin aina miettimään sitä asiaa,  tehdessäni uusia hankintoja. Siksi aina uusia hankintoja tehdessäni mietin tarkkaan tuotteen alkuperää ja tuotteen valmistamisen vaikutuksia ympäristölle. 
Pyrin myös tekemään pitkäaikaisia ja kestäviä hankintoja. Varsinkin suurissa asioissa kuten huonekaluissa. Huonekaluthan meillä ovatkin oikeastaan sohvaa ja sängyn patjoja lukuunottamatta hankittu käytettyinä ja siihen pyrin jatkossakin. Sängyn patjat, peitot ja tyynyt ovat sellaisia, joita en itse halua ostaa käytettynä.
Tuotteen valmistusmateriaalit on myös hyvää pitää mielessä, kannattaa esimerkiksi suosia pellavaa, koska pellavan tuottaminen on paljon ekologisempaa kuin puuvillaan.

Kymmenen vinkkiä ekologisempaan sisustamiseen


Aina, kun hankkii uutta tavaraa kannattaa panostaa laatuun ja ajattomuuteen.
Monet meilläkin olevat vanhat puiset kaapit ovat jo yli 60-vuotta vanhoja ja silti ne ovat edelleen täysin käyttökelpoisia ja kauniita. Vanhoja huonekaluja kannattaa huoltaa, jotta ne pysyvät kauniina. Itse öjyämme ja puhdistamme lakatut huonekalumme säännöllisin väliajoin Puuni-nimisellä huonekalujen kiillotusaineella.

kuinka sisustaa ekologisesti
Huomaan nykyään lähes ahdistuvani kaupoissa, jotka ovat pullollaan tavaraa. Kaikenlaista halvalla valmistettua krääsää, jota on tavallaan helppo ostaa kodin piristykseksi. Edullista tavaraa, jonka voi laittaa kiertoon kun siihen kyllästyy. Tälläinen ostoskäyttäytyminen ahdistaa minua ja en itse hanki tälläistä "kertakäyttö sisustustavaraa" kotiini oikeastaan koskaan. Meidän kaikki kynttilänjalat, koriste-esineet, kipot ja kupit yms. on kirpparilta hankittuja.

kuinka sisustaa ekologisesti

Sitten jos tullaan siihen, että voiko sisustaminen ja jatkuva kodin laittaminen olla koskaan täysin ekologista niin ei varmastikaan voi. Mutta siihen voi vaikuttaa, kuinka suuren hiilijalanjäljen kukin omilla valinnoillaan tänne jättää. Käyttääkö remontoimisessa aitoja materiaaleja esimerkiksi puuta, paperia, luonnonöljyjä vai käyttääkö muovia sisältäviä rakennustarvikkeita.
Markkinoilla on nykyään niin paljon valinnanvaraa, että on todella helppo tehdä kestäviä valintoja myös tässä asiassa.
Kirpputoreilla kannattaa kierrellä ahkerasti, koska silloin silmä kehittyy ja oppii löytämään ne omaan kotiin sopivat aarteet sieltä kaiken rojun joukosta.

kuinka sisustaa ekologisesti


On puhuttu paljon niin sanotusta "hitaasta sisustamisesta," se kuvaa minusta loistavasti sitä, että sisustuksen niin kuin ei monen muunkaan asian kanssa kannata tehdä hätiköityjä päätöksiä.
Jos esimerkiksi haaveilee jostain arvokkaammasta designklassikosta, kannattaa siihen säästää ahkerasti, vaikka siihen menisi vuosia. Ei kannata mennä kauppaan ja ostaa tilalle jotakin "ihan kivaa." Koska se ihan kiva ei luultavasti tule koskaan jäämään, edelleen vaan haaveilee siitä alkuperäisestä ihastuksen kohteesta.

ekologinen sisustaminen

Kymmenen vinkkiä ekologisempaan tapaan sisustaa:

 • Hanki aidoista luonnonmateriaaleista valmistettuja tuotteita, suosi villaa, puuta, kiveä ja pellavaa.
 • Käytä myös remontoidessa luonnonmateriaaleja, vältä muovia sisältäviä rakennusmateriaaleja.
 • Kunnosta ja tuunaa vanhasta uutta.
 • Pidä huolta vanhoista huonekaluista.
 • Pyri ostamaan käytettyä, aina kun se on mahdollista.
 • Älä tee hätiköityjä hankintoja, säästä ja puntaroi uusien ostoksien kohdalla.
 • Satsaa laatuun! Ärsyttävä sanonta, mutta köyhän ei tosiaan kannata ostaa halpaa krääsää. 
 • Trendien perässä ei kannata juosta, on tärkeää löytää se oma tyyli, mistä juuri sinä tykkäät, silloin ei tarvitse olla koko ajan hankkimassa uutta sisustustavaraa.
 • Vaihda huonekalujen ja tavaroiden paikkoja, jo sillä saa usein kaivattua muutosta.
 • Viimeisenä, mutta ei todellakaan vähäisimpänä. Kierrätä kaikki itsellesi tarpeeton, niistä voi olla iloa jollekin toiselle ja saatat siinä samalla saada rahaa hankkia itsellesi, jotakin mistä olet pitkään haaveillut.
Tärkeintä sisustamisessa on, että viihdymme omassa kodissamme. Kodista pitää osata nauttia ja koti pitää rakentaa itselle ei kenellekään muulle. Vaikka itsekin kuvaan kotiamme muiden katseltavaksi, ei minulle ole merkitystä tykkääkö tästä joku muu. Vain sillä on väliä, viihtyykö asukkaat omassa kodissaan, se on kaikista tärkeintä.

Kirjoitin viime syksynä kymmenen vinkkiä, kuinka sisustaa minibudjetilla. Jutun löydät täältä(klik!)

Ihanaa uutta viikkoa kaikille ja nautitaan kodeistamme <3

-Pauliina
Kommentit

 1. Hyvä juttu ja kauniit kuvat! Millä öljyllä puuset huonekalut esim tiikki kannattaa öljytä? Lakatuille huonekaluille täytyy varmaan tehdä lakan poisto, mutta kannattaako öljytä vai laittaa uusi lakka?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Me ollaan kiillotettu kaikki puiset pinnat, oli ne sitten lakattu tai ei niin tuolla Puuni-aineella. Toki jos lakattu pinta on todella huonossa kunnossa, vanha lakka pitää hio pois ja sen jälkeen lakkaisin uudelleen.

   Poista
 2. Olipa inspiroiva teksti! Melkein tekisi itsekin mieli tarttua aiheeseen, vaikka ihan yhtä puhtailla jauhoilla en itse tarkastelusta selviäkään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tämä tärkeä aihe inspiroi muitakin <3

   Poista
 3. Voi miten ihana juttu :) Ja tuo matto <3 Tilasin muutama vuosi sitten kylämme kutojilta 4m pitkän räsymaton meidän omista vanhoista kankaista, mutta se tilaus meni mönkään. Joskus vielä sen haaveeni toteutan, tuo mattosi näkeminen vahvisti tämän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, kun tykkäsit <3 Tuo matto on kyllä parhaita kirppislöytöjäni ikinä, joka aamu jaksan ihailla sitä kun rappuja alas kävelen <3

   Poista
 4. Mistä tuo toiseksi viimeisessä kuvassa oleva laatikkokaappi on peräisin? Onko se jostakin vanhasta kaupasta? Tosi erikoisen näköinen, mutta omalla tavallaan kaunis ja varmasti sopii sisälleen melkoisesti tavaraa. Ja niin, olen melkoisen samaa mieltä noista kirjoittamistasi asioista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on pvanha hammaslääkärin instrumenttikaappi, yksi sukulaisemme olj pelastanut sen kaatopaikkatuomiolta ja nyt se on meidän kodissamme <3

   Poista
 5. Tärkeä aihe ja hyvä postaus! :)

  VastaaPoista
 6. Ihanasti kirjoitettu <3 Todellakin kierrätys kunniaan. Huomaan itse että olen tässä asiassa kasvanut lasten myötä. Kirpputoreja ollaan aina hyödynnetty mutta se valtaisa ylimääräisen krääsän määrä (joka usein vielä muovia)jota tulvi ovista ikkunoista lasten ollessa pieniä...ei edes syntymäpäiväkutsuilta saavuttu kotiin ilman jotain "nippelinappelilahjapussukkaa". Onneksi huonekaluja on peritty paljon ja ne kestää hyvin kulutusta verraten nykytuotantoon. Kiitos asian tuomisesta kauniilla kirjoituksella esiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsien kautta se krääsä varmasti lisääntyy tahtomattakin, mutta toisaalta jos muissa asioissa pyrkii sitten sitä krääsän määrää vähentämään niin hyvä. Kierrättäminen on nooneksi koko ajan kasvava trendi ja ihmiset arvostavat myös laatua nykyään entistä enemmän. Tästä asiasta olen todella iloinen.

   Poista
 7. Kiva kirjoitus ja ihana katsella kuvia, niin kaunista.
  toi vaihto välillä kaappiin tavarat ja taas sisälle, se piristää.

  VastaaPoista
 8. Hyvin samoilla linjoilla mennään. Ostan mieluummin kirpulta tarvitsemani tavarat ja usein vaatettakin. Niitä voi sitten ompelutaitoisena vähän tuunattakkin, samoin kuin huonekaluja. Tapetit huusholliin on hnakittu osittain kierrätyksestä ja osittain jämäeristä, muovia ei vanhan talon rempassa ole käytetty kuin ihan pakollisissa paikoissa. Seinien välistä sitä ei löydy. henkilökohtaisesti hirvittää ja ihmetyttää sen sisustustavaran määrä mitä kaupoissa näkee ja missä määrin sitä sieltä ulos kannetaan, katsellaan hetki ja kyllästytään ja vaihdetaan uuteen. Makunsa ja tyylisä kullakin, se vaan on totta ettei pikkuinen pallomme kestä sellaista elämää enää kovin kauaa :( Vanha tavara kunniaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on remontit tehty kokonaan aidoista hengittävistä meteriaaleista <3 Ihanaa, kun ajattelette ja kunnioitatte taloanne remontissa, niin se jaksaa vielä onta vuotta eteenkin päin. Minä en kanssa jaksa halpaa sisustuskrääsää, vanhassa vara parempi. Meidänkin lähes kaikki ns. sisustusesineet ovat jo monta kymmentä vuotta vanhoja.

   Poista
 9. Aah, ihana postaus! Kauniisti kirjoitettu ja korostaa juuri oikeita asioita – esimerkiksi se, että turha ostaa halpaa "korviketta" jollekin, mitä kuitenkin sitten luultavasti salaa haikailee...
  Sopiiko, jos jaamme tämän Facebookin puolella?

  VastaaPoista
 10. Tosi tärkeä ja hyvä postaus! Tuli heti mieleen, että pitää itsekin tarttua aiheeseen. Teillä on kyllä niin kaunista ja ihanaa, että huh <3

  VastaaPoista
 11. Hyvä postaus tärkeästä aiheesta! Teidän koti on niin kaunis. Kirjoituksesi oli niin ispiroiva, että kirjoitin aiheesta postauksen blogiini.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

back to top