Keltainen kahvipannu

" tervetuloa aikamatkalle menneisyyteen "

Kiviä, kiviä ja lisää kiviä!

Kaupallinen yhteistyö: Kivitori ja Liuskemestarit

liuskekivien asennus

Nyt vihdoin pääsen esittelemään teille alueen, jota aloitimme keväällä kaivamaan. Laajensimme nimittäin meidän takapiha oleskelu-aluetta hieman ja lisäsimme sinne uuden pensaspenkin. Takapihalla sijaitsi puutarhamme ainoa kukkapenkki, joka oli vielä niin sanotusti alkuperäisessä asussaan, eli samanlainen kuin se oli 10 vuotta sitten, kun tänne muutimme. 

Kukkapenkissä ei oikeastaan kasvanut enää mikään muu kuin rikkaruohot ja kevätvuohenjuuri.  Lisäksi tämä alue on todella paahteinen ja kuiva, ympärillä olevat suuret puut vievät kaiken kasvuvoiman ja nurmikkokaan ei tässä jaksa kasvaa, ainoastaan voikukat voivat hyvin. Eli asialle todellakin piti tehdä jotain, jotta saisimme alueesta siistimmän näköisen. 

bohotyylinen aurinkovarjo

Kevätvuohenjuuri siirrettiin toisaalle ja sen jälkeen käänsimme maan ympäri ja jätimme paikoilleen. Siihen päälle lisäsimme paksun kerroksen sanomalehtiä ja paksun kerroksen ravinteikasta multaa, kompostia ja kanankakkaa. Kohopenkki oli oikeastaan ainoa järkevä vaihtoehto tähän kohtaan, jotta saatiin kunnollinen kasvualusta pensaille. Tälle uudelle alueelle valitsimme auringossa viihtyviä pensaita, koska tähän paistaa aurinko melkein koko päivän. 

Tässä on pikkuhortensiaa, rungollinen pikku syreeni, paria eri angervoa ja nietospensas cherry blossom. Valitsimme sellaisia lajokkeita, jotka eivät kasva kovin korkeaksi, jotta ne eivät myöskään varjosta liiaksi takana kasvavaa kuusiaitaa. Kate on myös tärkeä, varsinkin näin kuumassa paikassa. Kate pitää paremmin kosteuden ja siihen ei myöskään pääse niin helposti rikkakasvit leviämään. Penkki reunustettiin suurilla kivillä. 

mistä hankkia liuskekiviä

mistä kiviä puutarhaan

Lisäsimme puutarhaamme myös ihania suuria liuskekiviä, jotta pääsemme kävelemään kasvihuoneelle ja uuden alueen halki niin sanotusti puhtain jaloin myös sadesäällä. Koska kivituhka tahtoo hieman aina tarttua kengänpohjiin, mutta se ei tokikaan ollut ainoa syy siihen miksi halusin puutarhaamme lisää liuskekiviä. En nimittäin itse keksi mitään kauniimpaa tapaa pinnoittaa puutarhan alueita kuin luonnollisen näköiset liuskekivet. Meidän liuskekivipolkujen tekemisestä voit lukea lisää täältä(klik!) Linkin takaa löytyy kuvalliset ohjeet polkujen tekemiseen. 

Liuskekivet saapuivat meille Liuskemestareilta ja valitsimme kotimaisen Sisu liuskekiven. Kivet louhitaan käsin ja se tekee niistä juurikin niin ihania. Kivi on upea ja todella kestävä materiaali minne vaan puutarhaan ja pihamaalle.

sydämen muotoiset kivet

Kasvihuoneen edustan eteen saapui jotain ihan liian ihanaa, jotain sellaista joka saa minut niin hyvälle tuulelle. Nimittäin voiko tämä rakkaan kesähuoneeni edustalla olla ihanampia astinkiviä kuin sydämen muotoiset kivet, rakkaudella käsintehdyt. Sydämet suorastaan kutsuvat astumaan sisään tähän ihanaan tilaan. 


Tämän uuden alueen reunamalle laitoimme pienen istuskeluryhmän, sellaisen mihin on ihana istahtaa puuhailun lomassa. Pöytä on tehty vanhasta kaivonkannesta ja jalkana toimii vanha jakkara. Pöydän kanteen sai kätevästi porattu reiän aurinkovarjolle, jotta tässä saa myös hieman suojaa auringolta.


suuria liuskekiviä

liuskekiviä mistä

liuskekivien asennus

Vaikka tämän uuden alueen tekeminen oli melkoisen hikinen urakka, niin se todellakin kannatti. Nyt tämä koko takapiha tuntuu niin ihanan viimeistellyltä ja valmiilta, vaikka on meillä tänne vieläkin pieniä muutosideoita. Katsotaan mitkä niistä toteutuvat, mutta nyt ainakin hetki nautitaan tästä näin. Tänään kävimmekin puutarhalla ja nyt ulkona odottaa uudet perennat istutusta. Talvi nimittäin teki tuhojaan puutarhassemme ja pitää paikkailla kukkapenkkien tyhjiä kohtia. 

Ihanaa uutta viikkoa!

<3 Pauliina


Kommentit

back to top