Keltainen kahvipannu

" tervetuloa aikamatkalle menneisyyteen "

Huonekasvi viikko ja kasvien syyshuolto!

huonekasvien syyshuolto

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista huonekasvi viikkoa ja halusin itsekin tällä viikolla antaa kasveilleni erityistä huomiota. Nyt on nimittäin todellakin tärkeää muista huolehtia kasveista. Sillä syksyn ja talven tullen, meidän huonekasvit joutuvat koville, huoneilma on kuivaa ja luonnonvaloa on tarjolla ihana olemattoman vähän. Ikkunoista tulee kylmää ilmaa, takat, keskuslämmitykset ja patterit kuivattavat ilmaa. Ei ole helppoa olla viherkasvi Suomessa, mutta onneksi voimme kuitenkin auttaa näitä vihreitä ystäviämme. 

Virittelin itse jo vaativimmille kasveilleni lisävaloja ja siirtelin kasveja lähemmäksi ikkunoita. Meidän olohuoneen silmäterä eli valtava jättipeikonlehti sai kokonaan oman valaisimen, kun löysimme vintistä kullanvärisen Ornon pallovalaisimen. Se oli alunperin seinävalaisin, mutta pienillä muutoksilla saimme tehtyä siitä roikkuvan mallin. Se näyttää minusta tarpeeksi sirolta ja luo hyvin valoa suoraan kasville, mutta ei kuitenkaan häikäise silmiä. 

paras kasvilamppu viherkasveille

valoa viherkasveille, paras lamppu

Käytän kasveilla ihan tavallisia valaisimia ja polttimoina minulla on käytössä Airamin superluxit. Niissä on voimakas päivänvaloa vastaava valo ja riittävästi lumeneita. Monet niinsanotut raksavalaisimet ja ledilistat, olisivat vielä tehokkaampia, mutta niiden ulkonäkö ei viehätä minua, joten minun kasvini saavat pärjätä näillä ja hyvin ovat ainakin aikaisemmat talvet pärjänneet. 

Valo kannattaa sijoittaa mahdollisimman lähelle kasvia, jotta se oikeasti hyötyy siitä. Itselläni valot on n. 25-30cm päässä kasveista. 

valoa viherkasveille

Huonekasvi innostus ei onneksi näytä laantumisen merkkejä, enkä yhtään ihmettele sitä, kasvit tuovat kotiin niin ihanan kodikkaan ja viihtyisän tunnelman. Näin syksyllä on erityisen tärkeää huolehtia siitä, että huonekasvien lehdet ovat puhtaat ja pölyttömät, sillä puhtaat lehdet saavat tehokkaammin valoa ja myöskään ötökät eivät viihdy niin hyvin. Suihkuttelu ja sumuttelu siis kannattaa muistaa. 

Itse lopettelen lannoituksen antamisen vasta loka- marraskuun vaihteessa ja joillekin kasveille annan lannoistusta tämän jälkeenkin. Koska varsinkin kasvivalojen alla olevat kasvit jatkavat kasvuaan myös talvikuukausina ja silloin ne myös tarvitsevat lannoitusta. Suurimmalle osalle kasveista riittää talviaikaan kuitenkin kasteluveden seassa annettu merileväuute. Tätä tuotetta pidän erittäin tärkeänä, koska se parantaa hurjasti kasvin stressin sietokykyä. Kukapa meistä ei haluaisi selvitä vähemmällä stressillä. Eli talvi ja syksy on monesti kasveille todella stressaavaa aikaa ja sitä stressiä pystyy hieman lieventämään antamalla kasveille merilevää.

Merilevää voi myös ruiskutella kasvin lehtien alapuolelle, mutta suihkuttelu kannattaa tehdä kylpyhuoneessa, koska tämä on hieman suttaavaa puuhaa. Merilevä tehostaa ja parantaa kasvien ravinteiden ottoa ja elinvoimaa ja myöskin parantaa kasvien vedenotto kykyä. Lisäksi kasveista kannattaa leikata kaikki huonot ja kellastuneet lehdet pois. Kastelukannun kanssa on myös hyvä olla tarkkana, valon vähentyessä myös vedentarve vähenee, mutta ei se kyllä kokonaan lopu :D

lisää tilaa viherkasveille

lisävaloa viherkasveille

Etelään suuntautuvilla ikkunalaudoilla on nyt ruuhka-aika, kun olen sijoittanut sinne niin paljon kasveja kuin vain sain mahtumaan. Kasvit viihtyvät hyvin näin lähekkäin, koska silloin syntyy suotuisa mikroilmasto ja se auttaa kasveja paremmin selviytymään rankasta talvesta. 

Vältä siirtelemästä ja kääntelemästä kasveja lepokauden aikana, koska kasvit kääntyvät niin, että saavat mahdollisimman paljon valoa. Jos niitä kääntelee, niin kasveilla kuluu valtavasti taas energiaa, kun ne yrittävät kääntää lehdet takaisin kohti aurinkoa. 

paras lamppu viherkasveille

lisää tilaa viherkasveille

Jos kasvit näyttävät huonovointisilta niin kannattaa miettiä missä vika, jos kasvissa ei näy ötököitä tai muuta ylimääräistä. Niin vika on helposti liian vähäisessä valon saannissa, liiallisessa tai liian vähäisessä kastelussa, ravinteiden puutteessa tai liiallisessa ravinteiden saannissa. Kannattaa jo uutta kasvia ostaessa miettiä onko kasville tarjota suotuisia olosuhteita. Jos esimerkiksi asunto on kovin hämärä, kannattaa valita hämärään paikkaan sopivia kasveja tai hankkia heti kunnollinen kasvivalo. 

viherkasvit ikkunan eteen

valtakunnallinen huonekasvi viikko

valtakunnallinen viherkasvi viikko

viherkasvien syyshoito


Viherkasvien kanssa puuhailu on itselleni ihan parasta terapiaa ja vielä kun saa ihailla hyvinvoivia kasveja niin ilo on moninkertainen. On ihana nähdä kuinka kasvit kasvavat ja kiittävät siten hyvästä hoidosta. 
<3 Pauliina


Kommentit

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. On sulla niin hyvinvoivat viherkasvit! Upea Monstera ja entä nuo begoniat. Vau.
    Enpä ole kuullutkaan että on viherkasviviikkokin nyt. Valoja toki pitää alkaa viritellä niille lisää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, olen iloinen, että olen oppinut hoitamaan kasvejani <3

      Poista
  3. Kaunis vihreä viidakko! Tässä tulikin monta hyvää pointtia, joita en ole tullut ajatelleeksi. Kiitti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja ihanaa jos tästä postauksesta oli hyötyä <3

      Poista

Lähetä kommentti

back to top