Keltainen kahvipannu

" tervetuloa aikamatkalle menneisyyteen "

Talveta kesäkukkia ja kerää siemeniä talteen!

Inhoan kertakäyttökultturia ihan kaikessa ja siksi haluan, että myös suurin osa kesäkukista on niin sanotusti monivuotisia. Tokikaan ihan kaikki eivät sitä ole ja kaikki ei myöskään ole selvinneet talvesta, mutta tähän kuitenkin pyrin. Meillä on todella paljon kesäkukkia, joita olen talvettanut jo useita vuosia, suurin ryhmä on tietenkin ihanat pelargoniat ja niistä onkin vuosien mittaan kasvanut todellisia puutarhan katseenvangitsijoita. Pelargoneja minulta löytyy monia eri lajikkeita, monissa eri väreissä. Olen huomannut, että varmimmin talvesta selviävät on niin sanotut vanhan ajan pelargonit, esimerkiksi mårbacka ja evakko.

Pelargonien lisäksi meiltä löytyy monia muitakin kukkia, joita olen saanut onnistuneesti talvetettua ja tässä jutussa haluan esitellä niitä teille. Myös muutamien kasvien siemeniä kerään aina talteen seuraavaa vuotta ajatellen. Talvettamalla ja siemeniä keräämällä säästää myös todella paljon rahaa, joten myös sen vuoksi puuhaan kannattaa ryhtyä, jos vaan löytyy sopivat tilat. Meillä on niin suuri puutarha, että kesäkukkiin menisi ihan omaisuus, jos joka vuosi pitäisi kaikki ostaa uudelleen. Siemenet kannattaa ensin kuivata huolellisesti ja sen jälkeen ne voi säilöä esimerkiksi paperipussiin. 

mitkä kesäkukat voi talvettaa

Pääsisäänkäynnin luona on kaikki kukat talvehtineita. Sieltä löytyy erilaisia pelargoneja, mutta myös istustus, jossa on verililja, dahlia, hopeputous ja marketta. Kaikki tämän istutuksen kukat ovat talvehtineet. Vien tämän ruukun tälläisenään kellariin, ainoastaan dahlian mukulan nostan mullan pinnalle ja kääräisen sanomalehteen, keväällä sitten vain työnnän sen takaisin multaan. Joka kevät lisään ruukkuun varastolannoituksen kanankakasta, sen avulla tämä istutus jaksaa kukkia koko kesän. 

kesäkukkien talvettaminen

evakko pelargonia

Tämä upea evakko pelargoniani on minun rakkain kaikista, se täytti tänä kesänä yhdeksän vuotta ja on kyllä niin kiitollinen kukkija. En voi kuin ihailla miten upea tästä on vuosien mittaan kasvanut. Varret ovat kasvaneet todella paksuiksi ja vahvoiksi. Kukkia tuntuu joka vuosi olevan vaan enemmän ja enemmän. 

kesäkukkien talvettaminen

pelargonien talvettaminen

annansilmän talvettaminen

Annansilmä on minulla talvehtinut nyt neljä vuotta kellarissa ja myös tästä on kasvanut vuosien saatossa todella upea. Kastelen tätä ehkä kerran kuukaudessa, oikeastaan suurin riski talviaikaan on liikakastelu, mutta ihan kokonaan ei saa päästää kuivumaankaan. 


Krassin siemeniä en ole ostanut moneen vuoteen, kerään aina niitä talteen seuraavaksi kesäksi. Tämä onkin todella kiitollinen kukkija ja jaksaa kukkia pitkälle syksyyn. 

pelargonien talvettaminen miten onnistuu

pistokas pelargoniasta

Pelargoniani tuppaavat lisääntymään joka vuosi, koska otan niistä aina pistokkaita. Itse olen todennut, että parhaiten pelargoniat juurtuvat, kun tökkää pistokkaat suoraan multaan. Vedessä pelargoniat varret mätänevät herkästi, jos kuitenkin haluaa tehdä juurrutuksen vedessä, kannattaa veteen lisätä hieman kanelia tai merileväuutetta. 

Paras pistokas on sellainen, jossa on 3-5 lehteä ja kukat kannattaa leikata pois, jotta ne eivät vie voimaa juurten kasvattamiselta.

samettikukkien siemenet talteen

Myös samettikukista kerään aina siemenet talteen. Samalla, kun nyppii kuivuneet kukat pois, saa siemenet seuraavalle kesälle. Kuivuneet kukat kannattaa kuivata ilmavasti ja kuivumisen jälkeen siemenkota hajoitetaan ja otetaan siemenet talteen. 


kehäkukkien siemenet talteen

Myöskin kehäkukkien kuivuneista kukinnoista saa todella kätevästi otettua siemenet talteen, toki ne helposti myös siementävät itse kylvöpaikalle. 


Inkalilja on viettänyt jo monet talvet kellarissa ja aina on ilo huomata kuinka hyvin se talvesta selviää ja kukkii joka vuosi niin upeasti. 


Värinokkoset talvetan sisällä, mutta leikkaan ne yleensä aika rajusti, jotta eivät vie niin paljoa tilaa. 

murattien talvettaminen

Muratit ja verililjat talvehtivat myös kellarissa. Molempien talvettaminen onnistuu myös sisätiloissa, mutta kuivassa huoneilmassa varsinkin murattiin tulee todella helposti ötököitä, joten sitä kannattaa suihkutella ja sumutella paljon. Toiset murattilajikkeet talvehtivat hyvin myös ihan ulkona, varsinkin jos talvi on leuto tai lunta on tarpeeksi kasvien suojana.


Tässä istutuksessa hirssiä ja tuota pinkkikukkaista pientä kukkaa lukuunottamatta, ovat talvehtineet. Heinät olen kaivanut talveksi maahan, pelargoniat, muratit ja hopeaputous talvehtii kellarissa. 

runkoruusun talvettaminen

Runkoruusu viettää niin ikään talvikuukaudet kellarissa. 

kesäkukkien talvettaminen

Näiden edellä mainitsemieni kukkien lisäksi kiitollisia talvetettavia ovat muun muassa, verenpisara, pasuunakukka, jalohortensia, lehtibegonia ja leijonankita. Gladioluksen sipulit ja dahlian juurakot nostan syksyllä ensimmäisten yöpakkasten jälkeen ylös ja käärin sanomalehteen, sen jälkeen vien ne kellariin odottamaan seuraavaa kevättä. 

Kannattaa muistaa, että miten enemmän on valoa ja lämpöä sitä enemmän kasvit tarvitsevat vettä. Jos talvettamispaikka on viileä ja hämärä on vedentarve lähes olematon. Hyvänä esimerkkinä minun pelargoniat, joista osa talvehtii viileässä ja hämärässä kellarissa ja osa taas lasikuistilla, joka tosin on myös viileä talvella. Kuistilla on kuitenkin huomattavasti enemmän valoa kuin kellarissa, joten kasteluntarve on yli kymmenkertainen kellarin kasveihin verrattuna. Myös normaalissa huoneenlämmössä talvetus onnistuu, kunhan muistaa, että lämmössä myös valon- ja kasteluntarve lisääntyy. Lannoittaa ei talvi kuukausina kannata, sen sijaan kasteluveteen voi lisätä merilevää, joka vahvistaa kasveja. 

Oletko sinä talvettanut onnistuneesti kesäkukkia?

<3 Pauliina

Kommentit

  1. ganz lieben dank für die tollen überwinterungstipps für die pflanzen. manches mache ich schon aber einiges hab ich noch nicht gekannt
    liebe grüsse aus österreich elfriede

    VastaaPoista
  2. Wau, ihan huikeita pelargonioita! Minäkin olen talvettanut kahta pelargoniaani kylmässä (+13) huoneessa ikkunalla. Mutta yllätys minulle on, miten paljon kasveja voi talvettaa! Kiitos näistä tiedoista! Joulutähtiä minulla on kaksi, monen vuoden ikäisiä, joista toinen kukki koko kevään upeasti. 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa jos tästä postauksesta oli hyötyä ja sinullahan on ihan mainio paikka pelargoneille. Joulutähtiä en ole itse ikinä säilyttänyt, mutta eipä niitä ole minulla juuri koskaan ollutkaan, jos sellaisen hankin, niin täytyy kyllä sekin sitten säilyttää.

      Poista
  3. Yhden pelargonian olen saanut säilymään talven yli, mutta aika vaivaisesti se kesällä on kasvanut. Mikä teillä on kellarissa lämpötila? Kivahan noita kesäkukkia olisi säilöä, kun se vaan onnistuisi. Neilikat ovat meillä talvehtineet ihan vahingossa ulkona isossa kukkapadassa, sieltä ne keväällä nousivat, vaikka kuolleiksi luulin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olethan muistanut lannoittaa sitä kunnolla, itse teen kaikille kukille keväällä aina varastolannoituksen eli kaivan juurten viereen kuopan, jonne lisään kanankakkaa. Sitten kesällä lannoitan silloin tällöin kesäkukkalannoitteella. Meillä on kellarissa n. 10 astetta.

      Poista
  4. Kiitos lisävinkeistä, mitkä kaikki kasvit voi talvettaa pelargonioiden lisäksi. Niitä meillä on aina valoisalla kuistilla, missä lämpötila on talvella n 10 astetta. Kellarissakin yritin kerran talvettaa pelakuita, mutta ne kuolivat (unohdinkohan kastella koko talvena?!). Daalian ostin nyt ensi kertaa ja yritän saada sen talvehtimaan kellarissa. Muratti ja hopeaputous ovat selvinneet monta talvea kuistilla. Siemenestä kasvattamaani värinokkosta yritän nyt myös talvettaa ohjeesi mukaan. Kiitos vielä kerran, tämä oli tosi hyödyllinen postaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuisti onkin ihan paras paikka pelargonien talvettamiseen. Kellarissakin kasvit tosiaan tarvitsevat jonkin verran kosteuutta selvitäkseen. Ihanaa, että tästä oli hyötyä!

      Poista
  5. Kiitokset hyvistä vinkeistä! Pelargonien ja verililjan talvettaminen on usein ollut suunnitelmissani, mutta yleensä unohtunut. Viime syksynä sentään kaivoin dahlian juurakot ylös. Muratti ja laventeli ovat selvinneet leudommista talvista ulkona ruukussa, osa jopa useamman vuoden. Muratti tosin tuntuu houkuttelevan keväällä nälkäisiä rusakoita kokeilemaan sen syötävyyttä ja tänä vuonna muratti ei selvinnyt rusakoiden jäljiltä.
    Mutta jos nyt tänä vuonna yrittäisi muistaa olla ajoissa ja saisi ainakin pelargonin talvehtimaan ja krassista siemenet talteen. T: w

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa tosiaan talvettaa, siinä säästää rahaa ja tulee iloinen mieli, kun saa kasvit kestämään vuodesta toiseen <3

      Poista
  6. Hienosti olet onnistunut talvettamaan monenlaisia kukkia. Sinulla onkin vallan mainio talvetuspaikka, harvalla on kellaria käytössä, mutta kenellä on, se kannattaa hyödyntää:)
    Itse harrastan ihan samaa, eli kerään siemeniä talteen samettiruusuista, kosmoksista, erilaisista salvioista, lumihiutaleesta, leijonankidoista ym. Pelargoneja olen myös talvettanut huoneenlämmössä. Onnistui miten kuten, liian lämmintä taisi olla. Nyt on monen vuoden jälkeen taas värinokkosta, aion yrittää viedä talven yli ja vois ottaa vaikka pistokkaita ja juuruttaa niitä.
    Loistavat pelargonit, tuo Evakko on ihanan pirteä väriltään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on totta, että kaikilta ei kellaria löydy, mutta muitakin vaihtoehtoja talvettamiseen tosiaan löytyy. Tuo evakko on kyllä ihan huikean kaunis, ihan mun lemppari.

      Poista
  7. Wau miten hienosti saat talvetettua kaikenlaisia kukkia. Mulla ei kellaria ole, mutta viime talvena sain talvetettua pari pelargoniaa mökillä jossa peruslämpö päällä läpi vuoden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mökki onkin varmasti ihan loistava talvetuspaikka, jos siellä kuitenkin tulee silloin tällöin käytyä.

      Poista
  8. Hienoa! Marketta oli mulle uusi juttu, nyt on pari vaaleanpunaista. Välillä on pelargonioita talvettanut, tällä hetkellä ei ole yhtään. Purppurakäenkaalia olen talvettanut ihan sisätiloissa kuivana. Tänä vuonna kokeilen jättiverbenaa talvettaa ja daalioita. Siemeniä olen kerännyt mm kehäkukista ja leijonankidoista ja kasvattanut niistä uusia. Kuparisarat ajattelin istuttaa penkkiin. Osa värinokkosista on pysynyt talvenkin kohtuunättinä ja osa palautunut tikuista takaisin elämään. Värinokkoset on myös helppo uudistaa kerätyistä siemenistä, jos ei halua sisään isoja. Hopeatäpläpeippiä ja maahumalaa olen käyttänyt vihreänä kesäkukkaistutuksissa, talvehtii isossa padassa/maassa. Tosi moni kesäkukka on myös helppo kasvattaa siemenistä ettei tartte ostaa esim. tuontitaimia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Purppuräkäenkaali talvehtii myös tosi hyvin, sitä löytyy itseltäkin. Leijonankidoista saa ihanan helposti siemenet talteen. Se on totta, että värinokkosista voi kerätä myös pelkät siemenet talteen jos muuten ei tilaa löydy.

      Poista
  9. Kiitos vinkeistä! Yritin kerran talvettaa pelargonioita autotallissa, jossa on muutama aste lämmintä. Kastelin niitä harvakseltaan, mutta kuolo ne korjasi. Mitähän tein väärin? Ensi kesänä aion laittaa riippapelargonioita. Jostakin blogista katselin kuvia siitä ja oli kyllä hienon näköinen. Samettikukista otan nyt siemenet talteen sinun vinkistäsi oppineena. Samettikukka pärjää paahteessa ja sateessakin. Tuntuu vaan tykkäävän, kun on karmeat olosuhteet. Mukavaa viikonloppua.

    VastaaPoista
  10. Minulla oli aiemmin 70 eri pelargonia ja vanhaa kantaa. Talvet kasvivalojen avulla ja viileämpihuone. Kuitenkin 18-19 astetta. Kukkikin osa sinnikkäistä pitkin talvea.
    Värinokkoset samoin kasvivalojen alla nykyään ja monet muutkin menee kasvivalojen alla.
    Kylmää saa haettua esim ulkoseinää vasten olevilta kaapistojen alahyllyn alta.
    Myös tiskikaapin alaosa ulkoseinää vasten. Laitan thyrox laatikon niin , että avoin osa ulkoseinään päin. Siellä gladioluksen, bataattien jne juurakot säilyy viileämmässä hyvin. Varsin hyvin säilyvät.

    VastaaPoista
  11. Löysin sattumakta blogisi ja tämän mainion artikkelin! Itse talvetan pelargoniat mutta muita en ole vielä kokeillut. Ajattelin kokeilla Annansilmän pistokkaita. Joskus kokeilin kasvattaa krasseja siemenistä mutta en onnistunut. Samettiruusuja kyllä olen kasvattanut siemenistä.
    Onko sinulla kellarissa ikkunaa? Miten talvehtiessa pitää olla valoa vai pitääkö?
    Kiitos hyödyllises artikkelista!
    -Anne

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

back to top