Keltainen kahvipannu

" tervetuloa aikamatkalle menneisyyteen "

Talon lämmitys, mikä korvaisi öljyn?

vanhan talon lämmitysjärjestelmä

öljylämmitys vaihto

Ajattelin vähän kertoa meidän talon lämmityksestä, koska se on asia johon en tällä hetkellä ole tyytyväinen alkuunkaan. Meidän talomme pääasiallinen lämmitysmuoto on tällä hetkellä öljy, meiltä löytyy muutama vuosi sitten uusittu vesikertoinen patterijärjestelmä ja sehän on ihan hyvä asia. Mutta haluaisin ehdottomasti, että voisimme luopua jossain vaiheessa kokonaan öljystä ja vesi lämpiäisi jollakin muulla ekologisemmalla vaihtoehdolla. Tällä hetkellähän valtiolta on mahdollista saada tukea öljylämmityksen korvaamiseen. Korvaavia vaihtoehtojahan toki löytyy, mutta mikään ei markkinoilla oleva järjestelmä ei ole aivan aukoton. 

öljylämmityksen vaihtaminen miten ja mihin

Ihan ensimmäisenä olemme pohtineet öljypolttimen vaihtamista ilmavesilämpöpumppuun, se olisi öljyyn nähden paljon taloudellisempi ja ekologisempi, mutta siinä on omat ongelmansa. Nimittäin kovilla yli kahdenkymmenen asteen pakkasilla pumppu ei jaksa lämmittää ja sen rinnalle pitäisikin saada jonkinlainen varajärjestelmä. Useinhan rinnalle jätetään öljylämmitys, tätä vaihtoehtoa en haluaisi enkä myöskään sähkövastusta, koska sillä lämmittäminen on todella kallista. Eli ilmavesilämpöpumpun rinnalle pitäisi keksiä jokin järkevä ja taloudellinen vaihtoehto.meidän leveysasteille ei kyllä kovinkaan usein pakkanen kovissa lukemissa pauku, mutta sitten kun paukkuu niin ei ole kiva kylmässä torpassa kököttä. 

ekloginen ja edullinen vaihtoehto öljylle

Meidän kodissa on selkeästi myös varaavan takan mentävä aukko, koska sellaista luksusta ei tänne valitettavasti koskaan ole rakennettu. Meiltä löytyy ainoastaan keittiöstä puuhella, joka sekin on lähinnä aikamoinen puusyöppö, joka ei varaa lämpöä yhtään. Sitä asiaa olemme hieman korjanneet työntämällä uunin täyteen valurautaastioita ja tiiliä, jotka hieman edes varaavat lämpöä. Pönttöuuni tai varaava takka mahtuisi meidän ruokailutilaan ja siinä olisi muurikin valmiina, koska sillä kohdalla on kellarissa suuri leivinuuni. Olisikin mukavaa jos sen leivinuunin voisi sormia napsauttamalla siirtää tänne asuinkerroksiin. 

Maalämpö ei meidän taloon sovi, koska sen asentaminen meidän hiekkapitoiselle tontille on todella arvokasta, porakaivo pitäisi porata todella syvälle ja taas maakaapelilla koko meidän kaunis pihamme myllättäisiin kamalaksi. Meille ei myöskään laskelmien mukaan riittäisi yksi porakaivo, vaan niitä pitäisi olla kaksi ja se tosiaan on ihan kohtuuttoman kallis investointi. Eli maalämpöä en pidä meidän tapauksessa edes vaihtoehtona.

öljylämmityksen vaihtaminen skologiempaan ja halvempaan

Öljylämmityksen korvaaminen

Myös ilmalämpöpumpun asentaminen on pyörinyt mielessä, jos sillä ja varaavan puuhellan/takan yhdistelmällä saisi talon pidettyä lämpimänä myös kovilla pakkasilla. En vaan voi sietää ilmalämpöpumppuja vanhoissa taloissa, jotenkin ne on niin rumia ja pelottaa jos humiseva ääni häiritsee liikaa elämistä. Olen myös kuullut, että kasvit tykkäävät kyttyrää ilmalämpöpumpusta, koska se kuivattaa huoneilmaa. Mutta ehkä voisin ilmalämpöpumpun kanssa elää jos se olisi ekologinen ja taloudellinen vaihtoehto öljylle. 

Tälläisiä pohdiskeluja talon lämmityksestä, olisi ihana kuulla myös teidän kokemuksia jos olette vaihtaneet öljylämmityksen johonkin muuhun. Meidän talossa on asuinneliöitä n. 160 ja öljyä kuluu vuodessa n. 2200 litraa. 

Ihanaa uutta viikkoa <3 

<3 Pauliina


Kommentit

  1. Vaihdoin marraskuussa öljyn ilmavesilämpöpumppuun. Sisälämpötila on pysynyt hyvin tasaisena ja lämpöä riitti,vaikka talvella oli Keski-Suomessa kovia pakkasia. Ei se ulkoyksikkö mikään kaunistus ole, mutta sen kestää. Euroja en ole vielä laskeskellut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että teillä se on ollut toimiva ratkaisu, kiitos kun kerroit kokemuksistasi.

      Poista
  2. Kauan pohdin ilmalämpöpumpun hankkimista satavuotiaaseen talokaunokaiseen, mutta joulukuussa sellainen tuli asennettua. Sisäyksikköä ei kuitenkaan asennettu keittiön seinään, kuten asentaja olisi halunnut vaan eteisen oven päälle. Olen postitiivisesti yllättynyt kuinka hyvin lämpö leviää vaikka oviaukkojen päällä ei ole mitään ilman kiertoa helpottavia aukkoja. Sisäyksikkö on myös hyvin hiljainen. Tosin se tila (minulla eteinen) on pumpun toimesta ylilämmitetty, mikä on hyvä huomioida. Tämä siksi, että lämpö riittäisi muihinkin tiloihin. Eteisen viherkasvi ei kyllä tykkää elämästään enää. Kannattanee perhtyä myös pellettitakkaan, joka on aivan automaattinen; syttyy ja sammuu lämmöntarpeen mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monet kyllä puhuvat nyt ilmalämpöpumppujen puolestaja siksi en sitä ajatusta itsekään ole täysin vielä hylännyt. Pellettitakkaan täytyy kyllä ehdottomasti myös tutustua, kiitos vinkistä.

      Poista
  3. Ennen öljyllä toimineen vesikiertoisen lämmityksen muutin sähköllä toimivaksi asennuttamalla Lämpöparoniksi nimetyn, hieman margariinilaatikkoa isomman yksikön öljykattilan kylkeen. Koko muutos maksoi noin 950 euroa asennuksineen ja laitteineen. Nyt putkissa ja pattereissa kiertävä vesi lämpeää sähköllä ja kaikki muu on ennallaan. Vältyin isoilta kustannuksilta ja remontilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko se sähkölämmitys tullut myös öljyä edullisemmaksi?

      Poista
  4. Meidän talomme lämpenee öljyllä, puulla ja sähköllä. Ensimmäisessä kerroksessa on osittain vesikiertoinen lattialämmitys ja osittain vesikiertoinen patterilämmitys. Kattila on kaksoispesäkattila, jossa voi siis polttaa myös puuta. Toisessa kerroksessa lämmitys hoituu sähköpattereilla ja ilmalämpöpumpulla. Olen miettinyt, voiko energia-avustusta saada, jos hankimme esim. vesi-ilmalämpöpumpun, mutta kattilaa, joka ei ole kovin vanha, ei poisteta, vaan siinä poltetaan puuta. Siinäpä pulma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en myöskään tiedä, voiko avustusta saada jos öljyn jättää niin sanotusti varalle tai hankkii hybridi vaihtoehdon, tätä asiaa täytyy vielä tarkemmin tutkia.

      Poista
  5. Meillä on kans öljy ja puu, sillä harvoin 50-luvun taloissa muutakaan valmiiksi on. Sama juttu lapsuudenkodissani (jossa olen osakas). Voi röhkö; hirvittää aika lailla jos on pakko vaihtaa yhtäkkiä johonkin muuhun. Emme vielä ole tehneet mitään kummassakaan talossa, mutta kai se on edessä. Meillä pidetään lämpö talvella 11-19 asteessa, joten kovin isoa lämpöä sen ei tarvitsisi punnertaa. Minäkin inhoan ilmalämpöpumppua, mutta nyt jo melkein suostunut. Eteiseen sitä ei vain voi käsittääkseni laittaa, sillä meillä eteinen on keskellä taloa. Ruokailuhuone olisi ehkä ainut järkevä, mutta siellä on jo valmiina kakluuni. Inhoan tässä erityisesti sitä, että ihmisiä kiristetään tekemään muutos tosi pian - mistä rahat?? Ei se avustus paljon paina, jos talossa on lähes 200 neliötä, tai 4 erillistä asuntoa, niinkuin lapsuudenkodissa. Joka tapauksessa kamala duuni ja investointi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ei myöskään taloa kovin kuumana pidetä, vaan hyvinkin viileissä oloissa täällä ollaan. Silti sekin lämpö täytyy jostain tupaan saada, nää on jotenkin niin isoja ja vaikeita asioita ja päätöksiä ei todellakaan viitsi tehdä kovin nopeasti.

      Poista
  6. Lämmitysmuodon valitseminen on kyllä todella vaikea kysymys. Vesikiertoisista pattereista saa kyllä tasaisen lämmön, mutta meille se ei taloa etsiessä tullut kysymykseen. Mä pelkäsin vesivahingon mahdollisuutta. (Tyynelää ostaessa olisin halunnut talon, jonne ei olisi kuin kylmä vesi ja olisi ollut kuivakäymälä.) Meillä on lämpötilan suhteen suurempi vaihteluväli, mutta ilmalämpöpumppu kyllä tasaa sitä todella hyvin. Nyt oon jopa leikkinyt ajatuksella, että laitettaisiin sellainen yläkertaankin, jos se ulkoverhouksen uusimisen yhteydessä olisi mahdollista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on totta, että vesikiertoisessa on omat riskinsä, meillä on onneksi nyt kaikki putket pinnassa, joten vahingon huomaa heti. Tosi vaikeaa kyllä valita uutta lämmitysmuotoa, tätä asiaa täytyy kyllä pohtia tarkkaan.

      Poista
  7. Kerron oman kokemukseni maalämmöstä, vaikka olitkin sulkenut sen jo ulos. =)
    Minulla on ollut maalämpöpumppu neljä vuotta ja olen ollut siihen tosi tyytyväinen - hiilidioksidipäästöt ja lämmityskulut romahtivat kerralla ja systeemi on todella vaivaton. Energia-avustus laski vielä hankintakulujakin merkittävästi. 140 m2 rintamamiestalo, vesikiertoiset patterit, 200m syvä porakaivo savimaassa, sähkön vuosikulutus 6000 kwh (sauna on vasta tulossa, se tulee lisäämään sähkönkulutusta jonkin verran). Vettä meni lisäksi kaivoa poratessa joku kuutio.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kyllä kuullut tosi paljon hyvää maalämmöstä ja kiitos kun jaoit myös oman kokemuksesi. Meidän tontille se vaan tosiaan on ihan kohtuuttuman kallis investointi, kestäisi liian kauan "kuollettaa" siitä syntyneet kulut.

      Poista
  8. Olisko aurinkopaneelit ihan poissuljettu ratkaisu? Meillä on maalämpö ja olemme 9vuotta nyt ollleet siihen tyytyväisiä. Aurinkopaneeleita meille kaupitellaan säännöllisesti ja se olisi kiinnostavaa kyllä, mutta meille investointina tällä hetkellä kannattamaton, koska jo maalämpö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ollenkaan, niitäkin olemme pohtineet, koska talomme on melko korkea ja kattopinta-alaa on aika laajasti. Aurinkopaneeleilla saisi ainakin käyttöveden helposti lämmmitettyä.

      Poista
  9. Olen itse miettinyt tässä myös eri vaihtoehtoja lämmitykselle. Tuli mieleen tuosta ilmavesilämpöpumpusta, että ilmeisesti olisi olemassa myös hybridimalleja. Tämä tarkoittaisi sitä, että ilmavesilämpöpumppu hoitaisi päätyön ja öljylämmitys varmistaisi lämmityksen toiminnan tarpeen mukaan. En ole vielä tarkemmin tätä tutkinut mutta voisi olla yksi ratkaisu? Maalämpöenergiaa olen myös miettinyt mutta tämä vaatisi kallioperän tutkimisen sekä maalämpöön liittyvien laitteiden ja niiden huoltotarpeiden miettimisen. Paljon on kyllä mietittävää lämmitysratkaisua vaihtaessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niistä tosiaan löytyy myös hybridimalleja, mutta en tierdä sulkevatko ne pois sitten mahdollisuuden energia avustukselle, täytyy sitä asiaa vielä tutkia tarkemmin. On kyllä todella paljon avoimia kysymyksiä, uutta lämmitysjärjestelmää mietittäessä.

      Poista
  10. Kommentoinkin jo instagramin puolella omaa 4000litraisen sähkökattilan vaihdosta vilppiin, mutta täällä vähän pidemmälti. Tuosta ilmavesilämpöpumpun sähkövastuksen käytöstä kovilla pakkasilla en olisi kovin huolissani. Ne kovat pakkaset on todella marginaalisia, muutamia päiviä vielä näillä leveysasteilla ja nykyään taitaa olla jopa sellaisia malleja markkinoilla, joille luvataan ulkoyksikön toimintavarmuus johonkin -25°C asti. Tuon alle ei tainnut menneenä talvenakaan kovin montaa päivää olla. Yksi mielenkiintoinen vaihtoehto voisi toki olla vilppi ja vesikiertoinen takka. Mainitsit myös, että teillä on uudehko vesikiertoinen järjestelmä, joka ei mielestäni tarvitse niin korkeaa kiertävän veden lämpötilaa, kuin jos olisi vanhemmat patterit, joten hyötysuhde pysyy parempana. Lisäksi olisihan se sääli jättää toimeettomaksi.

    Pahoittelut kauheasta monologista, energiajuttujen kanssa työskentelevänä asia on vaan lähellä sydäntä. Toivottavasti sopiva ratkaisu löytyy. :)

    VastaaPoista
  11. Tuo on totta, että pumppu ei jaksa lämmittää kovilla pakkasilla ja olisi oltava rinnalla jokin muu vaihtoehto myös. Tietääkseni ilmavesilämpöpumppu tarjotaan hybridimallina öljylämmitykselle. Tällöin öljylämmitys varmistaa lämmityksen mutta ilmalämpöpumppu hoitaa päätyön. Ehkä tämä voisi olla teillä ensimmäinen askel lämmitysmuodon muutoksessa? Me Turussa olemme harkinneet ilmalämpöpumppua vanhaan omakotitaloon mutta täytyy vielä muitakin vaihtoehtoja tutkia. Hyvää kesän odotusta! https://www.sahkoasennuksia.com/ilmalampopumput

    VastaaPoista
  12. Ystävälläni on myös öljylämmitys vielä käytössä. Hän ei ole vielä halunnut vaihtaa koska huollon osalta hänen mielestään öljypolttimen määräaikaishuolto on ollut pieni vaiva sekä hän on myös samaa mieltä, että muut markkinoilla olevat järjestelmät eivät ole aivan aukottomia.
    Hän on toki miettinyt muita vaihtoehtoja mutta on ollut tyytyväinen koska kylmillä pakkasjaksoilla ei ole tarvinnut huolehtia, että lämmitys ei riittäisi tai toimisi.

    VastaaPoista
  13. Ilmalämpöpumppua täälläkin ollut mielessä, kun rakennamme uuden talon. Meillä on vielä vanha talo, edessä öljysäiliön tarkastus tässä lähi viikkoina. Katsotaan nyt, pitää vielä käydä vaihtoehtoja läpi.

    VastaaPoista
  14. Meillä on kaukolämpö. Se on hyvin vuosien aikana toiminut. Meidän naapurilla on myös öljylämmitys, ja nyt heille on tulossa lämpökeskus. Minulla ei semmoisesta ole kokemusta, mutta kovasti kiinnostaa kuulla, kuinka se heillä tulee toimimaan!

    VastaaPoista
  15. Meillä on mietitty ilma-vesilämpöpumppua. Samojen asioiden kanssa painitaan. Jonkin verran olen jo netistä etsinyt tietoa, mies myös tuumasi että voisi olla hyvä idea. Ihana sisustus teillä, todella kodikasta. https://www.tjj-tekniikka.com/ilma-vesilampopumppu

    VastaaPoista
  16. Tuttavalla on myös öljylämmitys. He puhuivat viimeksi ilmalämpöpumpusta, eli ilmeisesti ainakin semmoinen heille on tulossa. En tiedä sitten, mitä muita suunnitelmia heillä on. Näissä on aina kova valinta tehtävänä.

    VastaaPoista
  17. Aivan ensimmäiseksi täytyy sanoa, että sisustus on toteutettu todella tyylikkäästi. Ihanan kodikas tunnelma. Meillä on myös rintamamiestalo. Sisustaa vielä täytyisi hieman paremmin. Meilläkin tuota lämmitystä mietitty. Nyt on öljylämmitys, ja öljysäiliö täytyisi tarkistaa ja puhdistaa. Varaava takka löytyy myös, joten sen avulla hieman myös säästää.

    VastaaPoista
  18. Täytyy kommentoida heti ensimmäisenä, että aivan ihana tunnelma välittyy näistä kuvista teidän kodista, ja varmasti kiva varaava takka sopisi oikein hyvin teidän kotiin. Ystäväni on kehunut, että heillä ilmalämpöpumppu ja varaava takka yhdistelmä on toiminut yllättävän hyvin myös kovemmilla pakkasilla. Ihan samat mietteet maalämmöstä, että joillekin paikoille sen alkuinvestoinnit ovat kohtuuttoman kalliit ja se ei siksi tule kyseeseen.

    VastaaPoista
  19. Meille tuo yksi porakaivo taitaa riittää. Ainakin laskelmien mukaan. Olisi tarkoitus se keväällä hankkia. Meillä myös tuo öljy käytössä. Siitä syystä olisikin mukava tehdä hieman säästöä.

    VastaaPoista
  20. Me olemme myös pohtineet lämmitysjärjestelmän vaihtamista mökillä. Olemme myös miettineet tuota pumpun toimimista pakkasilla, mutta ei Turun seudullakaan niin usein todella kovia pakkasia kai ole. Täytyy myös varmistaa, että huollot ilmavesilämpöpumpuille toimii myös, jos jotain ongelmia ilmenee.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

back to top