Keltainen kahvipannu

" tervetuloa aikamatkalle menneisyyteen "

Kesäkukkien talvettaminen!

Vaikka eletään vielä elokuuta ja toinen kesälomaviikkonikin on vielä edessä, niin huomaan jo ajattelevani syksyisiä asioita. Tänään kierrellässäni puutarhassani, mietin jo, että mitä kesäkukkia taas kannan talvisäilöön sisälle ja kellariin. Olen kokeillut monien eri kesäkukkien talvettamista ja suurin osa niistä kokeiluista onkin olleet varsin menestyksekkäitä. 
Rakastan kesäkukkia ja minusta niitä pitää aina olla paljon. Talvettamalla kukkia säästää sievoisen summan rahaa ja keväällä tulee aina jotenkin niin mahtava fiilis, kun näkee, että kukat heräävät taas eloon. 

Ajattelin kertoa teillekin niistä kasveista, jotka itse olen saanut säilymään talven yli. Aina ei todellakaan kannata heittää kaikkia pois, varsinkin jos löytyy viileä kellari tai kuisti, jossa talvetus onnistuu monien kasvien kohdalla erittäin helposti. 

kesäkukkien talvettaminen

Palergonien seassa olevan hopeaputouksen talvettamista aion kokeilla tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Olen kuullut, että se voi onnistua sisätiloissa valoisassa paikassa tai kasvilampun alla. Mutta kuulemani mukaan myös kellarissa talvettaminen saatta onnistua. Minulla on näitä kasveja useampi ja ajattelin kokeilla niiden talvettamista eri paikoissa. Olen myös kerännyt hopeputouksesta siemeniä talteen ja ne istutan sitten keväällä ja toivottavsti saan niistä lisää näitä ihania kasveja. 

Pelargonien talvettamisesta olen kertonut ennenkin, mutta kerrataan taas. Ennen talvetin pelakuut kaikki meidän puolilämpimällä kuistilla, mutta nyt niiden suuren määrän vuoksi osa talvehtii kellarissa. Kellarissa talvehtineet ovat hieman honteloita ja vaaleita keväisin, mutta leikkaan niitä aina aika rajusti ja pian ne näyttävätkiin jo paljon tummemmilta ja rehevämmiltä. Valoisalla puolilämpimällä n.+10-15 asteisella kuistilla ne sen sijaan säilyvät tosi kauniina koko talven. 

runkoruusun talvettaminen

Runkoruusu talvehtii meidän kellarin pimeässä nurkassa, keväällä siitä kannattaa leikata kaikki hontelot uudet tulokkaat, koska ne ei yleensä jaksa kukkia. Leikkaamalla ruusu vahvistuu. 
Valoisampaan paikkaan ruusu siirretään yleensä maalis-huhtikuussa ja nyt kun meillä on kasvihuone niin luulen, että sen voi siirtää sinne jo huhtikuun lopulla. Riippuu toki paljon ilmoista. Liian lämpimässä ruusu on vaikea saada talvehtimaan. 

pelargonia

verenpisaran talvettaminen

Verenpisara on talvehtinyt meillä pimeässä kellarissa jo parin vuoden ajan. Talvella kastelen sitä vain muutaman kerran ja keväällä istutan sen aina uuteen tuoreeseen multaan ja lisään ravinteita. Yleensä olen tehnyt niin sanotun varastolannoituksen eli olen lisännyt juuripaakun vierelle noin kourallisen kanankakkaa. 

annansilmän talvettaminen

Viime talvena kokeilin annansilmän talvettamista ensimmäistä kertaa ja näin komea yksilö siitä on kesän aikana tullut, joten tämä kaunotar pääsee myös ensi talveksi kellariin. Tämä näytti keväällä ihan kuolleelta, mutta kun katsoin tarkasti niin siellä näkyi pieniä vihreitä alkuja. Leikkasin kaikki kuivuneet oksat huhtikuussa pois ja ei mennyt kauaakaan, kun sain jo ihailla ensimmäisiä kukkia. 
Ja siitä asti se on kukkinut näin upeasti, tämän kauniin kukan talvettamista suosittelen siis ehdottomasti. 


koristeheinien talvehtiminen

Olen myös talvettanut hyvällä menestyksellä erilaisia heiniä, osa on talvehtinut ihan ulkona ruukuissa ja osan olen vienyt kellariin talvehtimaan. Kuvassa näkyvä punainen heinä kuoli ulkona, mutta samanlainen yksilö talvehti hyvin kellarissa. 

muratin talvehtiminen

Kuvassa näkyvät pelargoniat ja muratti talvehti myös kellarissa tässä suuressa sinkkisaavissa. Muratti pysyi upean vihreänä ihan koko talven. Niin sanotut kesämuratit ovat kyllä pärjänneet ihan sisätiloissakin talven yli, mutta niille tulee tosi helposti erilaisia tuholaisia. Joten jos niitä tuo sisälle niin kannattaa suihkutella ja sumutella ahkerasti, koska monet öttiäiset villiintyvät kuivuudesta. 

käynnöskrassin siemenet

Krassista kerään aina siemenet talteen ja isken ne suoraan pihalle toukokuun alussa. Krassi itää tosi nopeasti ja on minusta erittäin kiitollinen kukkija. 

kesäkukkien talvettaminen

Minun etupihan komeimmassa pelargoniassa on lähes 100 nuppua, tämä yksilö täytti tänä kesänä seitsemän vuotta. Toivottavsti meillä on vielä monta yhteistä vuotta edessä. On se vaan ilo silmälle, kun saa kukat voimaan näin hyvin. Varsinkin tälläiseltä viherpeukalolta, joka ennen onnistui tappamaan lähes kaikki kasvit. 

Kuulisin myös mielelläni teiltä mitä kaikkia kesäkukkia olette saaneet selviämään talven yli.
Ihanaa uutta viikkoa <3 

-Pauliina

Kommentit

  1. Hei, kasteletko yhtään talven aikana esim. kuistilla talvehtivia pelargonioita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuistilla olevia kastelen enemmän kuin kellarissa olevia. Kuistilla on sen verran valoisaa jämmintä, etät ne kaipaavat vettä yleensä parin viikon välein tai lämmöstä riippuen jopa kerran viikossa.

      Poista
  2. Mummu talvetti pelargoniat pimeässä kellarissa ja anoppikin ruusuja maakellarissa. Minä olen kokeillut kerran ja pelargoniat homehtuivat. Leikkaatko niitä jotenkin, ennen kuin viet ne sinne? Vai miten ehkäiset lehtien homehtumisen?
    Kiinnostaisi kovasti, koska keväällä ostetut pelargoniat alkaa olemaan nyt vasta parhaimmillaan ja kesä on ihan just loppu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on kellarissa pieniä ikkunoita, mutta tosi hämärää siellä on. Leikkaan yleensä kaikki kukat pois ja samalla tupistän latvuksia. Minulla ei ole koskaan lehdet homehtuneet, homehtuminen voi johtua liiasta märkyydestä. Kellarissa olevia kukkia kastelen muutaman kerran talven aikana.

      Poista
  3. Olen onnistunut säilyttämään hengissä sekä muratin että neilikat siten, että olen istuttanut ne ihan ulos, rinteessä olevaan penkkiin syksyllä, kun ei ole vielä ollut pakkasia ja kasvit ovat hyvinvoivia. Tärkeää on, että vesi ei seiso juurilla talven aikana, siksi tuo rinne on hyvä paikka. t. Minna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi joo rinne onkin varamsti mahtava paikka tuohon tarkoitukseen, meillä on niin tasaista että tuo ei ole täällä mahdollista. Ajattelin kyllä iskeä neilikat ihan kukkapenkkiin ja toivoa parasta.

      Poista
  4. Tosi reheviä kukkia olet onnistunut kasvattamaan. Minun talvettamiskokeilut eivät ole onnistuneet. Jos joutuisit ostamaan pelargonian kaupasta ja haluaisit istuttaa sen isompaan ulkoruukkuun, niin istuttaisitko kasvin ruukkuineen päivineen isompaan astiaan vai poistaisitko ensin muovirukun.













    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti poistaisin muoviruukun ja lisäksi poistaisin lähes kaiken ostomullan, jotta näkisin onko juurille laitettu niin sanottu juuripussi. Koska myös se pussi pitää poistaa, jos haluaa että pelargonia pääsee kunnolla kasvamaan.

      Poista
    2. Kiitos tiedosta! Olen ensi kesänä viisaampi.

      Poista
  5. Nyt ollaan sellaisen asian äärellä, josta mulla ei ole juurikaan kokemusta. Harmi, etten omista kellaria tai vastaavaa kylmätilaa. Tuo punainen heinä on tosi hieno, mikäköhän mahtaa olla nimeltään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en valitettavasti tiedä mikä sen nimi on, ostin sen vaan heinänä :D

      Poista
  6. Mulla ei tahdo millään säilyä kukat yli talven. En enää oo edes yrittänyt pelargonioita säilyttää, ei oo kunnon paikkaa niille.

    VastaaPoista
  7. Istutan kaikki kesäkukkani altakasteluruukkuihin, niin selviävät kesälomareissut itsekseen. Pelargoniat olen vienyt talveksi työpaikalle, kun siellä on niin isot ikkunat, että saavat paremmin valoa. Nyt on kuitenkin ollut muutamana vuonna ongelma, että joku syö kesän aikana pelargoniani lehdet rei'ille. Lehdiltä löytyikin parisenttisiä vihreitä matoja ja mustia pieniä kakkapalleroita :( . Olisikohan jollain kokemusta, miten näistä pääsisi eroon. Meidän puutarhamyy nimittäin huippuihania patiopelargonioita ja on niin surku heittää upeita kukkia menemään. (Varsinkin tämän patiopelargonia-lajikkeen vanhanajan punaisessa kukat kasvavat vauvan pään kokoisiksi <3) t: Kirsi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, auttaiskohan jos suihkuttelisi mäntysuovalla? Se ainakin tehoaa moniin öttiäisiin, toki myös mullanvaihto voi olla paikallaan, kun ötökät usein pesiytyvät multaan. Toivotaan, että saat ötökät hävitettyä.

      Poista

Lähetä kommentti

back to top