torstai 19. toukokuuta 2016

Kuusenkerkkäsiirappi


Katselin eilen kuusiaitaamme ja totesin, että nyt olisi saatavilla niin paljon kuusenkerkkää kuin jaksaa kerätä. Vihdoin olisi aika testata kuusenkerkkäsiirapin valmistamista. Olen päässyt aiemmin maistamaan kyseistä tuotetta, mutta itse en ole saanut sitä aikaiseksi valmistaa. Ei muuta kuin tuumasta toimeen.

Tein siirappia naapuriltani saaman ohjeen mukaan ja jaan ohjeet teillekin, koska resepti tuntui varsin toimivalta.
 Kuusenkerkkien kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, joten huomauttaisin tässä, että jos teillä ei kasva omia kuusia pihalla niin kysykää ensin metsänomistajan lupa keräämiselle. 

Ensin keräsin pari litraa kuusenkerkkiä ja laitoin ne likoamaan veteen yön ajaksi. Laitoin astiaan niin paljon vettä, että kuusenkerkät juuri ja juuri peittyivät. 

Tänään kaadoin liotusveden pois ja säästin kerkät. Mittasin kattilaan pari litraa vettä ja kaadoin kuusenkerkät sinne, tätä seosta keittelin pari tuntia miedolla lämmöllä. 

Tämän jälkeen siivilöin kerkät ja otin keitinveden talteen, minulle jäi keitinvettä n.1,5litraa.
Kaadoin keitinveden puhtaaseen kattilaan ja lisäsin joukkoon 5dl sokeria ja 3tl vaniljasokeria. Tätä seosta keittelin vajaa pari tuntia, aina välillä sekoitellen. Varo että sokeriseos ei jämähdä kattilan pohjaan. Siirappi on valmista, kun se muuttuu tummemmaksi ja siirappimaiseksi. 
Veden kanssa on helppo testata onko siirappi valmista, ota pikkulusikalla siirappia kattilasta ja tipauta vesilasiin, jos siirappi ei liukene sinne heti se on valmista. 
Siirapista saa juoksevampaa, kun lyhentää keittoaikaa. 

Siirapin valmistaminen oli erittäin helppoa, vaikka toki hieman aikaa vievää. Tämän puuhan sivutuotteena koko kodin valtasi aivan huumaavan ihana tuoksu, harmi etten saa tuoksua välitettyä teille. Suosittelen siirapin valmistamista teille muillekin, mielettömän herkullista esimerkiksi pannarin tai lettujen kanssa. Entisaikaan kuusenkerkkäsiirappia käytettiin kurkkukipuun ja yskään ja aion ehdottomasti testata tätä siihenkin tarkoituksen. 
                                                                   -P

6 kommenttia:

 1. Mäkin olen joskus tehnyt kuusenkerkkäsiirappia ja söin sitä mm. tattarinäkkäreiden päällä ja jäätelön kanssa. Nykyään meidän kolmivuotias syö kuusenkerkät suoraan puista, jää keittelyvaihe väliin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun suuhun kuusenkerkkä tuoreena on vähän liian voimakkaan makuinen, mutta tuosta siirapista tykkään kyllä hirmuisen paljon <3

   Poista
 2. Kuulostaa jännittävältä mutta herkulliselta! Ekokampaajana kaiken maailman liemien keitot kuulostavat ihan omalta jutulta, harmi kun en omista kuusiaitaa tai omaa metsää. Tein aikanaan ennakkotehtävänä ekokampaaja opintoihin kasvion ja siihen kuusenkerkistä oman jutun, siksikin tekisi mieli kokeilla miten toimii rohtona.

  Söpö tarjotin muuten <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin on testaamisen arvoinen tuote, minä ainakin olen aivan ihastunut. Tarjotin on kyllä ihana, se on Tupperwaren tarjotin 70-luvulta :)

   Poista
 3. Näyttääpä valmis siirappi ihanalta, pakkohan tätä on kokeilla! Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herkullista tuotosta onkin, ehdottomasti suosittelen kokeilemaan :)

   Poista