Keltainen kahvipannu

" tervetuloa aikamatkalle menneisyyteen "

Ruokaa omasta maasta!

mitä kasvattaa kasvihuoneessa

kasvihuone kasvattaminen

ruokaa omasta maasta

mitä voi kasvattaa kasvihuoneessa

Sain kutsun omavaraisuusbloggareiden yhteiskirjoitussarjaan, jossa eri puolilla Suomea asuvat bloggaajat kertovat omista viljelyistään ja tavastaan kasvattaa ruokaa omassa maassa. Tämä aihe on minulle erittäin läheinen jo Helsingissä asuessani oli parvekkeen täynnä jos jonkinlaista kasvatusyristystä, mutta silloin olin niin kiireinen, että en juurikaan ehtinyt viljelyyn kunnolla panostaa. Niinpä sitä satoakaan ei järin paljon tullut. Nykyinen oma rakas puutarhamme sijaitsee kasvuvyöhykkeellä kaksi. 

kasvata itse oma ruokasi

ruokaa omasta maasta

Muuttaessamme nykyiseen kotiimme yhdeksän vuotta sitten tiesin, että haluan kasvattaa omaa ruokaa. Itse kasvattamalla tietää taatusti mitä suuhunsa pistää, varsinkin silloin kun lannoittamiseen käyttää vain luonnonmukaisia lannoitteita. Silloin yhdeksän vuotta sitten minulla ei ollut kyllä mitään käsitystä siitä, miten sitä ruokaa kasvatetaan. Intoa oli huomattavasti enemmän kuin taitoa, onneksi joka kesä olen tullut taitavammaksi ja nyt homma alkaa jo sujua aika mukavasti. Ihania muistoja on silti niistä ensimmäisistä räpellyksistäkin jäänyt, ei se ole niin vakavaa jos kaikki ei aina mene nappiin, virheistä oppii. 

Yhdeksän vuotta sitten talomme pihamaalla oli metsittynyt vanha kasvimaa ja mansikkamaa, siitä me sitten vaan kuorimme suurimmat rikkaruohot pois ja siihen maahan sitten innoissamme istuttelimme pieniä taimia ja siemeniä. No arvaahan sen miten siinä kävi, kesän mittaan penkissä kasvoi lähinnä ne rikkaruohot. Tästä oppineena yritimme tehdä pohjatyöt seuraavana vuonna paremmin ja rakensimme kasvilavat, teimme ne silloin jämälaudoista, jotka löysimme autotallin vintiltä. Tämäkään viritys ei kovin montaa vuotta kestänyt ja nyt pari vuotta sitten rakensimme vihdoin oikein kunnollisen lavapuutarhan ja kasvihuoneen. Nyt on oikea iloa kasvatella, kun pohjatyöt on tehty kunnolla ja latvoissa ei kasva mitään sinne kuulumatonta. Lavojen pohjalle laitoimme kaikkea orgaanista tontillamme löytynyttä maatuvaa materiaalia, kuten risuja ja lehtiä, lisäksi laitoimme omaa kompostimultaa ja Biolanin ravinteikasta puutarhamultaa. Syksyisin kaadan lavoihin kasvatussäkit, joita käytämme kesän ajan kasvihuoneessa.

oman ruuan kasvattaminen

Osa lavatarhan yrteistä on monivuotisia, niitä ovat muun muassa, lipstikka, ruohosipuli, oregano, minttu ja sitruunamelissa. Osan taimista esikasvatan yleensä joka vuosi, niihin kuuluu paprika, chili, kurkku, tomaatti, kesäkurpitsa ja osan yrteistä kuten basilikan esikasvatan aina. Salaatit, avomaankurkun, pinaatin, korianterin, porkkanan, raitajuuren, lehtikaalin ja punajuuren siemenet laitan suoraan maahan, myös istukassipulit istutaan suoraan kasvupaikalle. Siemenperunat ja tillin istutin jo vapun jälkeen harsojen alle kasvamaan ja ne ovatkin kasvaneet jo oikein mukavasti. Meidän pihalla kasvaa omien viljelysten lisäksi kymmenen vanhaa omenapuuta, kirsikkapuu, luumupuu, punaherukkaa, mustaherukkaa, valkoherukkaa, karviaisia ja vadelmia. Viime kesänä istutimme muutaman pensasmustikan ja niiden satoa kovasti odottelen. 

omavaraisuus, oma ruoka

kuinka tulla omavaraiseksi

Kasvihuoneessa meillä kasvaa tänä vuonna kolmea eri tomaattia, kahta erilaista kurkkua, paprikaa, chilejä ja basilikaa. Viime vuonna onnistuin polttamaan herkät kurkuntaimet ja tänä vuonna ne saivat suojakseen ohuen valoverhon. 

oman ruuan kasvattaminen

kasvat itse omaa ruokaa

ruokaa omasta maasta

Nyt toivon, että saamme taas tänä vuonna nauttia runsaasta sadosta. Kyllä se vaan niin on, että oman maan puhdas itsekasvatettu ruoka maistuu aina vaan ihan taivaallisen hyvältä. Sen eteen jaksaa nähdä vaivaa ja onhan puutarhassa puuhailu ihan mieletöntä terapiaa. 

Alla olevista  linkeistä pääset kurkistamaan muiden #suuntanaomavaraisuus bloggareiden kirjoituksia. 

Vyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/kesakuu2021/

Apilan kukka https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-6-mokki/

Kakskulma https://kakskulma.com/omavarainen-puutarhassa/

Sateenkaaria ja serpentiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/06/lopulta-juurruin-minakin.html

Vyöhyke 2

Urban farming kotitarveviljely https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2021/06/omavaraistelupuutarhailuni-historia.html

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2021/06/kesakuu-2021.htm

Keltainen kahvipannu https://keltainenkahvipannu.blogspot.com/2021/06/ruokaa-omasta-maasta.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/06/sukuvika.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/06/helppo-hyotytarha-omavaraisuus.html

Vyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-6/

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/06/suuntana-omavaraisuus-osa-6.html

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2021/06/omavaraisuutta-vuodelle-2021-kesakuu.html

Metsä Heini https://metsanheini.wordpress.com/2021/06/07/mika-ajaa-kohti-omavaraisuutta/

Mikä Itä https://mikaita.fi/?p=774

Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/06/taustoja.html

Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=21274

Majalevon pientila https://majalevo.blogspot.com/2021/06/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html

Vyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/06/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/meidan-ajan-lapileikkaus/

Vyöhyke 5

Puutteela https://puutteela.com/?p=682

Vyöhyke 6

Vyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/06/07/kesakuu-21-omavaraisteluni-tausta/

<3 Pauliina

Kommentit

 1. Siellä näyttää aivan ihanalle <3 Tuo uusi istutuspöytä on kyllä mainio lisä. Varmasti helpottaa hommia, kun on noin hyvällä paikalla kasvimaahan nähden.

  Tuota lajiluetteloa lukiessani tuli mieleen, että oliko teillä joskus myös viinirypäleitä? Vai muistako väärin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja istutuspöytä on kyllä erittäin tärkeä ja tervetullut lisä.

   Onhan meillä tosiaan myös viinirypäleitä ja raparperia, ei näköjään meinaa kaikkea muistaa :D

   Poista
 2. Kaunis kasvihuone <3 Itselläni kesti viisi vuotta, ennen kuin mustikkapensaat alkoivat tuottaa satoa, mutta nyt sitä sitten on tullut sen jälkeen joka vuosi hienosti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Eli saamme luultavasti hetken vielä odotella omaa mustikkasatoa <3

   Poista
 3. Tervetuloa mukaan porukkaan! Kylläpä siellä näyttääkin ihanalta ja tuo kasvihuone on kerrassaan upea! Meilläkin on viljelylaatikoiden kanssa ollut kantapään kautta oppimista, mutta siinä oppii sitten kunnolla mikä kannattaa ja miten. Ihanaa alkanutta kesää sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihana päästä mukaan <3 Onneksi tässä puuhassa aina oppii uutta ja se tästä oikeastaan tekeekin mielenkiintoista. Oikein ihanaa kesää myös sinulle <3

   Poista
 4. Oman ruuan kasvattamisessa onkin hienoa, että jatkuvasti oppii uutta. Onnistumisien ja erehdysten kautta!😊

  VastaaPoista
 5. Siellä on varmaan Suomen idyllisin kasvihuone ja muutenkin kaunista.
  Itse kasvattamalla tosiaan tietää, mitä suuhunsa laittaa, puhumattakaan itsekasvatetun ruuan mausta ja tuoreudesta.
  Oikein hyvää kesäkuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, kaunis kiitos ihanista sanoistasi <3
   Se on tosiaan niin, että itsekasvatettu ruokaa on aina ihan parhaimman makuista, siitä ei vaan pääse mihinkään <3 Ihanaa kesää sinulle <3

   Poista
 6. Ooh, haaveilen omasta korianterista mutta toistaiseksi olen yrteistä onnistunut siemenestä kasvattamaan vain tilliä! Noin nätissä kasvihuoneessa ja lavoissa varmaan kasvaakin mikä vain ☺️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä korianteri on kasvanyt yleensä tosi hyvin, mutta nyt kyllä vielä näyttää aika aneemiselta, onneksi tässä on vielä kesää jäljellä :D Toivottavasti kasvitkin ymmärtävät kauneuden päälle :D

   Poista
 7. Onpa kaunis tuo kasvihuone <3 Omasta vasta haaveilen, niin aina tulee tutkailtua millaisia ratkaisuja muut ovat tehneet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tästä tuli kyllä soma, mutta ehkä aavistuksen suurempi olisi saanut olla. Se taitaa olla aika yleistä, että tulee rakennettua hieman liian pieni kasvari :D Meillä tämän koon sääteli nämä kauniit vanhat ikkunat, ehkä teemme tähän joskus laajennusosan.

   Poista
 8. Oi, noissa kuvissa silmä lepää!

  VastaaPoista
 9. Tervetuloa mukaan sakkiin! Tuo teidän kasvihuone on kyllä kaunis, varsinkin kun on niin iso, että on oleskelutilaa jätetty kasvatustilan lisäksi. Niinhän se tuntuu olevan, että on sitä sitten asunut ikänsä kerrostalossa tai maalla, kyllä jokainen kaipaa jossain kohden sitä multaa kynsiensä alle, enemmän, kuin mitä sisäkukkien mullanvaihto tarjoaa :) Terkut tois puolt jokkee!

  VastaaPoista
 10. Irtutus pöytä on ollut haaveissa niin pitkään ja jää sinne edelleen kun en tiedä minne sen sijoittaisin. Kateellisena kuitenkin katsoin siistiä työpistettä jossa kaikki on niin hyvin käsien ulottuvilla. Hienolta näyttää ja niin kesäiseltä.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

back to top