Keltainen kahvipannu

" tervetuloa aikamatkalle menneisyyteen "

Vastuullista joulua!

 Kaupallinen yhteistyö: Tori.fi

vastuullinen joululahja

Joulu on ihan kohta täällä ja se on yksi ihanimmista ja tunnelmallisimmista juhlista. Yksi asia kuitenkin varjostaa tätä ihanaa juhlan aikaa ja se on ylikuluttaminen. Joulu on se aika vuodesta, kun ostohuuma helposti valtaa ihmisten mielet. Tuntuu, että joulusta on tullut melkoinen kulutusjuhla, jolloin saa ja melkein pitää shoppailla jopa yli varojensa. Kaupat pursuilevat kaikenlaista krääsää, mainokset huutavat osta, osta, osta! Vaikka muuten koko vuoden eläisimme aika ekologisesti ja vastuullisesti, niin jostain syystä jouluna sitä silti helposti sortuu ostamaan kaikenlaista turhaa. Ajatellaan, että jouluna saa vapaasti hurjastella ja tuhlailla. Joulu onkin valitettavasti yksi ympäristöä pahimmin kuormittavista juhlista.

Mitä jos tänä vuonna me kaikki yhdessä ajattelisimme ja toimisimme toisin, jättäisimme suosiolla ne hassun hauskat lahjat ostamatta, sellaiset mitä oikeasti kukaan ei tarvitse. Yrittäisimme oikeasti olla vastuullisia myös jouluna. Lahjat voi hyvin ostaa myös käytettynä ja ne voi myös paketoida kierrätysmateriaaleilla. Olen onnellinen, että meidän perheessä olemme monena jouluna ostaneet lahjoja käytettynä ja niin aiomme toimia myös tänä vuonna. Itse aion kääriä paketteihin sekä kierrätettynä hankittuja lahjoja, elämyslahjoja ja myös itsetehtyjä lahjoja.

Veljentytöt saavat minulta tänä jouluna lahjakortin hemmotteluun. Se pitää sisällään aikaa kampaamossani, teen heille siellä kauniit kampaukset, lakkaan kynnet ja tarjoilen herkkuja. Olen antanut heille vastaavan lahjan myös aikaisemmin ja se oli heille silloin todella mieluinen. Lahjaksi voi siis antaa myös omaa aikaa. 

Vastuullinen joulu

Olen tänä vuonna ilolla mukana Torin joulukampanjassa, jonka teemana on "Kaikille hyvä lahja" eli myös meidän rakkaalle maapallolle. Tämän upean kampanjan suojelijana on itseoikeutetusti joulupukki, joka myös kehottaa ihmisiä vastuullisempaan kuluttamiseen. 

Olenkin nyt selaillut ahkerasti Toria ja laittanut sinne muutamista etsimistäni jutuista myös hakuvahdin päälle, siten huomaan heti jos etsimiäni aarteita myyntiin tupsahtaa. Bongasinkin jo Torista vanhoja lasipulloja ja purkkeja. Pulloihin aion tehdä pyykkietikkaa ja purkkeihin maustettua suolaa ja itse tehtyä mysliä. Äidilleni löysin myös muutaman ihanan jutun, joita en nyt viitsi tässä paljastaa, koska tiedän että hän näitä postauksiani lueskelee. 
Olen tässä kaappien siivoilujen yhteydessä myöskin laittanut kiertoon meille turhia tavaroita ja ne ovatkin löytäneet nopeasti uuden kodin Torin kautta. 

kuinka eroon joulu ahdistuksesta

Tänä vuonna käärin lahjat vanhoihin kankaisiin, pöytäliinoihin, lakanoihin ja pitseihin. Paketit koristelin kanelitangoilla, kuusenoksilla, kuivatuilla appelsiineilla ja puukiekoilla, joihin piirsin koristeeksi mustalla tussilla lumihiutaleet. Näistä paketeista ei sitten joulun jälkeen jää sitä kamalaa roskavuorta, jos lahjan saaja ei kankaita tarvitse niin aion pyytää ne takaisin ja käyttää uudelleen tulevina vuosina. 

paketoi kierrätysmateriaaleilla

Toiset tuntuvat ajattelevan, että käytetyn joululahjan antaminen on jotenkin tökeröä tai tyhmää. Jostain syystä ajatellaan, että käytetyn lahjan antaja ei arvosta sinua, itse ajattelen tämän asian juuri päinvastoin. Minusta se kertoo enemmänkin lahjan antajan arvoista ja useinhan sen käytetyn esineen löytämiseen on käytetty todella paljon aikaa ja vaivaa. Onhan se aina helpompi marssia suoraan kauppaan ja ostaa lahja suurella rahalla kuin etsiä tiettyä aarretta käytettynä.

Jos minun paketista löytyy jouluna esimerkiksi jokin pitkään etsimäni vintageaarre niin minä suorastaan itkisin ilosta. Koska silloin todella tiedän, että lahjan antaja on jaksanut nähdä todella paljon vaivaa lahjan löytämiseksi. Lisäksi tämän maapallon ei ole tarvinnut kärsiä minun vuokseni. 

käytetty joululahja

Joulusta ei saa missään nimessä kokea ahdistusta, joulu on ilon juhla. Viettämällä tätä ihanaa aikaa vastuullisemmin ja rauhallisemmin, ei tarvitse ahdistua, vaan voi nauttia hyvillä mielin. Haluankin haastaa teidät kaikki etsimään vähintään yhden lahjan käytettynä. 

Viime vuonna Tori järjesti äänestyksen, jossa sai äänestää ensimmäistä kertaa vuoden käytettyä joululahjaa ja sen voitti Artekin jakkara, toiseksi tuli Kalevala korut ja kolmanneksi Arabian keramiikka. Jännä nähdä mikä tänä vuonna vie voiton. 

Mikä sinulle olisi se mieluisin kierrätys joululahja?

Ihanaa joulunodotusta teille kaikille <3 

<3 Pauliina

Kommentit

 1. Minulle mieluisia ovat olleet erilaiset keräilemäni lasiesineet 60- ja 70-luvuilta, joita olen saanut lahjaksi aiempina jouluina. Samoin olen itse lahjoittanut kirppareilta hankittuja esineitä, joita tiedän lahjan saajan keräilevän. Harmi, että nyt en ole voinut kiertää kirppiksiä covid19 ja lisäksi cancer20 takia. Odotan todella aikaa, että saan taas kiertää keräilytapahtumia ja tuttuja kirppiksiä - ehkä jo ensi kesänä? Joululahjoissa yritän olla maltillinen, vaikka lahjan antaminen on ihan parasta joulussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ihanaa, että läheisesi ovat muistaneet sinua keräilemilläsi esineillä, ihan parasta <3 Nyt ei tosiaan oikein viitsi hirmuisesti kirppiksiä kierrellä, toivotaan että kesään mennessä tämä tilanne paranee <3

   Poista
 2. Kierrätyslahjojen antamisen soisi yleistyvän, sillä monet vanhat esineet ovat osoittaneet jo kestävyytensä toisin kuin nykypäivän kertakäyttökrääsä. Harmi,etteivät kaikki arvosta kierrätyslahjoja, mutta ainakin yksi siskoistani ilahtuu varmasti kirppislöydöstä, kuten minäkin.
  Rauhallista joulun odotusta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä todella toivon minäkin, ainakin tuntuu, että se on yleistymässä ja siitä olen todella onnellinen <3 Rauhaisaa joulunodotusta myös sinulle <3

   Poista
 3. Kauan sitten ostin tädilleni vanhain tavarain kaupasta turkismuhvin, kun ajattelin sen muistuttavan hänen nuoruudestaan. Se oli aivan siisti ja nätti ja lämmin, mutta täti meni mykäksi, kun huomasi että se ei ollut uusi. Johonkin se sitten katosi.Sen jälkeen en ole uskaltanut vastaavaa tehdä. Ei ole keräilijöitä lähipiirissä. Itse ostan enimmäkseen käytettyä, silloin harvoin kun jotain ostan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten ikävä kuulla, uskon silti, että monet arvostavat nykyään kierrätyslahjaa aiempaa enemmän <3 Ihanaa, kun kuitenkin itsellesi hankit käytettyjä tavaroita <3

   Poista
 4. Olemme jo vuosia antaneet perheesämme tosillemme joko itsetehtyjä tai kierrätettyjä lahjoja. Ympäri vuoden tulee vastaan löytöjä ja tiedän kuka ilahtuu niistä jouluna ��. Keräilen vinkkejä itsetehtyjä lahjoja varten. Kun sitten väkertelen toiveita lahjoiksi on mahtava tehdä jotain sellaista mistä tietää saajan ilahtuvan suuresti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi miten ihana kuulla ja se on just parasta, kun pitää koko vuoden silmät ja korvat auki. Silloin todella onnistuu helpommin lahjan antamisessa, harvoin sitä pikaisella aikataululla pystyy kovin upeita hankintoja tekemään.

   Poista
 5. Minäkin tykkään antaa kirppislahjoja, ja myös saada. Olenkin keräilijä, samoin moni tuttuni. Tosi kauniita nuo tekemäsi kangaspaketit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on mahtavaa, että kirppislahjat ovat sinulle ja tutuillesi mieluisia <3

   Poista
 6. Oon useampana vuotena antanut kierrätyslahjoja

  VastaaPoista
 7. Minulle kuv viime vuona sain vanjoja kahvi purkkeja ja siskolta fatserin anna as karkki purki ja ja kahdet vihreät retro verhot ja äitiltä kaksi punaista sydän kuvioista tyynyn liinaa ja kun siskon lapsi oli pieni niin sain siltä itse tehdyn maatuska taulun ja piltipurkisa oli meri suolaa ja kynrillä ja kipon reunassa rusetti molemmat talesa ja esillä

  VastaaPoista

 8. Vastu, the science of living in harmony with your environment, has many uses that can benefit your business and Vastu for office, Vastu for Industries. Vastu offers many benefits to industrial companies, such as reducing overheads and increasing productivity and Vastu for Factory, Vastu for Home. This website focuses on five ways Vastu can improve your industrial business.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

back to top