Keltainen kahvipannu

" tervetuloa aikamatkalle menneisyyteen "

Nyt alkaa olemaan etupiha valmis!

Meidän etupihan kunnostusprojekti on edennyt loistavasti ja ylpeänä saan nyt esitellä teille lähes valmiin lopputuloksen. Ei kai piha nyt sentään koskaan ihan valmiiksi voi tulla. Mutta nyt olen kyllä niin tyytyväinen meidän etupihan tämän hetkiseen ilmeeseen. Kirjoitinkin tänne jo aiemmin, että rakensimme etupihalle, paviljongin lähettyville pienen vesiaiheen. Täältä löydät juttua vesiaiheen tekemisestä, tuossa jutussa mainitsinkin, että meidän olisi tarkoitus saada nurmikko pois tältä alueelta ja tilalle tulisi soraa ja pieniä polkuja.
Tältä alueelta oli nimittäin todella ilkeä ajaa nurmikkoa, tässä on niin paljon kierrettäviä istutusalueita ja puita ja pensaita. Nyt, kun olemme jo muutaman kerran ajaneet nurmikon, tämän alueen valmistumisen jälkeen niin täytyy sanoa, että tämän alueen soralle laittaminen helpotti nurmikon leikkaamista todella paljon.
Tykkään muutenkin siitä fiiliksestä minkä tälläinen rajattu alue toi pihalle. Vähän niin kuin huone ulkona. Vielä jossain vaiheessa laitamme soran sekaan liuskekivia polkumaisesti, mutta nyt jonkin aikaa ihailemme aluetta tälläisenään.
Kaivoimme alueelta ensin pois nurmikon ja rikkakasvit n. viiden sentin syvyydeltä. Sitten levitimme koko alueelle katekankaan ja kankaan päälle levitimme soraa, jonka seassa on kivituhkaa. Tälläinen maa-aines pysyy paremmin paikoillaan, kuin pelkkä sora. Kivituhka tekee pohjasta tiivimmän ja kivet ei pääse liikkumaan pois jalkojen alta. Sora-alueen keskelle raksensimme kohopenkin kivitiilistä. Löysin kivet tori.fin kautta ja ne oli todella paljon edullisemmat kuin jos olisi kaupasta lähtenyt kiviä hankkimaan. Kannattaa siis ehdottomasti bongailla netistä käytettyjä materiaaleja, kun suunnittelee pihanrakentamista.
Lisäksi tälläiset vanhat materiaalit istuvat paremmin vanhan talon puutarhaan, kun rakentaa vanhoista materiaaleista ei rakennelmat koskaan näytä liian uutuuttaan hehkuvilta.
Tämä kukkapenkki sijaitsee puolivarjoisalla paikalla ja istutin siihen särkyneen sydämen, malvan, syysleimun, muratin ja pari muuta kasvia joiden nimet on päässeet unohtumaan.


kohokukkapenkki

sora-alue puutarhaan

Vanhaan tontiltamme löytyneeseen valmiiksi hienosti sammaloituneeseen kaivonrenkaaseen istutimme riippapajun. 
Niin kuin kuvista näkyy niin pitkään jatkunut kuivuus, on polttanut nurmikon aika pahasti, toivottavasti pian saataisiin sateita ja nurmikko alkaisi taas kunnolla vihertämäään.Puutarhamme yksi ihanimmista ajoista on myös käsillä, nimittäin pionit ovat juuri aloittaneet kukintansa. Pionien kukintaa odottaa aina yhtä innolla, on ne vaan niin upeita kukkia. Minun omia suosikkejani ovat kerrotut valkoiset ja vaaleanpunaiset pionit.
Olen istuttanut puutarhaamme kaikkiaan kuusi pionipuskaa ja tänä vuonna kaikki niistä kukkivat, osa ihan ensimmäistä kertaa. 
Pionien istuttamisessa on hyvä muistaa, että niitä ei saa istuttaa liian syvälle maahan. Jos pionit istuttaa liian syvälle ne usein kukkivat huonosti.

valkoinen pioni

pionit puutarhassa


Pari vuotta tämän alueen rakentemista suunnittelimme ja nyt se on sitten melkein valmis. Onneksi suunnittelimme hyvin, tämä oli helppo toteuttaa kun oli hyvät ja selkeät suunnitelmat.

Aurinkoista uutta viikkoa <3

-Pauliina

Kommentit

 1. Tuo näyttää aivan ihanalle! Tykkään kun on vähän erilaisia alueita eikä kaikki yhtä ja samaa tyyliä. Mukavaa juhannusviikkoa "uudella" pihallanne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos kovasti, minä myös tykkään siitä, että pihassa on muotoja ja erilaisia alueita <3

   Poista
 2. Kertakaikkiaan ihana! Meillä riemuitaan myös pionien kukinnasta juuri nyt! Ihanaa aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Pionien kukinta on vaan aina ihan puutarhan parasta aikaa!

   Poista
 3. Teillä on kyllä ihastuttava piha ja puutarha!
  Mukavaa juhannusviikkoa!

  VastaaPoista
 4. Ah - miten ihanan näköistä <3

  Tosi kauniita erilaisia tiloja ootte onnistuneet luomaan pihalle. Tykkään erityisesti, että ootte käyttäneet erilaisia kiviä (luonnonkiviä, tiiliä, kaivonrenkaan) rajaamaan istutuksia. Niin nättiä.

  En malta oottaa, että pääsen näkemään livenä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Laura ihana <3

   Ihanaa, kun tulette kohta kyläilemään <3

   Poista
 5. Kaunista..... tykkään luonnon kivistä ja olenkin suunnitellut omaan pihaan niillä rajauksia. Miten siistitte nurmikon ja kivien rajan? leikkurillahan se ei oikein taida onnistua. Itse olen niin tarkka, että sojottavat rikkaruohot häiritsee ja käsisaksien kanssa leikkaaminen ei houkuta. Liuskekivet ovat ihania.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan laitettu nurmikon puolelle, väliin katekangasta ja sen päälle kivituhkaa. Siitä on helppo ajaa leikkurilla :)

   Poista
 6. Kyllä teillä on tosi kaunis piha. Mä ihailen juuri tuollaisesta pihasta, kiviä, laattoja ja komeita kukkia.
  Kerrassaan upee teidän piha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija <3 Mä tykkään myös kokoa ajan enemmän meidän pihasta, ihanaa kun ollaan saatu erilaisia olekelualueita tehtyä. Pihalla tulee nyt vietettyä paljon enemmän aikaa.

   Poista
 7. Ihania kuvia ja IHANA piha ! Sitä odotellessa itsekin, kun oma piha alkaa olemaan '' valmis ''. Vielä ollaan toodella kaukana siitä ;)

  VastaaPoista
 8. Hyvältä näyttää! Meilläkin soraa paljon käytetty pihassa. Nyt olisi myös soraperävaunu etsinnässä. Muutenkin lisänä tuohon meidän oman pienyrityksen toimintaan. Meillä on aina tosiaan tuota soraa suosittu.

  VastaaPoista
 9. Hienoa, että olette saaneet etupihan valmiiksi ja näyttää myös todella kauniilta. Meillä olisi mökillä edessä salaojien kaivaminen tänä kesänä. Hyvä idea laittaa soraa tuolle alueelle, helpottaa varmasti pihan hoitamista. https://www.hpkaivin.fi/salaojitus-ja-sadevesijaerjestelmat

  VastaaPoista
 10. Todella ihana tunnelma teidän pihassa. Meidän naapuri kertoi, että heillä alkaa myös viherrakentaminen. Hänellä on oikein kaunis tyyli sisustaa, joten uskon että myös hienoja ideoita on pihan suhteen. Meidänkin täytyisi hieman päivittää tuota pihamaata.

  VastaaPoista
 11. Minä myös olen haaveillut jo pitkään vesiaiheesta meidän pihalla, kiva kun sait toteutettua tuon pihallesi. Tosi tunnelmalliselta näyttää sinun ihana puutarhasi, siinä on monia kauniita yksityiskohtia. Tulevana keväänä kyllä tilaan maa-ainesta ja laitan hihat heilumaan myös meidän puutarhassa.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

back to top