Keltainen kahvipannu

" tervetuloa aikamatkalle menneisyyteen "

Muutto kaupungista maalleJutussa Miksi juuri tämä talo? avasin sitä miksi olemme valinneet kodiksemme juuri tämä talon.
Nyt ajattelin hieman kertoa teille millainen elämänmuutos on ollut muutto Helsingistä Länsi-Suomessa sijaitsevaan pikkukaupunkiin. 
Siitä tulee kuluneeksi n. viisi ja puoli vuotta, kun karistimme kaupungin pölyt jaloistamme ja pakkasimme tavarat muuttoautoon. Nyt olemme viettäneet nykyisessä kotikaupungissa kuusi kesää, kuusi syksyä, viisi kevättä ja viisi talvea. Muutimme tänne toukokuussa, kaikki näytti ihanalta. Puutarha oli juuri puhjennut kauneimpaan loistoonsa, linnut lauloivat, kukat tuoksuivat ja taivas oli kirkkaan sininen. Kevät on aina ollut minun vuodenaikani, rakastan keväässä ihan kaikkea ja siksi muutto keväällä oli oikeastaan aika huono idea. 
Koko totuus paljastuisi vasta syksyllä ja talvella. Sillä pelkäsin eniten miten vuoden pimeimmästä ja kylmimmästä ajasta selviää vanhassa talossa. Tätä juttua kirjoittaessani on tyypillinen marraskuinen harmaa ja pimeä päivä, olen sytytellyt kynttilöitä ja tunnelmavaloja, puuhella levittää ihanaa lämpöä, minulla on lämmin ja turvallinen olo.
Vuoden pimein aika ei ole ollut ollenkaan vaikeampi maalla kuin kaupungissakaan.
Itse asiassa jopa toisinpäin, omakotitalossa kun asuu niin jokaisena vuodenaikana riittää puuhaa eikä sitä niin ehdi masentumaan huonoista säistä. 

Mistä ajatus muuttoon syntyi?
Päätös muuttamisesta syntyi aika nopeasti, löysimme puolisoni kanssa itsemme ilta toisensa jälkeen selailemasta myytäviä asuntoja ja taloja. Ensin etsimme suurempaa asuntoa Helsingistä, mutta ei mennyt kauaakaan, kun selailimme vanhoja taloja ympäri Suomen maata. Leikittelimme ajatuksella maalle muutosta, katselimme sellaisiakin vaihtoehtoja, jotka olisivat sijainneet todellakin keskellä ei mitään. Katselimme taloja paikkakunnilta, joista emme olisi tunteneet ainoatakaan ihmistä. Kävimme muutamaa vaihtoehtoa katsastamassakin, mutta onneksi tulimme järkiimme ja hankimme kodin läheltä perhettäni. Tämä ratkaisu on ollut todella järkevä, on ollut ihanaa kun kodin läheltä löytyy rakkaita ihmisiä. Olemme olleet onnekkaita myös naapurien suhteen, sillä meillä on maailman ihanimmat naapurit, jotka auttavat toinen toisiaan. Aina löytyy apua jos sitä tarvitaan.


Muuton suurimpana motiivina toimi kyllästyminen sen hetkiseen elämänmenoon. 
Itse olin pyörittänyt kymmenen vuotta omaa kampaamoa Helsingissä ja tuntui, että olin henkisesti ja fyysisesti aika äärirajoilla. Tein jatkuvasti liikaa töitä ja minun oli vaikea löysätä tahtia. Työ, jota olin aina rakastanut ei tuntunut enää niin mielekkäältä. En enää osannut rentoutua kaupungin sykkeessä. Huomasin, että asiat joita olin pitänyt aiemmin tärkeänä eivät enää tuntuneet ollenkaan tärkeältä, kaipasin täydellistä muutosta elämääni.
Tällä hetkellä teen töitä neljänä päivänä viikossa ja se tuntuu ihanalta, toki rahallisesti se ei ole kovin järkevää, mutta arvostan nykyään enemmän vapaa-aikaa. Olen löytänyt itselleni uusia ihania harrastuksia kuten valokuvauksen ja bloggaamisen. 


Mitä menetimme ja mitä saimme?
Meillä ei enää ole kodin lähellä ihania kahviloita, ravintoloita, puistoja ja kulttuuririentoja. Näitä asioita en silti juurikaan ikävöi, koska ainahan sitä voi lähteä viikonloppulomalle kaupunkiin. Suurin asia mitä kaipaan päivittäiseen elämääni ovat ystävät, suurin osa ystävistäni jäi Helsinkiin. 
Onneksi rakkaat ystäväni tykkäävät tulla meille viettämään viikonloppua ja silloinhan meillä on oikein laatuaikaa yhdessä, koska totuushan se on, että ei sitä hektisessä arjessa niin kovin usein edes ehtisi ystäviä tapaamaan. 

Pieni kaksio vaihtui suureen taloon ja isoon rehevään pihapiiriin. Siinä jos aiemmin vietimme vapaa-aikaa kahviloissa istuskellen niin nyt tämä talo ja piha vievät vapaa-ajastamme juuri niin suuren siivun kuin haluamme niille antaa. 
Käsille tekeminen on ollut meille molemmille aina sydäntä lähellä. Ja, mikä onkaan sen ihanampaa kuin rakentaa omin kätösin omaa kotia. Tehdä asioita, jotka ovat itselle merkityksellisiä.
Asuin Helsingissä kolmetoista vuotta ja minulla oli yhteensä neljä eri kotia. Yhtäkään niistä kodeista en koskaan saanut laitettua mieleiseksi, koska kodissa tuli vietettyä todella vähän aikaa. Nyt, kun kodissa tulee vietettyä lähes kaikki vapaa-aika on kodin kauniiksi laittaminen tullut minulle todella
 tärkeäksi.
Aikaisemmin olin koko ajan menossa en osannut rauhoittua yksin kotona, kaipasin koko ajan ihmisiä ympärilleni. En tiedä oliko kyse siitä, että en uskaltanut olla yksin, en uskaltanut antaa omille tunteilleni tilaa.
Nyt olen oppinut nauttimaan paremmin elämän pienistä ihmeistä. Tulen onnelliseksi, kun saan kerätä tuoreita kukkia puutarhastamme. Keväällä on ihana työntää pieniä siemeniä multaan ja seurata kasvun ihmettä sitä kuinka siitä pienestä siemenestä kasvaa meille ruokaa. Puhdasta ruokaa omasta maasta. Vanhat marjapensaat ja hedelmäpuut tuottavat meille herkullisia marjoja ja hedelmiä.


Ajatuksena muutto suuresta kaupungista pikkukaupunkiin tuntui paljon suuremmmalta kuin mitä se on loppujen lopuksi ollut. Olemme sopeutuneet hyvin uuteen ympäristöön. 
En pitänyt muuttoa alunperinkään kovin radikaalina ratkaisuna, koska tiesin että aina voi palata takaisin jos ratkaisu ei tunnukaan hyvältä. 
Kaiken ei tarvitse olla aina niin lopullista ja kuka tietää mistä löydämme itsemme seuraavan viiden vuoden päästä.
En ole katunut tätä muuttoa kertaakaan, olen onnellinen, että kuuntelimme sydäntämme ja teimme sen mikä tuntui sillä hetkellä oikealta. Elämässä pitää uskaltaa ottaa riskejä ja tehdä niitä asioita mitkä hyvältä tuntuu.

Yhteenvetona todettakoon, että tämä muutto on antanut minulle paljon enemmän kuin osasin ajatellakaan. Olen oppinut rauhoittumaan ja ymmärtämään hetkessä elämisen tärkeyden.
Mitä sitä muuta voisi elämältä toivoa.
Tästä kirjoituksesta tuli henkilökohtaisin kirjoitukseni, mutta onhan tämä hyvin henkilökohtainen aihekin ja varmasti tälläinen ratkaisu ei kaikille sovi.
Onneksi se sopi meille ja meillä on nyt tämä unelmien koti <3

Ihanaa alkanutta viikkoa kaikille!

-PauliinaKommentit

 1. Ihanaa ❤ kyllä maalla on mukavaa! Tosi kiva postaus 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on ❤️ Kiva, kun tykkäsit. Tämä postaus on ollut pitkään tekeillä, mutta jotenkin minulle on vaikea kirjoittaa henkilökohtaisista asioista ❤️

   Poista
 2. Oli mukavaa lukea että olette löytäneet unelmienne kodin. Mekin muutimme pari viikkoa sitten kaupungista maalle. Tosin meidän kaupunki oli Maarianhamina, jota ei voi verratakaan Helsinkiin ja maalle muutto tarkoitti kohdallamme 15km päähän Maarianhaminasta, taajamaan joka on Ahvenanmaan toiseksi suurin. Emme myöskään asu omakotitalossa, vaan rivitalossa, koska meillä on mökki, johon ei sinnekään ole pitkä matka. Oli varmaan järkevää muuttaa lähelle perhettänne, koska ikävä kyllä tulee läheisiä jos he kovin kaukana asuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, onnea uuteen kotiinne <3 Omassa mökissä varmasti riittää hommaa niin paljon, että toiseksi varmasti onkin järkevämpi hankkia rivari tai kerrostalo. Meillä on tässä vähän niin kuin kesämökki ja koti yhdistettynä <3 On tosiaan ihanaa, että valitsimme muuton lähelle perhettäni, ei perhettä tärkeämpää olekaan.

   Poista
 3. Kauniit kuvat ja ihana tunnelma. Olet tainnut keksiä sen mikä on oleellista, eläminen hetkessä ja arjesta nauttiminen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saara <3 Niin olen tainnut keksin ja se jos mikä on ihanaa <3

   Poista
 4. Ihana postaus! Itse olen kaupunkilaistyttö, kasvanut lähiössä Etelä-Suomessa ja opiskellut sen jälkeen Tampereella. Muutto Kajaaniin omakotitaloon tuntui muiden mielestä hullulta (vaikka täälläkin asumme lähiössä, alle 5km kaupungin keskustasta) ja kyllähän sitä välillä kaipaa "isojen kaupunkien vilskeeseen". Tällä hetkellä ajatuksissa kuitenkin pyörii muutto maalle, menetin nimittäin täysin sydämeni yhdelle myyntiin tulleelle talolle. Sen vuoksi tämä teksti osui hyvään kohtaan, maalla asuminen kun tuntuu samanaikaisesti kiehtovalta, mutta myös pelottavalta. Ihana kuulla, että te olette löytäneet unelmien kotinne <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Ihania haaveita teillä, tehkää niin kuin sydämenne sanoo. Emme mekään ihan maalla asu, vaan ennemminkin lähiössä, mutta voisin kyllä kuvitella muuttavani vieläkin "syvemmälle" maaseudun rauhaan. Vain aika näyttää minne tie seuraavaksi vie.

   Poista
 5. Olipa oikein hyödyllistä pohdiskelua. Olen melkein koko ikäni asunut maalla, lukuunottamatta joitakin opiskeluvuosia. Elänyt rauhassa ja hiljaisuudessakin hoidellen puutarhaa ja kasvatellut kukkia. Olen kyllä nauttinut suunnattomasti, enkä osannut muuta kaivata.
  Mutta nyt kun olen vanhentunut ja jäänyt yksin, alkaa tulla kaipuu "ihmisten ilmoille", olen alkanut kaivata enemmän niitä "kodin lähellä olevia ihania kahviloita, ravintoloita, puistoja ja kulttuuririentoja" sekä kauppaa josta voisi hakea ruokansa, ettei tarvitsisi kävellä monia kilometrejä. Välillä tekisi mieli asua lähellä ihmisvilinää. Jos se ei sitten olekaan se oma juttu, pääsishän tänne maan laidalle sitten takaisin.
  Vielä viime kesänä ei saatu taloa myytyä, ehkä sitten ensi keväänä taas uusin voimin :)
  Oikein hyvää jatkoa sinne teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaankin aina pääse takaisin jos ei teekään oikeaa ratkaisua, ei mikään ole niin lopullista. Ymmärrän, että vanhemmiten kauppaa enmmän ihmisiä ympärilleen, voisin kuvitella että minulle käy myöhemmin samoin. Toivon sinulle tsemppiä talon myyntiin ja oikein ihana talvea <3

   Poista
 6. Kiva kirjoitus! Itse olen elämästä oppinut ainakin tuon, että koskaan ei tiedä, mitä seuraavaksi haluaa / elämässä tapahtuu ja sehän juuri tekee elämästä elämisen arvoisen! Ja on ihanaa, että on ollut mahdollisuus asua erilaisissa paikoissa ja asunnoissa. Jotenkin minusta tuntuu, että teillä voisi jotain uusia asumiseen liittyviä tulevaisuuden haaveita jo ollakin..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Ei sitä tosiaan koska voi tietää minne elämä meitä kuljettaa, kyllähän mekin välillä haaveillaan vaikka minkälaisista ratkaisuista. Saa siis nähdä minne tuuli kuljettaa :)

   Poista
 7. Hyvä pohdiskelu ja mukavaa, että olette uskaltaneet lähteä muutokseen unelman perässä. Eri elämänvaiheissa on sopinut eri asumismuodot. Parhaiten olen viihtynyt maaseutu lähiössä omakotitalossa. Kaupunki on kohtuullisen ajomatkan päässä. Luonto, metsä, järvi, ladut jne aivan lähellä. Parasta kuitenkin oma tupa, oma lupa ja oma piha. Säätiloista nauttii ja aina löytyy mielekästä tekemistä.Nyt nautin tästä ja tulevaisuus näyttää tuleeko uusia unelmia asumisrintamalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eri elämäntilanteet tosiaan vaativat erilaiset asumismuodot ja tämä on ensimmäinen tilanne minun elämässäni, kun pystyin kuvittelemaan muuttamista omakotitaloon. Onneksi tuli tämö tilanne ja nyt saamme nauttia omasta kodista <3 Ihanaa, kun sinäkin olet löytänyt paikan jossa nyt viihdyt <3

   Poista
 8. Ihana kirjoitus <3 Ihanaa, että olette löytäneet kodin, jossa viihdytte ja on tosi mukava seurata teidän elämäänne täällä ja Instagramissa :)

  Muutin itsekin pari vuotta sitten tyttären kanssa kaksistaan kaupungista maalle (vain 20km päähän keskustasta tosin) kerrostalosta omakotitaloon ja tuo muutto on kyllä on ollut yksi parhaita asioita elämässämme. Kaiken kruunasi se, kun tapasin nykyisen mieheni ja viime keväänä hän muutti tyttärensä kanssa meidän kanssamme tänne pöndelle <3 Mekin tykkäämme molemmat puuhailla kaikkea, joten omakotitalo ja maaseutu tuo siihen loistavat puitteet. Mies on monesti sanonutkin, että yrittäjän arjessa hänestä on parasta kun hän saa tulla kotiin rauhoittumaan rakkaiden ihmisten kanssa ja se kaikki oravanpyörä jää edes vähäksi aikaa taakse.

  Ps. Nuo teidän kissat ovat niiiiiin ihania <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon <3 Kiva, kun tykkäät seurailla meidän elämää!

   Ihanaa, kun sinäkin olet löytänyt oman kodin ja onnen <3 Ne on niitä elämän parhaita asioita, joista voi olla onnellinen ihan jokaisen päivänä!

   Poista
 9. Ihana postaus. Itse haaveilen maalle muuttoa. Nyt asun pienen kaupungin keskustassa omakotitalossa vuokralla mutta ihan oma piha ja vapaus houkuttaa...Pienviljely ja omavaraisuus omiin tarpeisiin(ehkä ystävienkin) kiinnostaa.Ihana lukea kun ihmiset toteuttaa rohkeasti unelmia ja oppii nauttimaan elämän pienistä asioista itseä ja omia tunteita kuunnellen. Huippu ihana blogi ja ihania kuvia.<3 Tää luuli jää stalkkaamaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Ihanaa, kun löysit tänne blogiini. Omasta talosta haaveilu on ihanaa ja minä olen jokaisena päivänä niin onnellinen, että uskalsimme lähteä tekemään haaveistamme totta.

   Poista

Lähetä kommentti

back to top