Keltainen kahvipannu

" tervetuloa aikamatkalle menneisyyteen "

Miksi juuri tämä talo?

Ajattelin hieman kertoa teille omia ajatuksiani siitä, miksi olemme valinneet kodiksemme juuri tämän talon missä nyt asumme. Miksi halusimme hankkia itsellemme juuri vanhan talon ja vuosien remonttityömaan. Monet varmasti siellä ruudun toisella puolellakin haaveilevat omasta talosta.
Minä itse haaveilin omasta talosta vuosia ja omat haaveiluni liittyivät aina vanhaan taloon, taloon jonka pihapiirissä olisi vanhoja omenapuita.
Talossa tulisi ehdottomasti olla kuisti täynnä kukkivia pelakuita, narisevat lautalattiat, puuhella, paperitapetit ja vanhat ovet ja ikkunat. Haaveideni talo ei missään nimessä saanut olla liian modernisoitu. Sen oman unelmien talon etsiminen ei todellakaan ollut ihan helppo tehtävä, monet talot olivat minun silmissäni remontoitu piloille. Talon henki oli kadonnut lastulevyjen, muovimattojen, laminaattien, kiiltävien ovien ja korkeakiiltoisten kaapin ovien alle. Monet näistä asioista on toki purettavissa, mutta sitä oikealla tavalla vanhaa fiilistä on vaikea saada takaisin jos kaikki aito ja alkuperäinen on purettu pois. Lisäksi monet ratkaisut voivat olla todella kohtalokkaita vanhoille taloille, jos taloja on esimerkiksi eristetty liikaa on pelkona erilaiset kosteus- ja homevauriot.Meidän kodiksemme valikoitui vuonna 1948 valmistunut hirsitalo.
Asuinneliöitä kodissamme on n.160m2, lisäksi löytyy rakentamaton kellari ja piharakennus.
Talo on alunperin rakennettu paikalliselle konstaapelille ja tästä historiasta meitä muistuttaa piharakennuksessa oleva putka, joka toimii nykyään meidän pihasaunana.
Tämä meidänkään talo ei ihan alkuperäisenä ollut säilynyt, talon edelliset remontit oli toteutettu 70-luvulla. Onneksemme silloin oli tehty lähinnä pintaremontteja ja uusittu sähköjä, talon kaikki tärkeimmät elementit olivat säilyneet. Kuorimme lattioista pois monta kerrosta muovimattoa ja lastulevyjä jouduimme purkamaan muutamista huoneista. Talon kaksi 70-luvulla rakennettua keittiötä saivat myöskin lähtöpassit.
Pääosin tämä talo kuitenkin oli juuri sitä mitä olimme etsineet ja tiedättekö sen tunteen, kun tiedätte tulleenne kotiin. Sitä tunnetta ei voi hämätä, sydän alkaa pamppailemaan ja hyvän olon tunne kulkee päästä varpaisiin. Se tunne, kun tiedät, että tässä se on - tämä on meidän koti. Tuntuu kovin kliseiseltä sanoa, mutta tuntui, että tämä talo valitsi meidät.
Ensimmäistä kertaa taloon astuessani rakastuin kuistiin, sitten lakattuihin vanerioviin ja vaikka kaikki lattiat olivat peitetty muovimatoilla niin pieni kurkkaus muovimaton alle paljasti, että siellä ne meitä odottavat kauniit unelmieni lautalattiat.
Remontoidessa olemme pyrkineet kuuntelemaan tätä taloa, vaikka sorkkarauta on heilunut ahkerasti ja purkukuorma kasvoi kasvamistaan.
Meidän tärkein tavoitteemme on kuitenkin koko ajan ollut, että tässä kodissa saa näkyä eletty elämä.
Emme ole halunneet purkaa liikaa emmekä peittää remontilla talon historiaa.
Jos haluaa kaiken näyttävän uudelta, kannattaa mielummin hankkia uusi talo. Rakentamalla kokonaan uuden talon pääsee paljon helpommalla ja halvemmalla eikä tule purettua pois arvokasta historiaa, sitä kun ei koskaan saa takaisin.

Tämä talo on opettanut meitä paljon, olemme tehneet paljon virheitä, mutta olemme todellakin ottaneet niistä opiksemme. Onneksi tekemämme virheet eivät kuitenkaan ole olleet kovinkaan vakavia. Vielä tässä talossa riittää paljon tekemistä, mutta minnekäs tässä on kiire.
Jokaisena aamuna, kun herään tästä talosta - kodistamme, tunnen kiitollisuutta siitä, että meillä on ollut mahdollisuus toteuttaa tämä unelmamme.
Unelma vanhasta talosta <3

Ihanaa viikonloppua kaikille, muistakaa unelmoida!

<3 PauliinaKommentit

 1. Samastun niin tunnelmiisi! 21 vuotta sitten ajoimme tähän pihaan ja se oli menoa se. Alkuperäiset ikkunat, ovat ja sopivan ränsistynyt olomuoto oli juuri sitä, mitä me kaipasimme. Ihan pikkusen on kurkistettu lukuisia kertoja ja tehty upeita löytöjä. Tunnelmallista lauantai-iltaa! Saunailta! Terveisin Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se tunne sen oikean löytämisestä, se on niin mieletöntä! Ihanaa alkanutta viikkoa <3

   Poista
 2. Talohaaveilu on ihan parasta. :) Ihanaa, kun teillä haaveesta on tullut totta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin todellakin on <3 Tämä unelma tuntui joskus olevan niin kaukana, että vieläkin ihmettelen sen todellakin olevan totta <3

   Poista
 3. Noin se juuri menee, minäkin kirjoitin siitä tunteesta, joka siinä oikesssa talossa tulee. Jännä juttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se tunne on jotakin todella erityistä ja sitä on vaikea selittää jos sitä ei ole itse kokenut. Olen onnellinen, että te löysitte sen oikean <3

   Poista
 4. Minä olen asunut yli 30 vuotta 1950-luvun lopulla valmistuneessa talossa. Vanhassa talossa saa olla vanhahtanut tunnelma. Kaiken ei tarvitse olla tiptop. Oletteko kunnostaneet noita lakattuja ovia? Mielelläni ottaisin kunnostusvinkkejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaiken ei todellakaan tarvitse olla ihan viimeisen päälle, eletty elämä saa näkyä. Muutamia ovia olemme käsitelleet Puuni nimisellä huonekalujen puhdistusaineella :)

   Poista
 5. Ihana tarina, tähän voisi itsekin blogissa tarttua :). Teillä on kyllä tosi kaunista ja olette jaksaneet hirveästi pakertaa remppojen parissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Tekee itsellekin välillä hyvää pysähtyä ja miettiä mikä meidät tänne aikoinaan toikaan, on ihana palata hetkeksi menneeseen.

   Poista
 6. Ihanan kuuloinen ja näköinen talo <3 Kyllä sen vaan tietää kun oma paikka löytyy <3 Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
 7. Ihanan kodin löysitte ja etenkin teitte. :) Meillä tämä talo ei ollut todellakaan rakkautta ensisilmäyksellä. En olisi tällaista halunnut, mutta meidän budjetilla ei muutakaan saanut. :D Nyt en enää muuttaisi pois. Meiltä kyllä löytyy kiiltäviä ovia (kun keittiö oli purkukuntoinen ja se oli silloin sitä mitä halusin) ja laminaattia (kun kerrosten alta ei löytynyt vanhaa puulattiaa). Joitakin asioita tekisin nyt ehkä toisin, mutta pääosin olen erittäin tyytyväinen tähän ja mielestäni talon aikakausi on vielä aistittavissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on paljon asioita, jotka nyt tekisin toisin, mutta niinhän se aina menee. Teidän koti on ihana ja ei todellakaan ole liian modernisoitu, hyvin näkee, että talo on vanha <3

   Poista
 8. Meillä kävi niin että periaatteessa oltiin jo monen näytön jälkeen jo päätetty ettei nyt ostetakaan talo, vaan jatketaan vuokralla olemista. Mies kuitenkin tämän talon ilmoituksen (samasta naapurustosta) ja vaati että käydään se vielä katsomassa. Minä sanoin hänelle että tiiän sen talon ja etten halua sitä kun se on ruma, mutta että mennään nyt sitten. Päästiin portista sisälle niin mä jo hakkasin miehen käsivartta ja mutisin sille että mä haluan tämän! Välittäjä seisoskeli pihalla ja pahoitteli pihan ränsistynyttä kuntoa ja mä henkäisin siihen että ei haittaa tää on ihana! Ja sitten oli miehen vuoro hakata mun käsivartta että ole nyt hiljaa😁 No, tässä sitä nyt on asuttu kohta kymmenen vuotta. Että kyllä sen tietää kun se oikea osuu kohdalle❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, teillä siis todellakin oli rakkautta ensi silmäyksellä <3

   Poista
 9. Teidän talo on niin ihana, oikea helmi! Varmasti on vaatinut ihan tosi paljon työtä ja aikaa tuon lopputuloksen saavuttamiseksi, ihailen teidän aikaansaannoksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä täällä töitä on todellakin saanut paiskia ja saa kyllä jatkossakin, mutta kun itselleen tekee niin se on kaiken vaivan arvoista <3

   Poista
 10. Kiva lueskella postaustasi. Minun lapsuuden kodissani olivat myös tuollaiset ovet.
  Mutta minusta ei ollut hirsitalo.
  Nyt se on myyty jo useita vuosia sitten, enkä tiedä sen tämän päivän asioita.
  Kuisti oli meillä myöskin, siitä tykkäsin.

  VastaaPoista
 11. kukkiakedolla@luukku.com29. lokakuuta 2017 klo 16.47

  Kaunis talo �� lattiat ovat ihanat, haaveilen puulattioista. Mikä maali ja sävy on teidän lattioissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon <2 Meidän lattiat on maalattu Tikkurilan betoluxilla ja sävynä on laasti.

   Poista
 12. Ymmärrän hyvin ihastumisenne, talonne onkin tosi kaunis!

  VastaaPoista
 13. Tunnistan fiiliksesi, varsinkin alussa. Mies ihastui vanhaan taloomme, mutta minun mielestäni se oli liian kaukana. Asiat kuitenkin etenivät niin ihmeellisesti ja näin lopulta talomme kauniit korkeat huoneet ja monet pönttöuunit, ja asia oli sillä selvä, vaikka mies oli alkanut epäröimään. Nyt kolme vuotta myöhemmin, joista asuttu täällä 1,5 vuotta, tunnelmat ovat välillä toiset. Melko huonot bussiyhteydet kuormittavat, samoin se että rahat ja voimatkin loppuivat kesken. Keskeneräisyys ja ahtaus ahdistaa, kun tilaa ei ole tarpeeksi. Lapset haluaisivat uudempaan kotiin lähemmäs kavereita. Mutta toki on hetkiä, jolloin edelleen rakastan tätä talovanhusta, sen tunnelmaa ja vanhaa pihapiiriä. Mahdollisuuksiahan täällä olisi vaikka mihin, jos olisi edes hieman ylimääräistä rahaa ja aikaa arjen kiireen keskellä. Tämä oli meille kuitenkin ainoa vaihtoehto päästä kiinni omaan kotiin, enkä minä haluaisi modernissa talossa taajamassa pienellä pihalla asua. Elämä on valintoja, ja monesti kompromisseja täynnä. Uskon kuitenkin, että joskus vielä saamme meillekin valmiimpaa ja tilavampaa niin pihaan kuin sisälle, ja voin todeta, että kannatti ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talonne kuulostaa ihastuttavalta, toivottavasti saatte jossakin kohtaa jatkettua remonttia ja saatte tehtyä kodistanne sellaisen kuin haluatte. Välillä sitä itsekin odottelee lottovoittoa, että saisi kaikki keskeneräiset remppahommat tehtyä. Mutta maltti taitaa olla valttia, kyllähän sitä tiesi vanhan talon hankkiessa, että tulee menemään useita vuosia ennen kuin kaikki on valmista. Ja, sitten kun on valmista niin voikin aloittaa alusta :D

   Poista
 14. Todella mielenkiintoinen kirjoitus – ikuisena kerrostaloasujana ei kaikkea edes osaa kuvitella tai ajatella. Nuo portaiden räsymatot ovat aivan mahtavat. Teidän näköinen, kauniin värikäs koti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin asuin monia vuosia kerrostalossa ja oman talon etsiminen ei siksikään ollut kovin helppo juttu. Nyt, kun on asunut omassa talossa niin osaisi kiinnittää huomiota ihan erilaisiin asioihin. Portaiden räsymatot saavat minut hymyilemään ihan jokaisena aamuna, mattoa pitkin on ihana hipsiä yläkerran makkarista alakertaan <3

   Poista
 15. Ihana kuulla, että ne halutut lautalattiat löytyivät! Toivotaan, että meillä käy yhtä hyvä tuuri. Purkutyöt alkavat noin kuukauden kuluttua. Kivalta kuulostaa teidän koti.

  VastaaPoista
 16. Onnittelut onnistuneesta hankinnasta ja mukavaa kuulla, että olette nauttineet remontoinnista. Jos haluaa pistää timpurin osaamisensa peliin, niin pitää vain teettää tutkimus rakennuksen kriittisten osien kunnosta ja loput on sitten omissa käsissä. Kuvista huokuu todellakin talon oma tunnelma, melkein kuin Muumilaaksosta.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

back to top