Keltainen kahvipannu

" tervetuloa aikamatkalle menneisyyteen "

Saunan pikaehostus jouluksi!

kokemuksia supi saunavahasta

sauna joulukuntoon


Tehtiin tänä vuonna astetta suurempi "joulusiivous" meidän saunaan. Käsittelimme nimittäin kaikki puupinnat uudelleen.  Meidän rakas pihasauna on tosi kovalla käytöllä, sillä saunomme siellä lähes joka päivä. Sen todellakin huomasi kuluneista ja kellastuneista pinnoista. Lauteet olivat pahasti kellastuneetja tummuneet, niitä ei meinnannut saada enää pesemällä puhtaaksi. Seinissä oli kalkkijäämiä ja paneelit olivat eläneet, niin että seinissä näkyi rumia vaaleita rantuja. 

Oli siis todellakin aika tehdä jotain. Pesimme kaikki pinnat ensin Tikkurilan Supi-saunapesulla ja sen jälkeen huuhtelimme pinnat vedellä ja annoimme kuivua. Karhentuneet kohdat hioimme kevyesti ja sitten vielä huuhtelimme hiontapölyn pois. Tämän jälkeen seinät saivat pintaansa mustan Supi-saunavahan ja lauteisiin valitsimme lämpöisen sävyn pähkinäpensas. Rakastan tummien seinien luomaa tunnelmaa ja  puunsävyiset lauteet taas tuovat ihanaa lämpöä. 


Yllä olevassa kuvassa näette saunan lähtötilanteen, muutos on minusta todella huomattava, nyt tänne löylyhuoneeseen on oikein ilo tulla ja nauttia lempeistä löylyistä. Sauna on nyt taas helpompi pitää puhtaana ja pinnat kestävät paremmin käyttöä ja kosteutta.

Pienellä vaivalla saatiin sauna kuin uudeksi, eihän tässä voi olla muuta kuin tyytyväinen. Kyllä meidän taas kelpaa saunoa ja nyt tänne kehtaa taas kutsua ystäviäkin. 

sauna joulukuntoon

miten kunnostaa sauna


saunan peseminen


Vanha kirpputorilta eurolla löytynyt Aarikan naulakko pääsi saunaan ja  siihen sai kätevästi roikkumaan saunaharjat ja sienet. Meidän saunassa ei ole kuin yksi pieni lamppu ja se on tämä kuvassa näkyvä, halusimme että saunassa on hämärää ja silti tämä yksi valo riittää siihen, että ei ole yhtään liian pimeää. Emme halunneet tänne vanhanajan saunaan mitään moderneita valaistusratkaisuja. Yksi seinävalaisin riittää ja sen lisäksi muutama kynttilä tuomaan lisää tunnelmaa. 

saunan lauteiden peseminen

pihasaunan kunnostaminen helposti

Jos joku siellä ihmettelee, että miksi meillä on kalterit ikkunassa niin se johtuu siitä, että tämä tila on vanha putka. Talomme on aikoinaan rakennuttanut paikallinen konstaapeli ja ilmeisesti siihen aikaan, on ollut yleistä, että kotipihasta löytyy myös putka. Tämä on minusta hauska yksityiskohta ja emme missään nimessä halua hävittää tätä historiaa.

saunan siivoaminen jouluksi

Täällä toivun käsileikkauksesta ja en malta odottaa, että pääsisin taas löylyn lämpöön. Onneksi ensi viikolla on tikkien poisto ja sitten pitäisi saada myös lupa löylytellä, ihanaa.

Ihanaa joulun odotusta teille kaikille!

<3 Pauliina

Kommentit

 1. Tosi hyvän näköinen lopputulos! Muutenkin kotoisan ja lämpimän näköinen sauna. Tiesitkö, että ennen tuota putka-aikaa, (1800-luvulla) joka kunnassa oli vanginkuljettaja, jonka talossa oli joku putkan tapainen tila? Minun esivanhempieni talossa sellainen oli kellarissa. Sinne vanki laitettiin mahdollisesti yöksi ja seuraavana päivänä kuljetettiin seuraavan vanginkuljettajan luo taikka suoraan nimismiehen käsiin. Nämä vanginkuljettajat olivat ihan tavallisia talonpoikia, jotka olivat anoneet tehtävään ja saivat siitä jonkinlaista korvausta tietysti myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiitos sinulle tästä kertomuksesta, tämä oli minulle ihan uutta tietoa, mielenkiintoista <3

   Poista
 2. Ihanainen tunnelma uusitussa saunassanne! Meidän sauna kaipaisi myös vastaavaa päivitystä, mutta ei taida enää ehtiä jouluksi!
  Leppoisaa jouluviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tästä tuli kyllä ihana ja tosiaan aika nopea freesaus <3 Ihanaa joulunaikaa sinulle <3

   Poista
 3. Hyvin onnistunut freesaus! Meillä alkaa saunaprojekti tässä lähiaikoina. Saunan lasiseinä lähtee vaihtoon, ja myös pintoja maalataan. Oliskin ihana, kun ehtisi juhannuksesksi, mutta taitaa aina tiukille mennä.
  https://www.suihkutilat.fi/tuotteet/saunan-valiseinat-ja-ovet/lue-lisaa

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

back to top