Keltainen kahvipannu

" tervetuloa aikamatkalle menneisyyteen "

Vanhan kaapin kunnostaminen!

täydellinen hento vaaleanpunainen

Löysin parisen viikkoa sitten upean vanhan kaapin Tori.fi:stä ja ihastuin siihen jo pelkästään kuvien perusteella ihan päätä pahkaa. Onneksi tämä kaunis huonekalu sijaitsi ihan tässä meidän lähellä, joten laitoin heti myyjälle viestiä ja kyselin, että milloin pääsisimme kaappia katsomaan. Sovittiin treffit heti samalle iltapäivälle ja niinhän siinä kävi, että kaappi muutti meille. 

Tämä upea kaappi on todella vanha, arviolta 1800-luvun lopulta tai 1900-luvun alusta. Myös kokoa ja painoa löytyy. Tämä ihana kaappivanhus ei oikein ollut enää ihan parhaassa iskussa, mutta kun kyseessä on kunnon paksusta puutavarasta tehty huonekalu niin senhän pystyy aina tietenkin kunnostamaan. 

pitääkö hioa maalauksen alle

Kaappi vietti viikon verran meidän kylmässä autotallissa, jossa se hiottiin ja putsattiin siihen kuntoon, että pystyimme tuomaan sen sisälle odottamaan maalausta. Kaapista poistettiin kaikki vanhat pintakäsittelyt, apuna käytettiin maalikaavinta ja hiomakonetta. Päädyimme hiomaan kaapin puulle asti, koska vanhat pinnat eivät olleet enää kiinni kunnolla kiinni puussa. Myös vetimet piti uusia, koska alkuperäiset olivat valitettavasti lähes kaikki menneet rikki. Yllä olevassa kuvassa näette kaapin ostohetkellä. 

Ennen kuin kaappi sai maalia ylleen, sen piti kunnolla lämmetä ja kuivua sisätiloissa. Kaappi oli aluksi niin turvoksissa, ettei laatikoita ja ovia ei ollut mitään saumaa saada kevyin keinoin irti. Kaappi oli ollut liian pitkään ulkona kylmässä, onneksi se pääsi nyt meille lämmittelemään ja hiljalleen alkaa tämän vanhuksen paikatkin taas toimimaan niin kuin pitääkin. 

Tykkäsin kaapista kovasti myös puun värisenä, mutta meillä se ei olisi tullut sellaisenaan edukseen, koska sijoitimme sen hirsiseinän eteen. Puu vasten puuta ei ole ikinä oikein hyvä idea. Vanhoista vetimistä oli jäänyt aika rujot jäljet kaapin oviin ja laatikoihin, joten reikiä piti hiukan paklata ennen maalaamista. Muuten kaappiin sai jäädä kuopat ja kolhut, koska kyllähän tämän ikäisessä saa jo elämän jäljet näkyä. 

vanha kaappi maalaus

Pohjamaalasimme kaapin  vesiohenteisella Tikkurilan helmi pohjamaalilla. Sillä saimme aikaan hyvän tartunnan. Pohjamaali kuivui muutamassa tunnissa, joten saimme saman päivän aikana maalattua vielä ensimmäisen kerroksen pintamaalia. 

miten kunnostaa vanha kaappi

vanhan kaapin kunnostaminen

Pintamaalina käytimme Tikkurilan puolihimmeää helmi kalustemaalia ja sitä sivelimme kaksi ohuehkoa kerrosta. Maalissa on minusta oikein hyvä peittävyys ja se on myös melko miedon tuoksuinen, joten  sillä on hyvä maalata myös sisätiloissa. Maalin kuivuttua oli vetimien kiinnittämiseen vuoro.

Hankit uudet, mutta sopivalla tavalla patinoiteet messikivetimet Fasetin verkkokaupasta. Vaikka vetimet ovat uudet niin minusta ne sopivat täydellisesti tämän upean vanhan kaapin tyyliin. Samasta kaupasta ostin myös pyöreäkantaisia vanhan näköisiä helaruuveja, jotka sopivat kauniisti vetimien ja kaapin tyyliin. 

messinki vedin

vanha vaaleanpunainen sävy

tikkurilan paviljonki

miten kunnostaa kaappi

Kaapin uudistuneeseen ulkomuotoon olen erittäin tyytyväinen. Sävyksi valitsimme Tikkurilan värikartasta sävyn paviljonki ja se näyttää minusta aivan upealta tässä vanhassa kaapissa. Halusin valita sellaisen sävyn, joka raikastaa tummaa hirsiseinää ja toisaalta taas tuo kaapin seinältä paremmin esille. 

Vaikka kaappi koki melko suuren muutoksen ja jouduimme osiakin siihen uusimaan, niin silti tämä kaappi näyttää edelleen vanhalta. Kaikki upeat yksityiskohdat tekevät tästä huonekalusta niin hienon. Löysimme kaapin sisältä myös kirjoitusta ja kun sitä tarkkaan tutkimme, niin löysimme siitä nimen. Tämän kaapin on aikoinaan tehnyt/omistanut Frans Jalmari Mikola. 

vanhan kaapin kunnostaminen

paras maali vanhaan huonekaluun

mikä paras maali huonekaluihin

vanhan kaapin kunnostaminen

En malttanut tätä seinää vielä edes kunnolla somistamaan, kun halusin näyttää tämän ihanan kaapin teille pikimmiten. Olemme myöskin suunnitelleet josko rakentaisimme kaapin päälle vielä vitriiniosan, mutta se on vielä harkinnassa. Ainakin nyt jonkin aikaa ihastelemme tätä upeaa yli sata vuotta vanhaa huonekalua ihan tälläisenään. 

<3 Pauliina


Kommentit

 1. Mistä tuo ensimmäisen kuvan lehtiteline on peräisin? Onko suunnittelijasta tietoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ollaan löydetty se kirppikseltä Salosta ja ei ole siitä sen enempää tietoa.

   Poista
 2. Saitte siitä kyllä tosi hienon ja sopii teidän sisustukseen.

  VastaaPoista
 3. Eipä uskoisi samaksi kaapiksi kuin ensimmäisissä kuvissa, hienosti tehty omannäköiseksi.

  VastaaPoista
 4. Kaunis ja kannattava kunnostustyö!

  VastaaPoista
 5. Siis kerrassaan upea loppu tulos! Ja tuohon ihanan hirsiseinän kanssa sopii niin täydellisesti. Iloa viikkoosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin kaappi raikasti ihanasti tuon seinän <3 Ihanaa viikkoa myös sulle!

   Poista
 6. Tulipas siitä mielettömän hieno! Kiitos jakamisesta, tosi inspiroiva postaus <3

  VastaaPoista
 7. Aivan mielettömän upea lopputulos! Arvostan ihmisiä, joilla on kädentaidot hallussa todella paljon!

  http://www.ideasuni.fi/makkaratikun-sormisuojus/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että tykkäät. Tässä kaapissa riitti hommaa, mutta lopputulos on kyllä kaiken vaivan arvoinen.

   Poista
 8. Hienoa, että kaappivanhus sai uuden elämän teidän luota!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä onnellinen, että laitoimme hihat heilumaan ja kaapista tuli nyt niin upea <3

   Poista
 9. Näyttä upealta. Ihanan värinenkin, on todella omaperäinen. Meillä on perintönä saatu muutamia huonekaluja, ja olemme myös miettineet niiden entisöintiä. Puusepän vain kun löytäisi. Meiltä ei välineitä sekä kokemusta löydy.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

back to top