Keltainen kahvipannu

" tervetuloa aikamatkalle menneisyyteen "

Herkullinen kasvispata joulupöytään

Kaupallinen yhteistyö: Fiskars


jouluinen kasvispata

jouluinen kasvisruoka

Viikonloppuisin on aikaa nauttia kokkaamisesta ja syömisestä. On ihana kattaa pöytä kauniiksi ja valmistaa hyvää ruokaa oikein ajan kanssa. 
Ruuanlaitto on minulle oikein mieluista puuhaa, varsinkin silloin kun on hyvät ja kauniit välineet. Nyt pääsin testamaan Fiskarsin valmistamia Norden- sarjan valurautapataa ja puuvartisia veitsiä. Sekä pata, että veitset on Suomessa valmistettuja ja niissä on ihanat puiset suomalaisesta koivusta valmistetut upeat yksityiskohdat.

Valmistin valurautaisella padalla maukasta kasvispataa ja vaikka ruoka hautui uunissa kokonaiset kolme tuntia niin padan tarttumaton pinnoite toimi juuri niin kuin oli luvattu. Ruoka ei tosiaan tarttunut kiinni ja pata oli ruuanvalmistuksen jälkeen tosi helppo puhdistaa. Ihan uskomatonta, valurauta siis todellakin voi olla helposti puhdistettavissa.

fiskars Norden

Padan kannessa oleva puinen rengas toimii myös pannunalusena ja kannen saa tarjoilun ajaksi kätevästi padan kahvaan pystyyn. Rakastan niin tälläistä kekseliästä ja toimivaa muotoilua, innovaatioita jotka helpottavat elämää. 

Veitsen puinen kahva tuntui käteen aivan ihanalta, jotenkin puu on materiaalina vaan niin miellyttävä. Veitsien terävyys oli myös aivan ensiluokkainen, minusta paras tapa testata veitsen terävyyttä on tomaatin leikkaaminen. Sen pitäisi mennä ihan pienellä veitsen kosketuksella halki ja jos ei niin tapahdu on veitsi liian tylsä. 

Fiskars norden kokemuksia

Fiskars norden kokemuksia

Fiskars norden kokemuksia

Fiskals Norden kokemuksia

Olen aina tykännyt valurautaisista padoista ja pannuista, mutta niiden puhdistaminen on tuntunut aivan liian työläältä ja siksi niitä on tullut käytettyä vähemmän. Olen siis aivan onnessani siitä, että Fiskars on pystynyt kehittämään tälläisen tarttumattoman mineraalikäsittelyn valurautatuotteisiin.

Tämä pata tulee varmasti kestämään meidän käytössä useita vuosikymmeniä ja nyt varmasti tulee tehtyä entistä enemmän pataruokia. Mausteiset, lämmittävät ja pitkään uunissa hautuvat pataruuat ovat varsinkin talvella sellaista lohturuokaa, joita syödessä tulee ihan onnellinen olo.
Ei ole mitään ihanampaa, kuin kylmänä talvipäivänä nostaa kuuma pata uunista ja herkutella mieltä ja kehoa lämmittävää ruokaa.
 Itse kasvissyöjänä tykkään jouluksi valmistaa muiden jouluruokien lisäksi jonkin mausteisen kasvisruuan. Tänä jouluna meillä tullaan syömään muiden herkkujen lisänä tätä suussasulavaa, pitkään ja hartaasti muhinutta kasvispataa.

kasviruokaa joulupöytään

Jos tarjoilet pataa pelkästään esimerkiksi riisin, kuskusin tai ohrahelmien kera niin tästä ohjeesta riittää noin kuudelle ruokailijalle. Joulupöydässä muiden herkkujen lisänä tämä riittää kyllä useammallekin. 

Tähän herkulliseen kasvispataan, tarvitset:

2-3 punasipulia
muutama valkosipulinkynsi
pieni pätkä tuoretta inkivääriä
tölkki tomaattimurskaa
halutessasi tuoreita kirsikkatomaatteja
pienehkö bataatti
munakoiso
kourallinen kuivattuja luumuja ja aprikooseja
tölkki kikherneitä
tuoretta chiliä maun mukaan
hunajaa
n. 5dl kasvislientä
mausteeksi, curry, paprika, mustapippuri, kurkuma, juustokumina, suola ja kaneli

Makuja keventämään tein kevyen Creme fraiche-kastikkeen, jonne sekoitin sitruunankuorta, puolikkaan sitruunanmehun, suolaa, pippuria ja vähän sokeria.

kasvisruokaa joulupöytään

  • Kuori sipulit ja pilko ne lohkoiksi
  • Laita pata liedelle ja lisää pohjalle öljyä, kun pata on lämmennyt lisää sinne sipulinlohkot, hienonnetut valkosipulit ja raastettu inkivääri.
  • Kun ne ovat hiukan pehmentyneet, lisää joukkoon curry, paprika, kurkuma, kaneli ja juustokumina. 
  • Nosta pata pois liedeltä ja paloittele joukkoon bataatti ja munakoiso
  • Lisää muut padan ainekset ja kääntele ainekset varovasti sekaisin
  • Laita kansi päälle ja anna padan hautua uunissa n. 3 tuntia 150 asteessa, välillä kannattaa nostaa pata pois uunista ja sekoittaa

Tarjoile pata riisin, kuskusin tai ohrahelmien kanssa. Lisäksi sitruunainen creme fraiche ja vaaleaa rapeakuorista leipää. Nam!

Fiskars norden kokemuksia

fiskars Norden

fiskars Norden


Pohjolan luonnosta inspiraationsa saaneet Fiskarsin Norden-sarjan tuotteet ovat ihan täydellisiä meille. Ne ovat muotoilultaan ja toiminnallisuudeltaan aikaa kestäviä ja ne toimivat myös induktioliedellä. Rakastan niin tälläisiä tuotteita, joiden kaikki yksityiskohdat on tarkkaan mietitty. Kaikki Fiskars Norden-sarjan tuotteet löydät täältä(klik!).

Onko teillä jouluisin tapana syödä niitä perinteisiä jouluruokia vai tykkäätkö testailla uusia reseptejä? Kuulisin mielelläni mikä on sinun lemppari jouluruoka, sellainen mitä ilman ei joulu ole edes joulu. Minulle se on kyllä äidin tekemä imelletty perunalaatikko, sitä täytyisi itsekin opetella tekemään. 

Leppoisaa joulukuuta <3

<3 Pauliina


Kommentit

  1. Oi, mitä herkkua. Ja, niin kaunis jouluinen kattaus. Tuo katosta roikkuva oksa on kiva idea sisustukseen.
    Mukavaa alkanutta joulukuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää oli kyllä niin herkullista ruokaa <3 Ihanaa joulukuuta myös sinulle <3

      Poista
  2. Creme fraichessa toimis varmasti hunaja

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

back to top