Keltainen kahvipannu

" tervetuloa aikamatkalle menneisyyteen "

DIY - Kasvimaa viljelylaatikoihin

Rakensimme pihallemme kasvimaan heti ensimmäisenä kesänä, kun talo ostettiin. Se tuli tehtyä silloin hieman hätäisesti, oli varmaan vaan niin kiire saada ruokaa omasta maasta. Nyt se nopea kyhäelmä tuli tiensä päähän ja oli uuden kasvimaan rakentamisen aika. Tällä kertaa teimme pohjatyöt ja laatikot huolellisesti, joten ennustan tälle kasvimaalle pitkää ikää. 

diy kasvimaa

Alla olevassa kuvassa näet tilanteen, josta lähdettiin. Aika metsittynyt alue ja laatikot olivat pahasti lahonneet. Ei mikään pihan komistus enää, jotain oli siis tehtävä.


kasvimaan rakentaminen

Poistimme alueelta ensin vanhat kivituhkat ja mullan muutaman sentin syvyydeltä. Päälle levitimme vahvan suodatinkankaan, jotta rikkaruohot ei puske läpi.
Kankaaseen leikkasimme laatikoiden kokoiset aukot, jotta kastemadot pääsevät multaan mellestämään ja pitämään mullan kuohkeana. 

Kankaan päälle levitimme soraa, jonka seassa on kivituhkaa, tämä aines painuu tiiviksi eikä liu'u pois jalan alta samalla tavalla kuin pelkkä sora. Askelmiksi asettelimme vanhoista ulkorappusista talteen otettuja liuskekiviä. 

diy kasvilaatikot

Kasvatuslaatikoilla on kokoa 80X120cm. Laatikot eivät ole suoraan mullassa kiinni, vaan seisovat pienillä jaloilla soran päällä.
Laatikoiden sisäpuolelle niitattiin katekangasta, se suojaa puuosia kostean mullan tuomalta rasitukselta. Laatikot käsittelimme hiilenmustalla Tikkurilan Patio-Verso puuöljyllä. Mustat laatikot uppoavat minusta kauniisti maisemaan. 

laatikkokasvimaa

Kasvatuslaatikkojen pohjalle laitoin pienen kerroksen risuja ja puista pudonneita lehtiä. Uutta tuoretta multaa laatikoihin upposi kaiken kaikkiaan n.1000 litraa, sen lisäksi jokaiseen laatikkoon sekoitettiin pari ämpärillistä meidän omaa kompostimultaa. 
Multa varmasti painuu aika tavalla ja ensi vuonna sitä saa taas lisäillä, mutta sillon selviää hieman pienemmällä määrällä. 

diy laatikkopuutarha

laatikkokasvimaa

Tällä hetkellä kasvimaa on kasvien puolesta vielä hiemen onnettoman näköinen mutta eiköhän siellä kohta ala vihertämään. Istutimme kasvimaalle tänä vuonna, kesäkurpitsaa, rucolaa, salaattia, pinaattia, sipulia ja lehtikaalia. 

Yrttipenkissä kasvaa, timjamia, tilliä, ruohosipulia, korianteria, sitruunamelissaa, basilikaa, valkosipuliyrttiä, minttua, rakuunaa, salviaa ja oreganoa.

yrttipenkki

diy laatikkokasvimaa

Ja voi hyvänen aika, mitäs siellä kasvimaan takana näkyykään. Minun suuri unelmani on vihdoin toteutumassa, oma ihana kasvihuone. Kuten kuvista näkyy, vielä riittää puuhaa sen parissa. Mutta tiedän sen jo nyt, siitä tulee aivan ihana. Rakennamme kasvihuoneen vanhoista ikkunoista.
Tästä projektista lupaan kertoa teille lisää heti, kun saamme tehtyä sitä hieman valmiimmaksi. 

diy kasvimaa

diy kasvimaa

Kasvimaan sijainti on ihan täydellinen, koska sieltä on niin ihanan helppoa käydä nappailemassa yrtit grilliruokiin. Tänään kävi aikamoinen puhuri, mutta silti pihalla oli ihana puuhastella.

Mukavaa viikon jatkoa <3

<3 Pauliina

Kommentit

 1. Näyttää niin hyvälle, että tässähän saa kasvimaakuumeen itsekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tästä tuli kyllä kieltämättä aika ihana <3

   Poista
 2. Mä en taida saada jo hyvissä ajoin hankkimiani kasvatuslaatikoita paikoilleen tänä kesänä, koska piharemppa. Mut ensi vuotta silmällä pitäen tutustun tarkemmin noihin sun vinkkeihin. Ja arvaa haaveilenko kans ikkunoista tehdystä kasvihuoneista! Sen aika koittaa kyllä vasta kun pojat on isompia. Saunanikkuassa on jo reikä sählyn pelaamisen jälkeen 🙈🙈

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä haaveilin omasta kasvihuoneesta niin pitkään, ihanaa että sen aika vihdoin koitti <3 Pallopelit ovat kyllä vaarallisia :D

   Poista
 3. Onpas hieno! :) Minäkin laiton tänä vuonna vähän kasvimaata, kun ensimmäistä kevättä/kesää asumme omassa rintamamiestalossamme. Ihanaa,kun pian saa salaattia yms. ihan omalta pihalta! Meillä ei kyllä ole noin hienoja laatikoita, noista voisi kyllä ottaa vinkkiä ja joskus rakentaa tuollaiset hienot itsellekin :)

  Sitten ihan muuhun asiaan, mikä on teidän talon väri ja miltä firmalta maali, tiedättekö? Meillä on myös punainen katto ja tulevaa ulkoverhousremonttia ajatellen on etsinnässä sopiva keltainen sävy. Tuo teidän näyttää tosi kivalta yhdistelmältä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on niin mahtavaa, että voi kerätä ruokaa omalta pihalta.
   Talomme on maalattu Uulta-tuotteen Petrooliöljymaalilla, sävy on Okra.

   Poista
 4. Superkaunista on lopputulos! Siihen vielä kasvihuone, niin kyllä kelpaa.
  Meilläkin on vanhoista ikkunoista rakennettu kasvihuone ja kyllä oon tykänny, on niin erinäköinen kuin "muovikopit". Ainoastaan jälkikäteen harmittaa, että olisi pitänyt rakentaa vielä isompi, kaikki kasvihommat kun lähtee aina ihan lapasesta ja tungosta on taimilla ja kasveilla, mutta silti se on niin ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en olisi voinut kuvitellakaan muovikoppia meidän vanhaan pihapiiriin. Tälläiset itse tehdyt on niin paljon persoonallisempia ja kauniimpi, vaikka toki aikaa tekemiseen meneekin enemmän. Mä pahoin pelkään, että mekin tehdään kasvarista liian pieni, mutta onpahan ainakin joku :D

   Poista
 5. Tosi kaunis ja toimivan oloinen kasvimaa, onneksi olkoon! Ja vielä kasvihuone siihen niin kyllä kelpaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Olen kyllä niin onnellinen näistä puutarhamme komistuksista <3

   Poista
 6. Ryhdikäs ja käytännöllinen! Hieno kasvari nousemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Kasvari nousi viikonloppuna harjakorkeuteen ja siitä tulee kyllä niin ihana <3

   Poista
 7. On huolella tehty ja ihan pihan komistus.Ja ihanaa,kun voi omalta pihalta tai vaikka parvekkeelta hakea vihanneksia ja yrttejä.Kiva nähdä,kuinka kaunis talo ja pihamaa teillä on.🤗🍀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Olen kyllä ihan hirmuisen tyytyväinen tähän lopputulokseen. Tätä aluetta on nyt niin ilo katsella <3

   Poista
 8. Oma kasvihuone vanhoista ikkunoista. Ihanaa. Odotan innolla jo kuvia valmiista kasvihuoneessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä niin ihanaa, en malta odottaa, että saadaan se valmiiksi <3

   Poista

Lähetä kommentti

back to top