Keltainen kahvipannu

" tervetuloa aikamatkalle menneisyyteen "

Meidän kodin vanhus!

Meidän kodin sisustuksesta löytyy kaikenlaista vanhaa tavaraa. Yksi kotimme vanhimpia asioita on kuitenkin jokin joka elää edelleen. Sen tarkkaa ikää ei tiedetä, mutta meidän talon ikäluokkaa tämä upea suurikokoinen kasvi kuitenkin jo on. Kyse on limoviikunasta, jonka saimme hoiviimme muutama vuosi sitten, se oli leikattu vähän rumasti ja oli muutenkin aika reppanan oloinen ilmestys. 
Muistankin miettineeni, että liekö tuosta koskaan enää kaunista tulee. Bonsaimainen olemus kuitenkin sai minut yrittämään, ajattelin että jos siihen kasvaisi edes muutama uusi varsi, se voisi näyttää ihan kauniilta.

limoviikuna

Vaihdoimme kasvin heti uusiin multiin, mikä ei ollutkaan ihan pieni urakka. Reppana oli varmaankin ollut yli kaksikymmentä vuotta samoissa mullissa ja se oli työntänyt juuret altakasteluukun pohjaan asti. Siinä tarvittiin puukkoa, saksia, kirvestä ja ehkä muutama kirosanakin, jotta saimme revittyä kasvin irti ruukusta. 

Tässä opearaatiossa kasvi menetti todella paljon vanhoja juuriaan, mutta luulen, että se oli vaan hyvä asia. Sillä heti, kun kasvi päästi uusiin multiin, se tuntui piristyvän ihan silmissä. 
Uusi ravinteikas multa sai kasviin todellista eloa ja sen jälkeen mikään ei ole tämän kasvin kasvua pidätellytkään. Päinvastoin nyt tuntuu, että sitä saisi olla koko ajan saksimassa, jotta se mahtuu meillä olemaan. Yritän nimittäin nyt pitää tämän limoviikunan pyöreämuotoisena, niin että se ei kasvaisi liikaa korkeutta ja pysyisi tuuhean näköisenä. 

limoviikuna

limoviikuna

Tälläiset todella vanhat kasvit ovat jo erittäin vahvoja ja niille ei todellakaan kannata joka vuosi multaa vaihtaa, riittää kun pinnalle ripottelee uutta multaa ja tietenkin kastelun yhteydessä antaa lisää ravinteita. Talvella riitää pelkkä merileväuute ja nyt helmikuussa voi ryhtyä jo lannoittamaan parin viikon välein sisäkasveille tarkoitetulla kasviravinteella.

limoviikuna

limoviikuna

Tämä suuri kasvi on nyt siis noin 70-vuotias ja voi todella loistavasti. Se on selvästi viihtynyt meidän yläkerran valoisassa aulassa ja kasvi tuokin sinne aivan upeaa vihreyttä ja vehreyttä. 
Limoviikunalle ominaista on, että se tiputtaa ennen uutta kasvukautta vanhoja lehtiään, joten siitä ei tarvitse olla huolissaan. Limoviikuna viihtyy parhaiten altakasteluruukussa, koska silloin ei ole vaarana, että liikakastelu mädännyttää juuret. Limoviikuna rakastaa suihkuttelua, joten sitä kannattaa harrastaa usein,  varsinkin talvi-aikaan jolloin huoneilma on kuivaa.

Tänään onkin niin upea aurinkoinen ilma,  kasvitkin saavat pikästä aikaa taas oikein kylpeä valossa.
Ihanaa aurinkoterapiaa!

<3 PauliinaKommentit

 1. Onpa se upea ja se on jopa minuakin vanhempi! Meilläkin on limoviikuna, mutta vasta pieni.

  VastaaPoista
 2. Sanoisin että "limon" palvelutalopaikka on oiva. Valoa, väriä, hoitoa ja ihailua, mitä sitä muuta tarvitseekaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, totta, mitä siitä muuta tarvitsee <3 Ihanasti sanottu.

   Poista
 3. Onpa upea🤗 Onko sille tullut koskaan "talvi"ja lehdet tippuneet?Meillä oli aikanaan limoviikuna ja se tiputti joinakin vuosina lehdet,mutta kasvatti sitten uudet..
  Upea🤗 Meilläkin oli aikoinaan limoviikuna jolle tuli "talvi"joinakin vuosina ja se tiputti lehtensä mutta teki sitten kyllä taas uudet..😦  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä tiputtaa vaan jonkin verran lehtiä kevättalvella, mutta pysyy kyllä upean vihreänä ihan vuoden ympäri.

   Poista
 4. Jälleen noi värit on ihanat mm tuo paneeli ja ruukkupöytä sointuu hyvin yhteen. Tapetti, tuoli ja räsymatto on samaa sävyä.Niin kaunista ja harmonista.Tietysti myös kukka on upea ilmestys.

  VastaaPoista
 5. upea ja hyvän voivan näköinen viherkasvi. Selvästi näkee että tykkää olla teillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä voi kyllä uskomattoman upeasti, ihanaa että olen osannut pitää siitä huolta <3

   Poista

Lähetä kommentti

back to top