Keltainen kahvipannu

" tervetuloa aikamatkalle menneisyyteen "

Kohtuullinen joulu!

Sivusin tätä tärkeää aihetta jo SPR Kontin kanssa yhteistyössä tekemässäni postauksessa, mutta koska tämä aihe on minulle todellakin sydäntä lähellä. Halusin vielä ottaa Modernisti kodikas-blogin Kertun haasteeseen, jossa pohditaan miten luoda kaunis ja kohtuullinen joulu, missä asioissa meidän on luonteva tehdä kestäviä valintoja? 

Niin se kohtuullisuus, mitä se sitten kenellekin tarkoittaa. Jouluna usein ajatellaan, että kaiken pitäisi olla täydellistä. Kodin pitäisi olla putipuhdas ihan viimeistä lipaston laatikkoa myöden, ruokien pitäisi olla alusta asti itse valmistettuja ja lahjoja pitäisi tietenkin olla todella paljon kaikille.
Koristeet täytyy itse tehdä ja piparkakkutalon täytyy olla paljon isompi ja hienompi kuin kenellekään muulla. Sitten jouluaattona tämä kaiken täydelliseksi saanut emäntä/isäntä nuokkuu tuolissaan ja koko joulu menee ohi hirvittävän väsymyksen painaessa mieltä. Ei näin!

Mitä jos keskittyisi vain siihen kaikkein tärkeimpään eli aikaan rakkaittesi kanssa, joulu tulee vähemmälläkin stressillä ja toheltamisella. Varsinkin jouluna pitäisi minusta tehdä vain sitä mikä oikeasti tuntuu kivalta ja hyvältä. Oli se sitten leipomista, siivoamista, askartelua tai ihan vaan olla tekemättä mitään. Joulumielen saa aikaan pienemmilläkin jutuilla, jo kuusen oksa maljakossa tai joulutähti ikkunassa voi riittää.
Olen itse saanut joka vuosi kohotettua omaa joulumieltä lahjoittamalla hyväntekeväisyyteen, viime vuosina olen katsonut parhaaksi tavaksi osallistua joulupuu-keräykseen. Keräys löytyy monilta paikkakunnilta ja se on minusta ihana tapa auttaa vähävaraisia lapsiperheitä tai lapsia, jotka muuten jäisivät kokonaan ilman lahjoja.

Oman lähipiirini lapsia lahjon aineettomilla tai kierrätetyillä lahjoilla. Yksi hyvä tapa auttaa lapsiperheitä on tarjota lastenhoitoapua ja viedä lapset vaikka elokuviin, seikkailupuistoon tai vaikka kylpylään. 
Aikuisille voi myös antaa aineettomia lahjoja. Mainio ja mieluinen lahja voi olla, vaikka siivouslahjakortti tai lahjakortti paikalliseen yritykseen, esim. kosmetologille, hierojalle tai kampaajalle.

Jos on innokas leipuri niin minusta aivan ihania lahjoja ovat itsetehdyt leivonnaiset tai jos on innokas käsitöiden tekijä niin itse tehty lahja on ainakin minulle aina mieluinen ja iloinen yllätys.

Jouluna kannattaa myös muistaa, että ei sitä ruokaa kukaan pysty yllinkyllin syömään ei edes jouluna, kohtuullisuus kannattaa siis muistaa tässäkin asiassa. Mikään ei ole kamalampaa kuin ruuan roskiin heittäminen.
Me vietämme perheeni kesken joulua minun ja puolisoni kodissa ja meillä on tapana, että teemme ruuat yhdessä koko porukalla. Sääntönä on, että jokainen tuo vain sellaisen kulhollisen ruokaa, jonka jaksaa itse syödä. Koska on hyvä pitää mielessä, että me jokainen teemme ruokapöytään oman osamme ja jos kaikki tuovat ruokaa koko porukalle niin me ruokkisimme sillä määrällä jo parikin jalkapallojoukkuetta.
Tämä on ollut mielestäni erinomainen systeemi ja ruokahävikkiä ei ole juurikaan syntynyt. 

Nautitaan joulusta ja läheisistämme ilman stressiä <3

-Pauliina


Kommentit

 1. Meillä on aina juhlittu tosi rennosti lapsesta asti! Ei esim. Stressattu ruuista ja mm. syötiin lapsena mieluummin makaroonilaatikkoa kun ns perus jouluruokia (tämä oli vanhemmille fine). Ulkoiltiin ja katsottiin joululastenohjelmia. Meillä kävi usein tontut tuomassa lahjat (ei tykätty oudosta joulupukista - varsinkaan koira), joten oli paljon hauskempaa etsiä lahjakasa tontun jättämän kartan avulla asunnosta. Jälkikäteen ajatellen vanhempani on säästyneet melkoisesti joulustressiltä kun ei ole tarvinnut järkätä niitä "pakollisia perusjuttuja". Ja silti minusta on tullut ihan jouluihminen ja rakastan joulua :D Nyt aikuisena meillä on puolet porukasta aattona/juhlapyhinä töissä, joten aatto pitää oikeasti olla hauska ja rento. Yleensä katsotaan telkkarista jouluhömppä/elokuvia, ulkoillaan koiran kanssa ja tehdään ne ruuat mitä jaksetaan (ja jos ei jakseta niin ostetaan valmiina). Lahjat on ostettu jo aikoja sitten, koska joulukuussa ei kannata enää ostaa mitään jos haluaa saada aleja/haluaa miettiä lahjan harkiten). Joulukortteja innostun tekemään jo kesällä niin nyt on hyvä kasa niitäkin valmiina lähetettäväksi :D Miehen suku on fanaattisempi joulusta, joten skipataan turha stressi/hössötys kun ei matkusteta sinne tänä vuonna töiden takia. Olen nähnyt niin erilaisia jouluja perinteisestä lappijoulusta laskettelemassa - vanhainkodin jouluun, että se on tosiaan vaan yksi päivä vuodessa johon ladataan ihan liikaa odotuksia. Vähän kuin häät tms. Tärkeintä on tunnelma ja se muodostuu iloisista ja rennoista ihmisistä :) työssä/elämässä jo saa suorittaa niin paljon, että miksi sillä pitäisi pilata myös lepopäivät? Ympäristön kannalta meillä kojtuulliseen jouluun kuuluu pienet tarpeelliset lahjat perheenkesken (alusvaatteet jne mitä toivottu) sekä ruoka, jota ei kyllä heitetä pois kun voi syödä monta päivää!�� koristeita ei erityisesti ole silä suuri osa niistä on rumia. Meillä on vaan kynttilöitä/tunnelmavaloja ja kauniit jouluiset kattaukset :) Yhtenä koristeena toimii omatekemä piparitalo, joka on maailman söpöin!

  VastaaPoista
 2. Meillä toimii kans tuo läheisten kanssa jouluruokien yhteiskokoominen. Vietetään aatto meillä. Joulua laitan pikkuhiljaa esiin marraskuulta alkaen. Piparien leipominen tuoksuineen kaikkineen virittää jouluun. Kaapit jää siivoamatta. Joulu on yhdessäolon ja nautiskelun aikaa kaikilla aisteilla.

  VastaaPoista
 3. Nyt vaan päästään niin helpolla, kun lähdetään vaan pois. Toki en oo koskaan kuin perussiivouksen tehnyt ja ruokaa perheelle ja lisäks oon aina ollut sellaisessa työssä, jossa juuri joulu on kiireisin aika, et aika hyvin levätessä joulu usein menee.

  VastaaPoista
 4. meillä on rauhallinen joulu. Lapset perheineen ovat anoppiloissaan. uusivuosi aika voi olla meillä hässäkkä aika.

  VastaaPoista
 5. Tänä vuonna joulu on tullut rakennettua vähän normaalista tavoistani poiketen. Olen pitkällä sairauslomalla: aikaa on yllin kyllin, mutta rahaa hyvin niukasti.
  Lapset ovat toivoneen vähän, kun eivät tilanteen tietäen ole kehdanneet enempiä pyytää. Se on niukassa joulussa oikeastaan se ainoa nurja puoli.
  Lahjat on pääosin raavittu kasaan hyvin kirppparilöydöin. On esimerkiksi ihan käsittämätöntä, miten kirppareilta saa lukeamattomia lastenkirjoja! Siis todella sellaisia, joita ei ole edes avattu tai selattu! Eikä kyse ole mistään tuplana saadusta yksittäiskappaleesta, vaan yleensä samalla myyjällä on siinä pinossa useampia koskemattomia kirjoja myynnissä kerralla. Ehkä kummi aina ostaa, mutta itse ei tykätä lainkaan lukea? Luulisi, että se lapsi edes... no, näitä kultasuonia olen huösyntänyt ja saanut hankittua klassikkokirjoja edullisesti myös lahjaksi.
  Lisäksi olen ostanut käytettynä hyviä pelejä. Niitäkin saa välillä myös avaamattomina!, mutta lapsuudesta tutut nostalgiset pelilaagikot suorastaan vaativat pientä käyttölukumaa kulmiinsa näyttääkseen vakuuttavilta ;)

  Lisäksi olen purkinyt toteuttamaan lasteni vähän toiveet juuri niin kuin ne on kirjoitettu. Parempi laittaa rahat kiinni niihin todella toivottuihin, kuin ostaa vain halvemmalla ”jotain”.

  Naapurit ja kylänmiehet tulee lahjottua lasten harrastusten kautta myydyillä ”varainkeruu tuotteilla”. Onneksi on pois käytettävää yleistaharaa, niin ei jää kenenkään nurkkiin mitään ylimääräistä pyörimään pidemmäksi aikaa.

  Vanhaa työporukkaa muistin lahjoittamalla heidän puolestaan pienen summan rahaa hyväntekeväisyyteen. Lopulta parempi lahja kuin kukka tai konvehtirasia, luulen.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

back to top