Keltainen kahvipannu

" tervetuloa aikamatkalle menneisyyteen "

Seinät vaihtavat väriä

Jee, meillä maalataan ja maalauskohteena on tietenkin olohuoneen seinät. Olohuone raikastui silmissäni jo ensimmäisestä sipaisusta. Me mentiin tällä kertaa sieltä mistä aita on matalin eli maalaamme suoraan vanhan tapetin päälle. Päädyimme tähän ratkaisuun monestakin syystä. Esimerkiksi siksi, että meillä on tapetin alla saumalliset Haltex-levyt ja sauma pitäisi saada jollakin tavalla tilkittyä ennen maalaamista. Tapetin alle saumoihin laitettiin kuittinauhaa ja se on toiminut loistavasti, saumat eivät ole erottuneet juurikaan tapetin alta.

Jos olisimme päätyneet poistamaan tapetin, Haltex-levyt olisivat pitäneet vaihtaa, koska ne olisivat varmasti turvonneet kosteudesta, jonka tapetin poistaminen olisi saanut aikaan. Kyllä betoniseinäisissä taloissa monet asiat vaan ovat helpompia. Hirsitalossa seinä pitää aina ensin levyttää esimerkiksi huokolevyllä tai pinkopahvittaa ja näistä materiaaleista ei tapetti enää helpolla irti lähde. Siksi vanhoissa taloissa maali/tapettikerroksia on usein hurjat määrät, niin oli myös täällä meillä. 
Olemme huokolevyttäneet kaikki alakerran seinät  ja siihen hommaan ei viitsisi ihan heti lähteä uudelleen. 
Meillä on alakerran lähes kaikki seinät tapetoitu, seinät joita ei ole tapetoitu, ovat kuitenkin "tasoitettu" ennen maalausta makulaaturi tapetilla. Käytännössä en siis tiedä mitä eroa on maalata makulatuurin tai ns. oikean tapetin päälle, koska molemmat ovat paperia ja käyttäytyvät maalatessa samalla tavalla. 
Tapetin päälle maalaamisessa hurjinta on tapetin mahdollinen kupruilu, sitä ei kuitenkaan kannata pelästyä sillä maalin kuivuessa kuprut tasoittuvat. 


Valitsimme olohuoneen seiniin Tikkurilan Pro grey värikartasta sävyn 1923. Ensimmäisen maalauskerroksen jälkeen jo näyttää siltä, että sävyn valinta meni ihan nappiin. Jokainen on varmasti paininut harmaiden sävyjen kanssa, aina tuntuu että sävy taittaa liikaa johonkin suuntaan. Itse yritin välttää liian sinistä harmaansävyä, halusin sävyn joka taittaisi aavistuksen vihreään, mutta olisi silti selkeä harmaa. No, lopputulos selviää varmasti pian. 
Maalina käytimme Uula-tuotteen hengittävää puolihimmeää Into sisustusmaalia, olemme käyttäneet tätä samaa maalia kaikkialla talossamme. Maali on kivan paksua eikä roisku telallakaan maalatessa ja peittävyys on mielestäni loistava.  
Terveisiä vaan täältä kaaoksen keskeltä, tämä ei ehkä ole se mukavin vaihe, mutta lopputulos on varmasti vaivan arvoinen. Ehkä seuraavassa jutussa on vähän kauniimpia kuvia :D

                                                                  -P

                             

Kommentit

 1. Mun mielestä ihan täydellinen sävy! Voisin ottaa meillekin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttää kyllä niin lupaavalta, vaikea odottaa että saa tavarat takaisin paikoilleen ja näkee kunnolla lopputuloksen <3

   Poista
 2. Mekin maalattiin olkkarin tapetin päälle, ainakin vielä ok, ja on ollut muutaman vuoden. Kivalta teillä näyttää, kaunista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että teillä on toiminut hyvin. Meillä saatiin eilen maalattua kahteen kertaan ja lopputulos näyttää jo tosi hyvältä.

   Poista
 3. Osaatko sanoa mitä sen huokoisen levyn päälle on laitettavissa mitä on yleensä pinkopahvin alla näissä taloissa? Tsemppiä rupeamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleisimmin rintamamiestaloissa on pinkopahvin alla vain raakalaudoitus ja sen takana paperi ja purueriste. Meillä on hirsitalo ja hirren päällä on tällä hetkellä paperi ja tiivisti seinään naulattu huokolevy. Huokolevy esiliisteröitiin, saumoihin laitettiin kassanauhaa ja koko pinta "tapetoitiin" makulatuurilla. Tämän jälkeen pintaan maalia tai tapettia :)

   Poista
 4. Varmasti tulee kaunis kokonaisuus uudestakin :) Onneksi seinät on semmoisia, että aina voi maalata tai tapetoida uudestaan jos mieli muuttuu ajan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvältä kyllä näyttää jo nyt, harmaat seinät rauhoittavat kivasti olohuoneen tunnelmaa :)

   Poista
 5. Täällä mennään vähä samalla linjalla, ei kylläkään kotona vaan siskon luona. Tänään sain kuulla että siellä voitais aloittaa pieni pintaremontti kun ovat syyslomalla. No minähän pistin vauhtia masiinaan ja kaappasin kauppareissulla värilastuja mukaan, illalla siellä jo kokeiltiin maaleja seinille. Huomenna vuorossa isompaa pintaa. :D Harmaata sinnekin! Tuli kyllä fiilis että mitä jos vähän kotonakin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä ollaan sitten myös oltu toimeliaita, kyllä tälläiset hommat onkin hyvä viedä vauhdilla loppuun niin ei tule katumapäälle :D

   Poista
 6. Tosi kiva sävy! Innolla odotan lopputulosta! :) Pitäisi itsekin keksiä yhdelle seinämälle jokin hyvä sävy ja harmaan eri sävyjä olen mietiskellyt :) Remppailuiloa!
  Ps. Tuo teidän lattia on niiiin ihanan näköinen <3

  VastaaPoista
 7. Hei jee, olen tosiaan katsellut ihan samoja sävyjä meille ja tämä vahvistaa päätöksen tekoa. Ihanaa, kiitos!! Meidän kylppäriä tekevä remppamies (=ammattilainen) sanoi, että hyvin voi maalata tapetin päälle ja siitäkös tämä tyttö riemastui. Ei mene aikaakaan kun maalisuti alkaa viuhumaan. Tai siis... noh... heti kun vaan ehdin ja saan toisen jälkikasvun johonkin hoitoon ja "omaa aikaa" :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että ammattilainenkin on antanut "siunauksensa" tapetin päälle maalaamiseen :D Toivottavasti sinäkin löydät jonkin raon, että pääset maalaushommiin!

   Poista
 8. Oi, nyt on jännää! Innolla odotan lopputulosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua suorastaan pelotti miltä harmaat seinät näyttävät, mutta lopputulos on kyllä todella mieleinen.

   Poista
 9. Hyvä tietää, että maalaus onnistuu. Täällä on toinen kissa jo ottanut pari palaa tapetista ja ennemmin tai myöhemmin seinät on maalattava. Kiva nähdä lopputulos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä maalaus onnistui vallan loistavasti, toki tapetin saumat jostakin kohdista näkyvät, mutta minua se ei ainakaan haittaa :D Olohuone tuntuu paljon harmonisemmalta nyt <3

   Poista
 10. Varmasti hyvä sävy, osaan jo kuvitella kuinka raikkaalta lopputulos tulee näyttämään. Mielenkiintoista, en olisi uskonut, että tapetin päälle voi noin vain maalata. Aina oppii ja seuraavalla remppakierroksella voi päästä vähän helpommalla joissakin kohdissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapetin päälle voi tosiaan maalata jos se vain on kunnolla kiinni alustassaan, helpottaa kyllä kummasti näihin projekteihin lähtemistä :D

   Poista
 11. Hei..blogisi löytyi ihan sattumalta. Huvittavaa, että sinulla on kodissasi juuri tuota niin kaunista harmaata...siihen ei kyllästy. Sitten toinen..meillä on kuopuksen huoneessa - meidän tulevassa makkarissa juuri tuo sama vuoden 2016 Vuono sävy. Juurikin puupanelille maalattuna. Samoin olen suunnitellut juurikin samaa tapettia..hauskaa - miten sama maku. T.entinen bloggaaja

  VastaaPoista
 12. 40 v maalarin valkoisella ja edelleen! Nykyään on muitakin mm paperi, pilvi ja lumi.

  VastaaPoista
 13. 40 v maalarin valkoisella ja edelleen! Nykyään on muitakin mm paperi, pilvi ja lumi.

  VastaaPoista
 14. 40 v maalarin valkoisella ja edelleen! Nykyään on muitakin mm paperi, pilvi ja lumi.

  VastaaPoista
 15. 40 v maalarin valkoisella ja edelleen! Nykyään on muitakin mm paperi, pilvi ja lumi.

  VastaaPoista
 16. Tarvitsetko apua tapetin poistoon tai haluatko vertailla tarkemmat hinnat? https://kodinplaza.fi/ avulla tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöstäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

  VastaaPoista
 17. Todella sopiva sävy! Minulla olisi myös haaveissa uusia seinät, tapetit irti ja vetää maali päälle. Itse tahtoisin jonkinlaista kuviointia. Olisikin hyvä jos käytössä olisi ristilaser, ilmeisesti hyvä apuväline sellaisiin. Meillä olisi juurikin tulossa seinään muutamaa eriväristä maalia, tahtoisimme siitä hieman abstraktin näköisen.
  https://www.stc.fi/mittausty%C3%B6kalut/laserit/

  VastaaPoista
 18. Yleisilmeen saa kyllä muuttumaan todella pienelläkin muutoksella. Tuo raikkaus meilläkin taas hakusessa, maalaus täytyy siis tehdä. Voi olla, että samalla sävyllä mennään. Meillä vain kun on aikojen saatosta jostain syystä silti päässeet seinät tummumaan.

  VastaaPoista
 19. Täydellinen sävy, sopii hyvin. Meidän tytär myös kertoi, että heillä maalaus pitäisi suorittaa. Ostivat vanhan asunnon, jonka nyt remontoivat kunnolla. Mielenkiintoista tästä vierestä seurata projektia. https://www.tasoitejamaalaus.fi/maalaus

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

back to top