keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Kastehelmi kerrosvati ja syntisen herkullinen kuppikakku-resepti


Unohdin edelliseen kirppispostaukseeni kuvata ihanan kastehelmen kerrostarjottimen. Taas kerran saan kiittää tästä upeasta löydöstä puolisoani, jolla on kyllä mahtava kirppissilmä.
Kastehelmi on erittäin suosittu ja varmasti monille tuttu,  sarja on Iittalan tuotannossa tälläkin hetkellä. Itse olen yrittänyt pysyä ainoastaan vanhan tuotannon kastehelmissä, uusista minulla on  ainoastaan jalallinen kakkuvati, sen sain joululahjaksi äidiltäni. Skoolit ja juomalasit ovat vetäneet minua puoleensa, mutta en ainakaan toistaiseksi ole sortunut.
Sarjan on suunnitellut Oiva Toikka Nuutajärven lasille vuonna 1964, 60-luvun lopulla aloitettiin valmistamaan kirkkaita kerrostarjottimia.
Tämä puolisoni löytämä yksilö on todella hyvässä kunnossa, usein näissä on pieniä halkeamia keskellä, ilmeisesti jos keskellä oleva tanko on väännetty liian tiukkaan niin lautasten reiät reiät ovat lähteneet halkeamaan. Lisäksi "tangon" maalipinta on usein kulunut ja näyttää sen vuoksi läiskikkäältä. 







En yhtään ihmettele miksi kastehelmi on niin suosittu vuodesta toiseen. Sarjaa on erittäin helppo yhdistellä muiden astioiden kanssa. Sopii kaikenlaisiin koteihin ja kattauksiin. Kerrassaan viehättävää ja taas kerran niin upean ajatonta designia. 

Sunnuntaina saimme ihania nauravaisia ystäviä kylään ja tietenkin silloin kun tulee vieraita niin saa hyvän syyn leipoa herkkuja. 
Tällä kertaa tein ihan mielettömän herkulliseksi osoittautuneita kuppikakkuja. Tässä teillekin resepti, jota suosittelen lämmöllä jos olet suklaan ja kinuskin ystävä. Alkuperäinen resepti täältä:  KLIK!
   
                                     Syntisen hyvät kuppikakut

                                  3/4dl   tummaa kaakaojauhetta
                                  0,5dl   kiehuvaa vettä
                                  175g   huoneenlämpöistä voita 
                                     1dl   sokeria
                                      2tl   vaniljasokeria
                                       2    kananmunaa
                                  3,5dl   vehnäjauhoja
                                   0,5tl   sooda
                                     1dl   maitoa
                            
                           Täytteeksi kinuskikastiketta.                          

                      Sekoita siivilöity kaakao ja kiehuva vesi ja laita seos jäähtymään. 
                      Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, lisää munat yksitellen joukkoon.
                      Sekoita keskenään jauhot, sooda ja vaniljasokeri. 

                      Lisää maito kaakojauheseokseen. 

                      Lisää voi-sokeriseokseen vuorotellen kaakao-maitoseosta ja jauhoja, sekoittaen
                      mutta ei voimakkaasti vatkaten.

                      Laita taikina muffinivuokiin, taikinasta tulee n. 12-15muffinia. 
                      Paista muffineita 175asteessa n.18min. Testaa kypsyyttä puukepillä jos taikinaa ei
                      jää kiinni, ovat muffinit kypsiä.

                      Tee valmiisiin jäähtyneisiin muffineihin koloja esimerkiksi lusikan toisella päällä.
                      Laita kinuskastiketta pursotinpussiin ja pursota kinuskia koloihin.

                                           Kuorrutus

                                5rkl   vehnäjauhoja
                              2,5dl    maitoa
                                  1tl    vaniljasokeria
                              225g    voita
                           2 1/4dl    hienoa sokeria

                         Laita kattilaan maito ja vehnäjauhot, sekoittele miedolla lämmöllä niin kauan, että
                         seos sakenee, nosta jääkaappiin jäähtymään.
                         Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi, lisää vaniljasokeri.
                         Yhdistä maito-jauhoseos ja voi-sokeriseos ja vatkaa ainakin 3 minuuttia, kunnes 
                         kuorrutus on lähes kermavaahtomaista. 

                         Pursota kuorrutus muffinien päälle, ripottele päälle lisäksi haluamasi suklaapatukan
                         palasia, itse käytin Daimia ja kaiken kruunuksi vielä kinuskikastiketta.
                                 
                                          Tämän jälkeen kutsu ystävät koolle, keitä kahvit ja nauti <3

                                                                            -P

2 kommenttia:

  1. Mikä ihanuus! Nyt on ihan pakko olla niin utelias ja kysyä, paljonko tuosta kaunottaresta joutui maksamaan? Tykkään niiin kastehelmestä minäkin...
    Löysin blogisi hiljattain ja jäin heti koukkuun :) Ihanaa väriterapiaa!
    Mä oon kans keräilly hiljokseen puhalluskuvioisia retrokahvikuppeja, mutta nykyään niitä ei tahdo löytää mistään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 30€ maksoi tuo kerrostarjotin, se oli minusta ihan hyvä hinta. En sen edullisemmin ole tuollaiseen koskaan törmännyt.

      Puhalluskoristeisten kuppien keräilijöitä taitaa olla aika paljon nykyään ja kupit ovat sen myötä todella kiven alla. Välillä onneksi käy tuuri :)

      Poista