Mitä vanhemmaksi olen elänyt sitä enemmän rakastan sunnnuntai päiviä. Hitaita pitkäksi venyneitä aamuja, rauhaa ja lempeyttä. On ihana laittaa astetta parempi aamiainen ja nauttia siitä hitaasti kelloon katsomatta.
Tänä sunnuntaita leivoin pitkästä aikaa pataleivän, kaivoin kaapista kauneimmat astiamme ja tein suloisen kattauksen. Keltaisiin Grappnia-kulhoihin pyöräytin vitamiinipitoisen smoothien ja koristelin sen vielä oman puutarhan marjoilla ja granolalla. Meidän aamiaispöydässä riitti silmänruokaa ja vatsalle herkullista täytettä.
Tälläkin kertaa aamiaispöytään halusi ensimmäisenä tutustua meidän Kaapo, hän onneksi nopeasti totesi, että siellä ei ollut mitään hänelle maistuvaa. Niinpä me kaksijalkaiset pääsimme pöytään herkuttelemaan.
Tällä herkullisella aamiaisella pärjää pitkälle päivään, laitan tähän vielä ohjeen pataleipään jos se jostain syystä ei ole jollekin teistä tuttu. Tämä leipä on nimittäin maailman helpoin valmistaa, taikina ainoastaan vaatii aikaa tekeytyäkseen. Ohjeita löytyy tosi monia ja minäkin käytän milloin mitäkin jauhoja ja tästä leivästä on helppo tehdä myös gluteeniton versio. Tässä kuitenkin ohje miten tein tällä kertaa:
3 dl vehnäjauhoja
2 dl sämpyläjauhoja
5 dl kaurajauhoja
1 dl kauraleseitä
1 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
5 dl kädenlämpöistä vettä
lisäksi jauhoja leivontaan
Sekoita ensin kuivat aineet kulhossa ja lisää sitten vesi, sekoita nopeasti, mutta älä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja anna tekeytyä huoneenlämmössä 12-16 tuntia. Kaada tekeytynyt taikina jauhotetutulle alustalle ja muotoile pyöreäksi. Anna vielä kohota liinan alla 30 min. Laita kannellinen pata kylmään uuniin ja lämmitä uuni 225 asteeseen. Kun taikina on kohonnut siirrä se kuumaan pataan (voit öljytä padan kevysesti) ja anna olla uunissa kannen alla 30 minuuttia. Sen jälkeen ota kansi pois ja anna olla uunissa vielä 15 minuuttia. Kumoa valmis leipä puualustalle jäähtymään ja nauti. Tämä rapsakka kuorinen leipä on niin maukasta ja reseptiä on todella helppo muokata.
Ihanaa sunnuntain jatkoa <3
<3 Pauliina
Kommentit
Lähetä kommentti