Keltainen kahvipannu

" tervetuloa aikamatkalle menneisyyteen "

Pelorgoniat loppukesällä!

Minun rakkaudella hoidetut ja talvetetut pelargoniani jaksavat kukkia niin upeasti koko kevään ja kesän. Moni kyseli minulta Instagramissa, että voivatko pelakuuni kukkia enää kesällä, kun ne kukkivat vielä niin myöhään syksyllä ja aloittivat kukintansa taas aikaisin keväällä. 
Lepoajan varmasti pitäisi olla pidempi, mutta luulen, että meidän kuistin niin täydellisen optimaaliset olosuhteet pelargonien talvettamiseen vaikuttavat siihen, että nuo kauniit kukat eivät jaksa levätä niin pitkään. Istutan pelargoniat kesän alussa ulos heti yöpakkasten mentyä. Teen pelakuille kaikkien sääntöjen vaastaisesti varastolannoituksen kanankakasta, eli laitan juurien lähelle kourallisen tai kaksi kanankakkaa. Pelargoneille ei usein suositella kanankakkaa, koska se sisältää aika paljon typpeä, mutta ainakin minun kukkani ovat tykänneet tästä lannoitteesta, joten aion laittaa sitä jatkossakin. Kanankakan lisäksi sekoitan kukkamultaan hieman meidän omaa kompostimultaa, muuta lannoitusta en niille anna.
Kesän aikan nypin liian suureksi kasvaneita lehtiä pois, jotta voimaa jää myös kukinnalle. Tällä systeemillä ovat pelargoniani kukkineet vuodesta toiseen todella upeasti. Halusinkin nyt näyttää teille, miten upeasti pelakuuni kukkivat tällä hetkellä. 

pelargonia

pelargonia kesällä

Pienen fillarin kyytiin päässyt pelakuu on minun vanhin pelargonia, tämän lajikkeen nimi on "evakko" ja tämä kaunotar täyttää tänä vuonna kuusi vuotta. Laskin, että siinä on tänä vuonna yli 100 nuppua, uskomatonta. Tätä kukkaa täytyy kyllä karsia rankalla kädellä, jotta se mahtuu kuistille talvehtimaan. Evakko on yksi perinteisimmistä pelargonia-lajikkeista. Kukka on saanut nimensä siitä, että Karjalasta evakkoon lähtenyt myi Hakaniemen torilla Annalan puutarhalle rajan taakse jääneen kotinsa ikkunalaudalla kasvaneen pelargonian. 

Pelargonia evakko

Olen niin onnellinen, että moni muukin on ihastunut näihin niin perinteisiin "mummolakukkasiin", varsinkin tälläiseen vanhaan pihapiiriin tämä on minusta se ainoa, oikea kukka.
Pelargoneista löytyy myös todella monia eri lajikkeita, kaiken kaikkiaan maailmassa tunnetaan yli 14000 lajiketta, aikomoinen määrä. 

Nyt toivottelen teille rentoa ja helteistä lauantaita <3

-Pauliina

Kommentit

 1. Mahtavan kukkaisia ja elinvoimaisia!
  Sun vinkeistä voi ottaa vaarin. Itse laitan myös kompostia pelakuilleni. Lisäksi lannoitan sillä vaaleanpunaisella Green Caren lannoitteella tai lannoitepalloilla. Myös kesällä on merkitystä. Viime kesän sateilla pelakuut kukkivat parhaiten katoksen alla, kun taas tänä kesänä ne nauttivat auringosta.
  Ihana tuo Evakko! Se on ollut omalla haavelistallani.
  Mukavaa lauantaita! 💓

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet ovat kehuneet sitä vaaleanpunaista lannoitetta, mutta jotenkin pääsee niin helpolla, kun tekee varastolannoituksen. Koko kesänä ei sitten tarvitse muuta kuin kastella.
   Tuo Evakko on ihan mielettömän upea <3

   Poista
 2. Pelargoniat on ihania, mutta en saa ikinä menemään niitä talven yli. En mitenkään. Olen koettanut vaikka mitä, mutta ei... Vinkkejä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paras paikka pelkuiden talvettamiseen olisi valoisa tila, jossa on lämpöä 5-8 astetta. Sisätiloissa pelakuut voivat selvitä kasvilampun alla ja mahdollisimman viileässä tilassa, kaukana pattereista tai muista lämmönlähteistä. Vettä annan talvikuukausina tilkan n. parin viikon välein.

   Poista
 3. Kerrassaan upeita, silmä lepää noissa kaunokaisissa! Olet varmaan typistellyt varsia, keväällä vai syksyllä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Typistän yleensä syksyllä reilummin ja kevällä hauraat liian nopeasti kasvaneet varret.

   Poista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Nää sun kukat on kyllä ihania ❤ mä rakastuin näihin mummolakukkiin vasta viime vuonna ja ensi vuonna tukotan koko pihan ja portaat näillä ihanuuksilla 😊 sitä piti kysellä, että onko teidän kuisti talvella ihan kylmä vai onko siellä lämmöt?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on kyllä niin ihania <3 Meillä on kuistilla talvella sellainen vajaa kymmenen astetta lämmintä. Pakkastahan pelakuut eivät siedä.

   Poista
 6. Mulla on kans pelargonit kukkineet joka kesä hyvin. Olen lannoittanut myös istuttaessa lantarakeilla. Tänä vuonna hevosenkakalla. Joskus oon yrittänyt talvettaa 15c lämpöisessä autotallissa, mutta aika harva selvisi seuraavaan kesään hengissä. Tuollainen vanhanajan kuisti on ihana. Teidän piha on kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Autotalli voi olla pelakuille liian pimeä, tarvisivat varmaan kasvivalon. Vanhanajan kuisti on minun unelmieni täyttymys ja niin täydellinen paikka talvettaa pelakuut <3

   Poista

Lähetä kommentti

back to top