Keltainen kahvipannu

" tervetuloa aikamatkalle menneisyyteen "

Viisi viherkasvia tumpeloille ja muutama vinkki viherkasvien hoitoon!

Minulta kysellään usein miten saan pidettyä viherkasvini niin upeana ja kauniina.
Olen kysymyksestä kovin otettu, mutta kuvissa näkyvät kasvit ovat tietenkin vain puolitotuutta, kyllä minunkin hoivissani on monta kasvia kidutettu kuoliaaksi. Edellisessä kodissani oli todella kuiva huoneilma ja tuntui, ettei oikein mitkään kasvit viihtyneet siellä kunnolla. En myöskään silloin ehtinyt/jaksanut kunnolla perehtyä eri kasvien tarpeisiin. Nykyään olen selkeästi oppinut ymmärtämään paremmin eri kasvien tarpeita ja sielunelämää. Tästä syystä uskallankin jakaa teille muutaman vinkin viherkasvien hoitoon, haluan kuitenkin vielä korostaa, että en missään tapauksessa ole tämän asian asiantuntija. Olen vain huomannut käytännössä muutaman helpon kikan, jolla kasvit pysyvät hyvissä voimissa.

Itselleni suurin synti oli aikaisemmin kasvien "ylihoitaminen", sillä todella monet kasvit suorastaan rakastavat sitä, että ne välillä unohdetaan. Se on monille kasveille eräänlainen lepohetki. Harva kasvi tykkää siitä, että sille työnnetään jatkuvasti ravinteita, sumutellaan joka päivä ja liikakastellaan.
Tämä lepoaika on hyvä muistaa varsinkin talvella, kun valoa on vähän ja huoneilmakin on usein viileämpi kuin kesäaikaan. Varsinkin lannoittaminen kannattaa unohtaa talviaikaan oikeastaan kokonaan, itse tuikkaan silloin tällöin kasteluveden sekaan merileväuutetta.
Lisäksi peikonlehdet ja soilikit saavat omat kahviannoksensa parin viikon välein.
Kastelun kanssa kannattaa talvella olla erityisen varovainen, harva kasvi kuolee kuivuuteen, mutta sitäkin useampi kasvi heittää henkensä jos juuristo on jatkuvasti märkä.
Kevät auringon alkaessa paistaa alkavat kasvit tarvitsemaan enemmän ravinteita. Olen huomannut, että olen saanut kasvit parhaiten kukkimaan, kun olen antanut niille kasteluveden mukana "puutarhan kesää" eli sitä monelle puutarhurille tuttua vaaleanpunaista jauhetta.


Tässäpä tulee viisi viherkasvia, jotka olen huomannut todella helpoiksi hoitaa!

  1. Anopinkieli - Sansevieria trifasciata
  2. Lyyraviikuna - Ficus lyrata
  3. Siroliuska-aralia - Schefflera arboricola
  4. Kultaköynnös - Epipremnum aureum
  5. Limoviikuna - Ficus benjamina

Ensimmäisenä esittelyvuoroon pääsee oma kasvisuosikkini Anopinkieli, kasvi sopii mielestäni täydellisesti niin vintagehenkiseen kuin moderniinkiin kotiin. Ja, mikä parasta tätä kasvia on todella vaikea tappaa, ainoastaan hukuttaminen on varma tapa päästä eroon tästä sitkeästä kaunottaresta.
Itse en lannoita Anopinkieltä juuri ollenkaan ja talvella annan vain vähän vettä muutaman viikon välein, kesällä kastelen ehkä parin viikon välein jos silloinkaan.
Eli tämän kasvin kohdalla se "unohtaminen" on ensiarvoisen tärkeää.
Anopinkieliä löytyy eri lajikkeita, joista itseltäni löytyy tällä hetkellä viittä eri lajiketta.
Anopinkielen multa kannattaa vaihtaa vasta, kun sen juuret ovat täyttäneet ruukun.
Anopinkieli kun tahtoo aina vähän suuttua mullan vaihdosta ja se myös viihtyy parhaiten ahtaassa ruukussa.

anopinkieli hoito-ohje

anopinkieli hoito-ohje

anopinkieli hoito-ohje

Seuraavana vuoroon pääsee Lyyraviikuna, tästä kasvista näyttää tulleen viime aikoina todella suosittu enkä kyllä ihmettele miksi. Kasvilla on suuret ja näyttävät lehdet ja ylöpäin pyrkivä kasvutapa on mielestäni todella kaunis. Lisäksi Lyyraviikuna ei helposti ota nookkiinsa jos sitä välillä liikakastelee tai se pääsee kuivahtamaan. Tämän kasvin kohdalla on kuitenkin hyvä muistaa, että lyyraviikuna viihtyy parhaiten tasaisessa kosteudessa. Itse en lannoita Lyyraviikunaa talviaikaan ollenkaan. Keväällä ja kesällä lannoitan parin viikon välein. Talvisin kastelen reilun viikon välein ja kesällä jopa pari kertaa viikossa.

lyyraviikuna hoito

Kolmantena esittelyyn pääsee uusin kasvirakkauteni siroliuska-aralia. Rakkauteni tähän kasviin johtuu siitä, että tämä kasvi ei ole ollut moksiskaan tästä talven pimeydestä, päin vastoin tämä kasvi kaunotar tekee jatkuvasti uutta lehteä ja antaa itsellekin voimaa selvitä talven pimeydestä.
Minulta löytyy kahta eri lajiketta tästä siroliuska-araliasta, toinen on kirjavalehtinen ja toisessa on kokonaan vihreät lehdet. Molemmat yksilöt ovat voineet koko talven erinomaisesti.
Siroliuska-aralian mullan on hyvä päästä välillä kuivahtamaan, liiallinen kuivuus kuitenkin saa lehdet helposti  kellastumaan. Kasvia on hyvä lannoittaa myös talvella n. kerran kuussa ja kesällä viikottain.

viherkasvien hoito-ohjeet

Siroliuska-aralia

Kultaköynnös on varmasti yksi tutuimpia köynnöstäviä huonekasveja. Tämä on kasvi joka tuntuu viihtyvän melkeinpä missä vain. Kultaköynnös ei ole tarkka siitä minkälaisissa valo-olosuhteissa se kasvaa. Toki kirjavalehtiset yksilöt vaativat enemmän valoa, jotta lehden sävyt tulevat paremmin esiin.
Myöskin kastelunsuhteen kultaköynnös on erittäin ymmärtäväinen, se ei ota nokkiinsa oikeastaan mistään. Kunhan nyt joskus muistaa sille kastelukannua näyttää.

kultaköynnös, viherkasvi, köynnös

kultaköynnös

Viimeisenä kasvina esittelyyn pääsee Limoviikuna, tämä helppohoitoisuudesta ollaan montaa mieltä. Mutta itselläni on ollut limoviikunoita vuosia ja yhtäkään en ole saanut hengiltä.
Siksi uskallan väittää tätä kasvia helppohoitoiseksi.
Tämä kuvissa näkyvä yksilö on arviolta 60-vuotta vanha. Me pelastettiin tämä meille tuttavieni luota. Kasvi oli todella huonossa kunnossa ja se oli leikelty aika rumannäköiseksi. Vaihdoimme kasville mullat ja ei mennyt kuin muutama kuukausi, kun kasvi alkoi tekemään valtavasti uusia lehtiä ja nyt parin vuoden jälkeen siitä on tullut suorastaan viherkasvieni kuningatar.
Keväällä aion leikellä kasvia uudelleen muotoon, koska nyt tämän limoviikunan kasvutapa on aika punk-henkinen.
Limoviikuna viihtyy parhaiten altakasteluruukussa, olen lannoittanut kasvia kesäisin noin parin viikon välein.

limoviikuna

vanha limoviikuna, amatsoninlija, viherkasvi

Suosittelen aina hankkimaan kasvit kirpputorilta tai ystäviltä ja tuttavilta. Vanhasta kasvista otettu pistokas on aina vahvempi kuin uutena hankitut kasvit. Jos teille heräsi jotakin kysymylksiä, niin kysykää rohkeasti. Minä sitten yritän parhaani mukaan vastailla niihin.

Ihanaa, kun kohta on jo se aika, kun kasvit alkavat taas heräilemään talvilevostaan. Jospa sitä itsekin alkaisi auringonvalon lisääntyessä taas saamaan uudenlaista virtaa ja tämä horrostila olisi pian mennyttä. Jonkinlaisia käynnistysmysvaikeuksia on nimittäin ollut tässä alkuvuonna.

Kasvien mullanvaihdon aika alkaa olemaan taas käsillä ja jos kiinnostusta löytyy niin voisin kirjoittaa hieman lisää siitäkin aiheesta. Se, kun ei ole ihan se ja sama minkälaiseen kasvualustaan kasvit laittaa kasvamaan.

Nyt toivottelen teille kaikille ihanaa viikonloppua <3

-Pauliina

Kommentit

  1. Viherkasveista on niin paljon iloa. :) Ja vanhat kasvit ja niistä saadut pistokkaat on kyllä aarteita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin todella on ja on niin ihanan rentouttavaa puuhaa pitää huolta viherkasveista <3

      Poista
  2. Ihania ja hyvinvoivia ovat viherkasvisi. Minäkin olen taas pitkästä aikaa innostunut viherkasveista. Hankintalistalla on ainakin kultaköynnös tai kaksi, kirjahyllyn päältä roikkumaan.
    Mielelläni lukisin ohjeita mullan vaihdostakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Kultaköynnökset ovat aivan ihania ja onneksi tosiaan vielä erittäin helppoja hoitaa <3 Pitääpäs kirjoitella myös mullanvaihdosta, kun se tulee ajankohtaiseksi.

      Poista
  3. Floristiksi opiskeleva keski-ikäinen täällä kans miettii mistä saisi lisää tilaa viherkasveille. Vanhan huushollin valo-olosuhteet on vähän sitä ja tätä, mutta onneks monet noista pärjäilee hajavalossakin :)Hieno tapetti muuten tuon Limoviikunan takana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on onneksi todella valoisa talo, mutta silti ei meinaa ihan kaikille kasveille löytyä ikkunapaikkaa. Onneksi on keksitty kasvivalot ja on olemassa kasveja, jotka pärjäävät myös vähäisemmässä valossa.

      Poista
  4. Onko sulla jotain kasvivaloja noille pimeissä nurkissa oleville? Muuten allekirjoitan tän sun laatiman listan, mutta siroliuska-aralian kohdalla vietimme juuri hautajaisia☹️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muutama kasvivalo löytyy, mutta esim. Palmuvehka on pärjännyt ihan hyvin ilman valoakin, vaikka olen sijoittanut melkeinpä talon pimeimpään nurkkaan :) Voi harmi, kun sinun araliallesi kävi kurjasti, meillä on ilmeisesti sen verran kostea huoneilma, että meillä nuo tuntuvat viihtyvän erinomaisesti.

      Poista
  5. Voi kun rupes tekee mieli ostaa viherkasveja. Multa tahtoo aina talvi viedä muutaman kukan.
    Kevät koittaa sit taas ostan uusia. Ihania viherkasveja sulla, ja kiitos hoito-ohjeista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevään tullen minäkin aina innostun hankkimaan muutaman uuden tulokkaan. Keväällä aina viherinnostus nostaa päätään :)

      Poista
  6. Jäin miettimään tuota kahviannosta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitan siis kasteluveden sekaan kylmää kahvia, minulla kukkii soilikit todella upeasti ja uskoisin, että suurin syy on tuossa kahvin juottamisessa. Myös paavalinkukat rakastavat kahvia :)

      Poista

Lähetä kommentti

back to top