Kevät tulee kohisten, vaikka ulkona vielä lumi hohtaa valkoisenaan. Aurinko lämmittää jo niin paljon, että pakkasesta huolimatta ränneistä tippuu vesi, miten ihanaa. Tämä vuodenaika on mitä täydellisin ajankohta vaihtaa viherkasveille mullat ja valmistella vihreitä ystäviä uuteen kasvukauteen. Itse en vaihda multia joka vuosi kaikille kasveille, ainostaan niille, jotka kaipaavat isompaa ruukkua tai muuten multa näyttää huonolta. Samalla leikkaan pois huonot lehdet ja pyyhin/suihkutan kasvien lehdet pois pölystä.
Likaiset lehdet onkin viherkasvien pahin vihollinen, pölyiset lehdet ovat alttiimpia tuholaisille ja kasvit ei myöskään saa kunnolla valoa jos lehdet ovat kovin pölyiset. Myös ikkunat on hyvä pestä, jotta valo pääsee kunnolla sisään. Lannoitan itse osaa kasveista ympäri vuoden, koska minulla on osalle kasveista kasvivalot ja niiden avulla ne kasvavat myös talvella. Ne kasvit, jotka elelevät pimeämmissä olosuhteissa ei talviaikaan kasva, joten niille olen antanut vain merilevää kasteluveden seassa. Merilevää annan ympäri vuoden, koska se on todellinen hoitoaine kasveille.
Nyt on kuitenkin aika aloittaa lannoitus kaikille kasveille. Toki jos vaihtaa kunnollisen viherkasvimullan, ei lannoitusta tarvitse heti aloittaa, koska mullassa on valmiiksi ravinteita noin kuukaudeksi. Itse käytän suurimmalla osalla kasveista Biolanin mustaa multaa ja osalla kasvusammalta. Kasvusammal sopii erityisen hyvin niille kasveille, jotka tykkäävät tasaisesta kosteudesta, se varastoi hyvin vettä kasvien käyttöön, jonka vuoksi tämän kasvupohjan kanssa ei ole niin suurta riskiä liikakastelusta.
Kuistilla talvehti tänä vuonna lähes kaikki kaktukseni ja osa pelargonioista. Ne ovat viihtyneet viileällä kuistilla ihan mainiosti. Kaktuksille olen lorauttanut vettä ainoastaan yhden kerran koko talven aikana, mutta hiljalleen alan niitäkin taas kastelemaan. Pelargoneissa alkaa olemaan jo nuppuja, joten niitä alan nyt myös lannoittamaan. Pelargoniat vaihdan uusiin multiin vasta siinä vaiheessa, kun istutan ne ulos.
Meidän makuuhuoneessa olevat traakkipuut kasvavat lähes pimeässä nurkassa, mutta siitä huolimatta ne voivat melko hyvin ja ovat talvenkin aikana kasvaneet. Tälläistä sijoituspaikkaa en silti suosittele, koska onhan valo kasvien paras ystävä. Snn merkitystä viherkasvien hoidossa ei voi milloinkaan väheksyä, kasvit tarvitsevat valoa kasvaakseen ja, kun valoa on riittävästi ei kastelunkaan kanssa tarvitse olla niin tarkkana. Talvella liikakastelun vaara on suuri juurikin vähäisen valon vuoksi.
Viherkasvit tuovat minusta niin ihanaa tunnelmaa kotiin ja onhan se ihanaa, kun voi jo tähän aikaan vuodesta upottaa sormet multaan. Viherkasvien hoivaamisesta tulee niin onnellinen olo ja varsinkin tähän aikaan vuodesta, kun näkee kun ne taas alkavat kukoistamaan.
Olen jo täällä hypistellyt innoissani siemenpusseja ja ensimmäiset kylvötkin tein jo. Chilit ja paprikat kylvin viikko sitten ja nyt sieltä näkyy jo ihanaa vihreää kasvua. Muiden esikasvatusten kanssa pitää malttaa vielä kuukauden päivät. Olen tähän aikaan vuodesta aina niin kovin innoissani näistä kasvatuspuuhista, että lähes aina tulee laitettua siemenet liian aikaisin kasvamaan ja se ei kannata. Muuten taimista tulee honteloita ja ne myös katkeavat helposti, kun niitä istuttelee kasvupaikalleen. Joten nyt täytyy kyllä vielä säilyttää maltti.
Nyt lähden tästä jatkaamaan mullanvaihtoprojektia, ihanaa sunnuntaita <3
<3 Pauliina
Onpa sinulla huikeat viherkasvit! Ja tuo peikonlehti on ihan mahtava. Taitaa olla jo aika vanhakin kun on noin suureksi kasvanut? Minulla ei ole kuin anopinkieli ja yksi orkidea.
VastaaPoistaSe on n. 4 vuotias, mutta on lajikkeeltaan jättipeikonlehti ei ihan tavis peikko. Onneksi se on viihtynyt niin hyvin täällä meillä <3
PoistaNämä sun viherkasvit on niin upeita! Mun pitää myös seuraavaksi ryhtyä kasvien huoltohommiin ja haluaisin myös uusia pistokkaita - selvästi kevät tekee tuloaan! <3
VastaaPoistaJatkoin huoltopuuhia tänä viikonloppuna, jotenkin vaan nautin niin suuresti, kun saan touhuta ihanien kasvien kanssa.
PoistaUpeat viherkasvit!
VastaaPoistaKiitos <3
Poista