Meidän keittiö on ympäri vuoden melkoisen piristävä ilmestys, kiitos ihanan appelsiini tapetin. On ihana aloittaa päivä, kun vastassa on aurinkoiset värit ja muutenkin sisustuksessa on iloinen meininki. Nyt keittiössämme on kuitenkin myös syksyisiä sävyjä, kun oman maan sato odottaa siellä kuivumista ja kypsymistä. Viimeiset raakileina kerätyt tomaatit punastelevat kovaa vauhtia, chilit ja omenat kuivuvat tasoilla. Minusta satokausi on niin ihanaa aikaa ja onhan nämä kauniit oman maan tuotokset nyt myös ilo silmälle.
Meillä on pieni kasvikuivuri, mutta jotenkin ahdistaa hurisuttaa sitä yötäpäivää ja siksi olen yrittänyt keksiä vaihtoehtoisia tapoja omenoiden kuivattamiselle. Olen huomannut, että ohueksi leikatut parimilliset omenan siivut kuivuvat nopeasti joko ihan leivinpaperin päällä esimerkiksi puuhellan jälkilämmössä tai sitten pyykkitelineeseen naruilla ripustettuina.
Itse kuivaan omenat kuorineen päivineen, koska omenoiden vitamiinit on heti kuoren alla ja kotimaisissa oman pihan omenissa ei myrkkyjä ole taatusti käytetty. Kuoriminen on siis mielestäni aivan turhaa, minusta kuorista tulee myös hyvä maku kuivatettuihin omenoihin. En myöskään lisää omenoihin mitään mausteita, minulle kuivatut omenat maistuvat parhaiten sellaisenaan tai maustamattoman jogurtin päällä.
Oi, miten kaunista teidän keittiössä on! Harmi, kun tuli heitettyä hyvin satoa tuottaneet chilin taimet jo kompostiin, kun en tajunnut yrittää talvettamista. Tosin kuisti on jo täynnä pelargonioita ja lankaköynnöksiä, joita yritän nyt ensi kertaa saada talven yli selviämään. Pelakuut ovat vuosia vanhoja ja hyvin talvehtivat, mutta lankaköynnös sekä lumihiutale on nyt kokeilussa.
VastaaPoistaPakastatko chilit kokonaisina?
Kiitos kaunis. Ensi vuonna kannattaa ehdottomasti kokeilla chilien talvettamista, toki kuivatuista chileistä saa siemeniä talteen ja niistä voi kasvattaa uudet, mutta silloin sadon saaminen on hieman myöhäisempää. Pakastan chilit ihan kokonaisina.
Poista