Kaupallinen yhteistyö: Biolan
Kevät on vihdoin täällä ja on todellakin aika ryhtyä laittamaan kasvihuonetta kuntoon, koska ihan juuri alkaa sen aika kun kasvihuoneen saa täyttää pienillä taimilla. Kesä todellakin lähestyy kovaa vauhtia ja se on kyllä niin ihana asia. Tässä jutussa kerron teille miten minä kasvatan tomaatit luomusti ja myös erittäin helposti.
Esikasvatan tomaatit aina Biolanin sammalanapeissa ja pienoiskasvihuoneissa, niissä kasvattaminen on erittäin helppoa, ekologista ja myös todella siistiä. Sammalanapit valmistetaan 100% kotimaisesta rahkasammaleesta, se on nopeasti uusiutuvaa. Pienoiskasvihuoneissa viljely onnistuu helposti ja siististi esimerkiksi ikkunalaudalla. Kasvihuoneen etuna on, että siinä säilyy kosteus tasaisena, pienet siemenet rakastavat lämpöä ja tasaista kosteutta.
Pienoiskasvihuoneet kannattaa tietenkin säästää seuraaville vuosille. Itse olen käyttänyt samoja kasvihuoneita jo monta vuotta, mutta joka vuosi hankin niitä myös lisää, koska on ne vaan sen verran käteviä kapistuksia.
Ohjeet sammalnappien käyttöön pienoiskasvihuoneessa:
- Kastele sammalnapit ja anna niiden turvota hetki.
- Aseta siemenet sammalnappien kolosiin.
- Laita kansi päälle.
- Kun näkyy vihreää, käännä kansi tuuletusasentoon.
- Kastele kerran tai kaksi viikossa sammanappien väliin, älä kuitenkaan anna veden muhia kasvihuoneen pohjalla.
- Kun taimilta loppuu tila, poista kasvihuoneen kansi ja siirrä noin kuukauden kuluttua taimet kasvamaan Biolanin taimimultaan tai sammalmultaan.
- Tomaatit kannattaa istuttaa mahdollisimman syvälle, jotta taimet tanakoituvat vahvoiksi.
Kasvatin itse tänä vuonna viittä eri tomaattilajiketta ja valitsin tällä kertaa pelkkiä kirsikkatomaatteja:
- Rosella - tummanroosa kirsikkatomaatti, josta kerrotaan, että se on erittäin satoisa ja viljelyvarma runkotomaatti.
- Black Cherry - tämä lajike on kulttuuriperintölajike ja kyseessä on makea rungollinen kirsikkatomaatti, jonka hedelmät muuttuvat kypsyessään tummasta kirsikan sävystä tummaan suklaanruskeaan.
- Ildi - oranssinekeltainen rungollinen kirsikkatomaatti, jota kehutaan erittäin satoisaksi, maukkaaksi ja makeaksi.
- Gardeners Delight - tämä lajike on saksalainen ja kyseessä on yksi maukkaimmista ja mekeimmista kirsikkatomaateista.
- Zuckertraube - rotevakasvuinen, isoja terttuja tekevä punainen ja aromikas kirsikkatomaatti.
Valmistelin jo kasvihuoneen vilejelylavat tomaatintaimille. Meillä on lavojen sisällä
Biolanin kastelualtaat, koska niiden avulla kotipuutarhuri voi joskus myös lomailla tai kasvattamista voi harrastaa myös mökillä, jossa ei muuten olla kokoajan paikalla. Kastelualtaassa on suuri vesisäiliö ja vesi riittää isoille kasveille jopa viikoksi ja pienille taimille huomattavasti sitäkin pidempään. Kastelualtaasta vesi imeytyy kapillaarisesti kasvualustaan.
Kastelualtaiden päälle sopii käytettäväksi
kasvusäkit tai
yrttimaasäkki. Olen kasvihuoneen valmistumisesta asti käyttänyt näitä säkkejä ja kastelualtaita, en kyllä todellakaan voisi olla tyytyväisempi tähän ratkaisuun. Sillä tämän helpommaksi ei kasvattaminen voi enää tulla. Kasvusäkissä on kaikki kasvien tarvitsemat ravinteet valmiina. Se sisältää peruslannoitetun kasvualusta osan ja säkin toisesta reunasta löytyy varastolannoitus. Säkin ravinteet on mitoitettu kolmelle taimelle koko kasvukauden ajaksi. Eli koko kesänä ei tarvitse kuin täyttää vesisäiliöt vedellä ja ihailla, kun taimet kasvavat kohisten.
Jos ei ole kasvihuonetta käytössä, niin tomaatteja voi kasvattaa myös lämpimällä ja suojaisalla seinustalla tai esimerkiksi parvekkeella. Tomaatti rakastaa valoa, joten kannattaa valita mahdollisimman aurinkoinen paikka. Tomaattien taimet on hyvä karaista ennen ulos viemistä, eli tomaatteja ulkoilutetaan viikon ajan noin pari tuntia kerrallaan. Lämmitettyyn kasvihuoneeseen tomaatin taimet voi viedä jo toukokuun alkupuolella, lämmittämättömään kasvihuoneeseen toukokuun lopulla ja ulosvientiä kannattaa lykätä siihen asti, kun hallanvaara on kokonaan ohi. Yleensä sen aika koittaa 10. kesäkuuta.
Täällä minä sormet syyhyten jo odottelen, että pääsisin tositoimiin ja saisin kasvihuoneeseen sitä kauan kaivattua vihreyttä. Tällä hetkellä sinne ei ole uskaltanut viedä kuin kylmyyttä kestäviä kukkia.
Oletko sinä kasvattanut tomaatteja tai aiotko kasvattaa niitä tänä kesänä? Itse odotan kuola valuen, että saan taas maistaa itse kasvatettuja tomaatteja, ne maistuvat aina vaan niin makoisilta.
<3 Pauliina
Näyttääpä ihanalle kasvihuoneessasi, vaikkei siellä vielä tomaatintaimia olekaan. Olen kokeillut joskus noita kasvusäkkejä, koska en yleensä muista lannoittaa tarpeeksi. Taidanpa suunnata pian kasvusäkkiostoksille ja ehkä harkitsen tuota allastakin.
VastaaPoistaKiitos, siellä on onneksi jo kevätkukkia, jotka tuovat ihanaa kevät tunnelmaa. Onneksi kohta sinne saa viedä jo ihan kunnon taimiakin <3 Tuo allas yhdistettynä säkkiin, on kyllä niin mainio yhdistelmä. Auttaa ihan hurjasti kastelussa <3
PoistaTomaatintaimet odottelee täälläkin jo kasvihuoneeseen siirtämistä. Odottelen vielä tämän viikon ja sitten aion ensimmäiset jo siirtää. Mulla tulossa Chocolate Cherrya, Gardener´s Deligtia sekä Balconzauberia. Tuskin maltan odottaa minäkään =D
VastaaPoistaOi ihanaa <3 Sulla on ilmeisesti lämmitys kasvihuoneessa jos uskallat sinne jo taimia viedä. Mä ajattelin vielä hetken malttaa ja sitten ryhdyn kunnolla hommiin :D
PoistaJotain käsittämätöntä kiireen tuntua on ollut keväässä ja tomaatit ovat vielä siemeninä pussissa. Taitaa mennä ostotaimihommiksi.
VastaaPoistaOnneksi taimia saa valmiina myös <3
PoistaViime vuonna kasvatin ämpärissä ulkona Tiny Tom -tomaatteja, hyvin onnistui. Lisäksi uusiin lavoihin tuli rikkaruohoiksi tomaattia ilmeisesti keittiökompostista, annoin parin taimen kasvaa ja sieltäkin tuli muutama terttu satoa 😄 Nyt on kasvamassa Tiny Tomia ja Tigerella.
VastaaPoistaOho, no mutta nehän oli varsin toivottuja rikkaruohoja :D Mun täytyy kyllä ensi vuonna kokeilla tuota Tiny Tomia, sitä moni kehuu <3
Poista