Kastehelmi on erittäin suosittu ja varmasti monille tuttu, sarja on Iittalan tuotannossa tälläkin hetkellä. Itse olen yrittänyt pysyä ainoastaan vanhan tuotannon kastehelmissä, uusista minulla on ainoastaan jalallinen kakkuvati, sen sain joululahjaksi äidiltäni. Skoolit ja juomalasit ovat vetäneet minua puoleensa, mutta en ainakaan toistaiseksi ole sortunut.
Sarjan on suunnitellut Oiva Toikka Nuutajärven lasille vuonna 1964, 60-luvun lopulla aloitettiin valmistamaan kirkkaita kerrostarjottimia.
Tämä puolisoni löytämä yksilö on todella hyvässä kunnossa, usein näissä on pieniä halkeamia keskellä, ilmeisesti jos keskellä oleva tanko on väännetty liian tiukkaan niin lautasten reiät reiät ovat lähteneet halkeamaan. Lisäksi "tangon" maalipinta on usein kulunut ja näyttää sen vuoksi läiskikkäältä.
En yhtään ihmettele miksi kastehelmi on niin suosittu vuodesta toiseen. Sarjaa on erittäin helppo yhdistellä muiden astioiden kanssa. Sopii kaikenlaisiin koteihin ja kattauksiin. Kerrassaan viehättävää ja taas kerran niin upean ajatonta designia.
Sunnuntaina saimme ihania nauravaisia ystäviä kylään ja tietenkin silloin kun tulee vieraita niin saa hyvän syyn leipoa herkkuja.
Tällä kertaa tein ihan mielettömän herkulliseksi osoittautuneita kuppikakkuja. Tässä teillekin resepti, jota suosittelen lämmöllä jos olet suklaan ja kinuskin ystävä. Alkuperäinen resepti täältä: KLIK!
Syntisen hyvät kuppikakut
3/4dl tummaa kaakaojauhetta
0,5dl kiehuvaa vettä
175g huoneenlämpöistä voita
1dl sokeria
2tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
3,5dl vehnäjauhoja
0,5tl sooda
1dl maitoa
Täytteeksi kinuskikastiketta.
Sekoita siivilöity kaakao ja kiehuva vesi ja laita seos jäähtymään.
Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, lisää munat yksitellen joukkoon.
Sekoita keskenään jauhot, sooda ja vaniljasokeri.
Lisää maito kaakojauheseokseen.
mutta ei voimakkaasti vatkaten.
Laita taikina muffinivuokiin, taikinasta tulee n. 12-15muffinia.
Paista muffineita 175asteessa n.18min. Testaa kypsyyttä puukepillä jos taikinaa ei
jää kiinni, ovat muffinit kypsiä.
Tee valmiisiin jäähtyneisiin muffineihin koloja esimerkiksi lusikan toisella päällä.
Laita kinuskastiketta pursotinpussiin ja pursota kinuskia koloihin.
Kuorrutus
5rkl vehnäjauhoja
2,5dl maitoa
1tl vaniljasokeria
225g voita
2 1/4dl hienoa sokeria
Laita kattilaan maito ja vehnäjauhot, sekoittele miedolla lämmöllä niin kauan, että
seos sakenee, nosta jääkaappiin jäähtymään.
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi, lisää vaniljasokeri.
Yhdistä maito-jauhoseos ja voi-sokeriseos ja vatkaa ainakin 3 minuuttia, kunnes
kuorrutus on lähes kermavaahtomaista.
Pursota kuorrutus muffinien päälle, ripottele päälle lisäksi haluamasi suklaapatukan
palasia, itse käytin Daimia ja kaiken kruunuksi vielä kinuskikastiketta.
Tämän jälkeen kutsu ystävät koolle, keitä kahvit ja nauti <3
-P
Mikä ihanuus! Nyt on ihan pakko olla niin utelias ja kysyä, paljonko tuosta kaunottaresta joutui maksamaan? Tykkään niiin kastehelmestä minäkin...
VastaaPoistaLöysin blogisi hiljattain ja jäin heti koukkuun :) Ihanaa väriterapiaa!
Mä oon kans keräilly hiljokseen puhalluskuvioisia retrokahvikuppeja, mutta nykyään niitä ei tahdo löytää mistään.
30€ maksoi tuo kerrostarjotin, se oli minusta ihan hyvä hinta. En sen edullisemmin ole tuollaiseen koskaan törmännyt.
PoistaPuhalluskoristeisten kuppien keräilijöitä taitaa olla aika paljon nykyään ja kupit ovat sen myötä todella kiven alla. Välillä onneksi käy tuuri :)