lauantai 24. helmikuuta 2018

Paavo Tynellin suunnitteleman pöytävalaisimen pelastusoperaatio!

Saimme käsittelyymme todella mielenkiintoisen projektin. Löysimme tutusta antiikkiliikkestä Huittisten Osto-ja myyntiliike Tähtiostiksesta upean valaisimen. Tämä valaisin on sellainen, jota olen päässyt aiemmin vaan ihastelemaan ja ajatellut, että kotiin en koskaan tälläistä kaunotarta saa, koska näiden kauniiden valaisimien hinnat ovat kohonneet aivan taivaisiin. Kyseessä on tietenkin Paavo Tynellin 50-luvulla suunnittelema valaisin 9227, jonka on valmistanut Taito/Idman. 
Meidän yksilömme oli vain valitettavasti joutunut todella kovalle kohtelulle. Mutta me tuttuun tapaamme emme siitä lannistuneet, ajattelimme vain, että kyllähän tuollainen lamppu kaunokainen on pakko saada pelastettua uuteen loistoonsa. 


Valaisimen messinkinen varsi oli taipunut mutkalle ja koko valaisin raukka oli mennyt sen vuoksi ihan vinkkuralle. Maalatuissa osissa oli melko paljon ruostetta ja sähköistys oli jo aikansa elänyt.
Eniten kuitenkin mietitytti kuinka saisimme messinkisen varren väännettyä suoraksi, ilman että siihen tulisi enempää vaurioita.

Paavo Tynell 9227 pöytävalaisin

Taito Idman, Paavo Tynell 9227
Valaisin purettiin osiin ja putsattiin huolellisesti. Varsi saatiin suoristettua melko hyvin ja messinkiosat puhdistettiin merisuolalla ja sitruunalla. Ajattelimme aluksi, että maalaamme metalliset maalatut osat uudelleen, mutta tulimme siihen tulokseen, että alkuperäinen maalipinta on aina parempi. Pienet maalipuutokset ei menoa haittaa. Saimme nimittäin maalipinnasta ruosteet ja lian pois yllättävän hyvin, käytimme puhdistamiseen Universal stonea. Ei kuitenkaan missään nimessä kannata liian voimakkaasti hangata, varsinkaan pehmeitä maalipintoja. Tällä ihmeaineella olen putsannut lähes kaikkea mikä vain on kunnollista putsausta vaatinut. Joku varmaan muistaakin minun kirppikseltä löytyneet kellastuneet kahvikuppini. Niistä tuli puhdistamisen jälkeen kuin uudet, jutun kupeista löydät täältä! 
Valaisimen sähköistys ja katkaisija uusittiin kokonaan.
Alla olevassa kuvassa kaikki osat ovat odottamassa uudelleen kasaamista.


Paavo tynell pöytävalaisin, Taito, Idman

Paavo Tynell 9227, Taito Idman valaisin

Paavo Tynell 9227 pöytävalaisin, Taito Idman

Taito Idman, Paavo Tynell 9227 pöytävalaisin

Sinällään ei ole hieno asia, että upea valaisin oli joutunut näinkin kaltoin kohdelluksi, mutta tuntuu niin mahtavalta, kun valaisin saatiin taas uuteen kukoistukseen.
Olen aivan rakastunut uuteen valaisimeemme, siinä kolahtaa aivan kaikki. Valaisin antaa kauniin epäsuoran valon ja muotoilu on juuri niin täydellistä 50-lukua.
Suosittelen todellakin kaikille vierailua Tähtiostikseen, olemme tehneet sieltä kotiimme todella paljon ihania löytöjä. Liike on toistaiseksi avoinna vain viikonloppuisin.
Tähtiostiksen Facebook-sivuilta klik! löydät liikkeen yhteystiedot.

Ihanaa ja aurinkoista viikonloppua teille kaikille <3

-Pauliina

25 kommenttia:

 1. Ei voi kun sanoa että: Wautsi!
  -satu

  VastaaPoista
 2. Upea löytö ja hienosti pelastettu taas uuteen käyttöön! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihanaa kun saimme tämän valaisimen vielä näinkin upeaksi <3

   Poista
 3. Huh, kun valaisin oli kurjassa kunnossa. :/ Mutta todella hienosti saitte pelastettua sen. Aivan ihana! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No älä muuta sano, valaisin oli kyllä joutunut jyrän alle :( Onneksi siitä tuli vielä näinkin ihana <3

   Poista
 4. Wau, hyvän löydön olette jälleen tehneet. Ja, hyvin saitte kunnostettua. Olenkin unohtanut tuon Huittisten liikkeen, täytyykin käydä pyörähtämässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaisa <3 Kannattaa tosiaankin piipahtaa tuolla Huittisissa.

   Poista
 5. Toi valaisin on minunkin päiväuneni, mut hintoja kun katselen niin taitaa sellaiseksi jäädäkkin 😑 upean näköiseksi tuli se kyllä tuli käsissänne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, hinnat ovat kyllä ihan taivaissa. Onneksi löydettiin tämä reppana ja saatiin siitä vielä näinkin kauniin näköinen <3

   Poista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Ja eikös vaan, että kirppislöydöistä rakkaimpia ovat nämä "raakileet", joista hienoisen (tai ei niin hienoisen) työn päätteeksi kuoriutuu jotain upeaa ja kauan himoittua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No todellakin juuri näin, niistä reppanoista tulee todella rakkaita, kun ne omin pikku kätösin ensin kunnostaa <3

   Poista
 8. Hienoa työtä! Todella tyylikäs ja kaunis valaisin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tämä valaisin on kyllä unelmieni täyttymys <3

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Kiitos, olen hurjan tyytyväinen, että saatiin valaisin vielä noinkin upeaan kuosiin.

   Poista
 10. Hienolta näyttää nyt! Kiva, että alkuperäistäkin maalipintaa jäi näkyviin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tosi tyytyväinen, että valaisinta ei tarvinnut maalata, vanha maalipinta on kuitenkin aina se kaunein.

   Poista
 11. Hyvän näköinen lamppu, kiva kun se tuli kuntoon.
  Ihailen sinun maljakkoasetelmaa, kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo maljakot ovat kyllä kauniita, suurin osa on Kupittaan saven valmistamia <3

   Poista
 12. Oli pakko palata vielä tähän kun törmäsin ihan muuta hakiessani juttuun kyseisestä lamppumallista Op median sivuilla. Kopsaan tekstin nyt vaan tähän :)

  Pöytävalaisin 9222: himottua Paavo Tynelliä
  Paavo Tynellin (1890–1973) suunnittelemat valaisimet ovat arvossaan. Näyttävimmistä malleista on maksettu huutokaupoissa huikeita huippuhintoja. Esimerkiksi maaliskuussa 2017 Tynellin Lumihiutale-valaisin vaihtoi omistajaa Hagelstamin huutokaupassa 159 000 eurolla.

  Paavo Tynellin tuotannon arvostus näkyy myös hänen suunnittelemiensa arkisten kodinvalaisinten myyntihinnoissa. Taito Oy:ssä ja Idmanilla tuotannossa 1940–1950-luvulla olleen simppelin pöytävalaisin 9222:n hinta on kivunnut tasaisesti ylöspäin. Huutokaupoissa siitä on maksettu kunnosta riippuen 600–1200 euroa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näiden valaisimien hinnat on tosiaan nousseet ihan hurjiin hintoihin. Onneksi saimme omamme sopuhintaan ja vielä kunnostettua näinkin kauniiksi <3

   Poista